Ingezonden persbericht


Persinformatie

Verhoogde productiviteit door mobiliteit in zorg- en zwaailichtensector

Flexibele architectuur van Cisco biedt hulpdiensten mogelijkheden om mobiel spraak, data en video uit te wisselen

Amsterdam 29 april 2004

Tijdens de persbriefing van 23 april jl. heeft Cisco laten zien hoe haar innovatieve mobiliteitsoplossingen kunnen bijdragen aan meer productiviteit binnen krimpende budgetten in de zorg en publieke veiligheid. Cisco pleit voor het gebruik van oplossingen binnen een open architectuur, die al wordt toegepast in vaste netwerken. Met de ontwikkeling van een nieuwe router, de Mobile Access Router, heeft Cisco alle verschillen tussen vaste en mobiele netwerken vereffend. Dit houdt in dat hulpdiensten, openbaarvervoer organisaties en talloze andere sectoren spraak, data en video kunnen uitwisselen op elk gewenst moment of plaats, op een volledig veilige wijze, zonder verlies van autonomie. Deze toepassingen bieden grote mogelijkheden om de productiviteit en kostenefficiency te verhogen en zijn een perfecte aanvulling op bijvoorbeeld het C2000 communicatieprogramma dat met name op spraak is gericht.

Signalen uit de markt

Er komen verschillende signalen vanuit de markt, denk aan; budgetissues binnen zorg en openbare orde, complexe en onnodige administratieve handelingen, onveiligheid en onveiligheidsgevoel. Dit leidt tot consequenties die ons allen bekend in de oren zullen klinken.

Meer doen tegen lagere kosten, langdurige processen, wachtrijen en toenemende onrust en agressie. Samengevat is er een dringende roep om meer productiviteit passend in de krimpende budgetten. Deze productiviteit kan behaald worden door medewerkers op elke plaats op elk moment te voorzien van de benodigde informatie. Administratieve handelingen moeten ook buiten kantoor mogelijk worden gemaakt. Informatie moet daadwerkelijk altijd beschikbaar zijn en veilig overgedragen kunnen worden op een kostenefficiënte wijze. Het delen van informatie vereist dat alle informatie, sensoren en gebruikers in een netwerk worden opgenomen.

Puntoplossingen

Op dit moment wordt nog teveel vanuit een subproces naar een oplossing gezocht. Dit leidt tot puntoplossingen wat inhoudt dat de oplossingen van alle facetten separaat gebouwd worden: een communicatienetwerk, bijvoorbeeld GSM of GPRS, een applicatie, een beveiligingsmechanisme en een randapparaat met een specifieke gebruikersinterface.

Elke puntoplossing moet apart beheerd en geëxploiteerd worden. De oplossingen kunnen niet met elkaar communiceren en geen of beperkt informatie uitwisselen. Bijvoorbeeld een navigatiesysteem in een auto leidt de hulpverlener een gaswolk in, terwijl die informatie op de meldkamer wel beschikbaar is. Een mobilofoon van de politie kan bijvoorbeeld niet communiceren met een portofoon van een veiligheidsfunctionaris van een chemie bedrijf of een mobiele telefoon van een burger die relevante informatie heeft. Dit leidt tot een veelheid aan applicaties en beheerskosten, arbeidsintensieve processen en een inflexibele architectuur.

Flexibele architectuur

Cisco pleit voor een andere benadering, namelijk ontwikkelen vanuit een open architectuur. Dit heeft Cisco al ontwikkeld voor de vaste netwerken, maar de Cisco Mobile Access Router maakt dit ook voor mobiele netwerken mogelijk. Een auto, boot of vliegtuig wordt een bewegend kantoor. Alle apparatuur en applicaties die op kantoor worden gebruikt kunnen nu zonder aanpassingen ook in en om het voertuig worden gebruikt.

De Mobile Access Router heeft twee verschillende technologielagen in zich. De eerste is een IP laag die zorgt dat alle verschillende applicaties en randapparaten met elkaar informatie kunnen uitwisselen. De tweede laag in dit apparaat is de 'Intelligent Network Services'- laag. Deze laag biedt instelbare services om alle applicaties de juiste kwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid te geven. De router kan bijvoorbeeld:
* De beschikbaarheid verhogen door gebruik van parallelle netwerken: indien een GPRS netwerk wegvalt, wordt voortijdig overgeschakeld naar het Tetra netwerk;
* Alle applicatieverkeer encrypten om afluisteren tegen te gaan;
* Aan bepaalde applicaties (bijvoorbeeld de noodknop) een hogere prioriteit geven dan aan videobeelden, om de veiligheid van de hulpverlener zo goed als mogelijk te garanderen. De mogelijkheden van deze architectuur zijn bijna oneindig. Cisco heeft samen met andere marktpartijen op basis van wensen vanuit een gebruikersgroep prototypes ontwikkeld om de kracht van deze architectuur en de Cisco netwerktechnologie te tonen onder de naam Adagio. In twee weken doorlooptijd is een prototype gebouwd en daarmee een roadshow gehouden bij een tiental politielocaties. Deze korte doorlooptijd is een validatie voor de architectuur aanpak.

Een nieuwe ontwikkeling binnen Cisco is dat ook Land Mobile Radio onder architectuur wordt gebracht. Daarmee is het mogelijk om interoperabiliteit tussen verschillende radiosystemen mogelijk te maken. Deze ontwikkeling is gestuurd vanuit de behoefte in US voor Homeland Security: samenwerken tussen een veelheid aan organisaties binnen Public Safety, Defense en private bedrijven.

Concrete voorbeelden

De Politie van Seal Beach in Amerika gebruikt de mobile router al om videobeelden in een politieauto beschikbaar te stellen aan collega´s in ander auto´s en de meldkamer. Maar ook beelden vanuit scholen, banken en winkels kunnen aan de meldkamer en toesnellende politieauto´s ter beschikking worden gesteld.

Cisco liet tijdens de persbriefing de communicatie zien tussen een pc, een IP-Telefoon en twee mobilofoons op een andere radiofrequentie. Dit is een toepassing op basis van het WAVE-programma, ontwikkeld door Twisted Pair.

Beveiligingsorganisatie Falck heeft laten zien dat haar auto's nu al gebruik maken van pda's met een ingebouwde telefoon, waarin zij bijzonderheden tijdens een beveiligingsronde 'on the spot' kunnen invullen. In de toekomst worden deze auto's uitgerust met de mogelijkheid videobeelden van beveiligingscamera's uit gebouwen live over te nemen op het beeldscherm in de auto, zodat er direct zicht op de situatie is. Hoe meer informatie beschikbaar is hoe beter een calamiteit onder controle te krijgen is en hoe meer veiligheid dit biedt voor de beveiligingsmedewerker.

Getronics heeft tijdens deze dag een mobility-auto laten zien waarin alle mobiliteitstoepassingen zo verwerkt zijn, dat deze auto direct geschikt is voor professioneel gebruik. In de kofferbak van de auto is alle apparatuur ingebouwd, zodat de bestuurder en bijrijder gebruik kunnen maken van beeldschermen en omgevingskaarten die alle relevante informatie doorgeven. Een draagbare computer maakt het mogelijk ook buiten de auto informatie te bekijken, in te voeren of door te sturen.

Een toepassing van radio-integratie is dat een burger bij een 112-melding rechtstreeks met de dichtstbijzijnde politieagent via zijn radio en de meldkamer in contact wordt gebracht, dit versnelt het proces en verkleint de kans op verlies van informatie door een tussenpersoon. De meldkamer zou daarbij de positie van de burger en zijn richting op het navigatiesysteem in de auto zichtbaar kunnen maken, waarbij het navigatiesysteem dynamisch de route aanpast.

De oplossing die Cisco biedt, geeft de hulpdiensten de mogelijkheid businessprocessen efficiënter in te richten. Directer en rijker communiceren door middel van spraak, data en video, verkleint het gevaar op verlies of verkeerd interpreteren van informatie aanzienlijk.

Zie ook:

www.cisco.nl

www.adagio-concept.nl

Einde Bericht

Voor meer informatie of interviewverzoeken:

Cisco Persdesk
Winkelman en Van Hessen

Marian Witte
Telefoon: 070 416 16 59
ciscosystems@winkelmanenvanhessen.nl

Perscontact:
Karin van Geelen
Cisco Systems
tel: 020-357 34 12
mailto:kgeelen@cisco.com
http://www.cisco.nl