GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 april 2004 12:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil vervolging Israëlische oorlogsmisdadigers

(29 april 2004)

Het Israëlische leger heeft de laatste weken opnieuw Palestijnse tegenstanders vermoord. Dit liquidatiebeleid duurt al jaren, zonder dat de internationale gemeenschap ingrijpt. De liquidaties zullen het geweld in het Midden-Oosten verder aanwakkeren. Daarvan zijn zowel de Palestijnse als de Israëlische burgers het slachtoffer. GroenLinks wil dat de internationale gemeenschap in actie komt en dat Nederland oorlogsmisdadigers vervolgt.

Israël liquideert al jaren Palestijnse activisten. Nu worden consequent de Hamas leiders en andere kopstukken geliquideerd. Sharon feliciteert de militairen voor het doden van Hamas leiders en wil ook Arafat liquideren. Kofi Annan noemt deze acties terecht 'onwettig' en 'ongerechtvaardigd'. Ook andere collectieve strafmaatregelen, zoals het vernietigen van huizen, landbouwvelden, het doden van kinderen en onschuldige burgers zijn oorlogsmisdaden.

Tot nu toe heeft de internationale gemeenschap weinig tot geen stappen ondernomen om deze liquidaties en andere vormen van staatsterrorisme een halt toe te roepen. Europese leiders spreken wel van 'onwettig' en 'contraproductief'. Het Israëlische liquidatiebeleid wordt veroordeeld, maar daadwerkelijke actie ontbreekt. Dit is voor GroenLinks onacceptabel.

De Nederlandse regering erkent dat Israël zich schuldig maakt aan schendingen van het internationaal recht. Nederland is verdragspartij van de Geneefse verdragen. Israëlische bewindslieden en militairen moeten ter verantwoording worden geroepen voor de begane oorlogsmisdaden. Niet voor niets heeft Nederland internationale verdragen geratificeerd. Nederland moet haar internationale verplichtingen nakomen. Je kunt niet selectief zijn in het toepassen van het internationaal recht.

De Nederlandse regering moet oorlogsmisdadigers berechten. Nederland kan een vooronderzoek naar de schendingen instellen, ook als de verdachte zich niet op Nederlands grondgebied bevindt. Farah Karimi zal de regering vandaag in de Kamer verzoeken om een vooronderzoek te starten naar personen, politici en militairen die betrokken zijn bij de Israëlische liquidaties. Dat betekent dat Nederland de informatie paraat heeft over oorlogsmisdaden van leden van de Israëlische regering en het leger. Als deze personen Nederlands grondgebied betreden, dan is Nederland verplicht, conform de Geneefse verdragen, deze personen strafrechtelijk te vervolgen.

Farah Karimi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -