Gemeente Voorburg-Leidschendam


Lintjesregen Leidschendam-Voorburg 2004

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 29 april 2004
---

Op 29 april hebben elf mensen uit de gemeente Leidschendam-Voorburg een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen. Het zijn de onderstaande personen:

* dhr. T.C. Choy

* mw. W.L.T.M. Duijnstee

* mw. C.J. Hess

* mw. C.J. van Heijningen

* dhr. W.A.A. van Houdt

* mw. G.A. de Jong

* dhr. J.L. Kok

* dhr. M.J. Krijtenburg

* dhr. J.A.T. van Leusden

* mw. A. Reimers Schotte

* mw. E. van Woerden.

Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden komen allen uit het vrijwilligerswerk waar zij gedurende vaak zeer lange tijd als vrijwilliger werkzaamheden verrichten die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

naar boven Dhr. T.C. Choy
De heer Choy is geboren in China en woont sinds 1939 in Nederland. Het leven van de heer Choy in Nederland wordt gekenmerkt door onbaatzuchtige hulp aan de medemens. In de oorlogsjaren heeft hij zich ingezet voor mensen die opgevangen moesten worden en of eten nodig hadden. Tijdens de Watersnood ramp van 1953 heeft hij zich ingezet om slachtoffers te vervoeren en zend apparatuur naar het getroffen gebied gebracht. Tevens heeft hij onder de Chinese bevolkingsgroep geld ingezameld voor de slachtoffers van deze ramp. Sinds 1999 is hij erelid van de Algemene Chinese Vereniging Nederland. Bij deze vereniging is hij nog steeds actief betrokken. In 1982 is hij gestart met een Chinese school. Sinds 1982 hebben vele honderden mensen, voornamelijk kinderen van Chinese Nederlanders, lessen gevolgd in de Chinese taal en de Chinese cultuur. Tot heden is hij actief betrokken bij het besturen van deze school. Belangrijk was zijn bijdrage aan de Teleac cursus Ni Hou, Chinees voor Nederlanders. De heer Choy is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. W.L.T.M. Duijnstee
Mevrouw Duijnstee is sinds 1978 actief lid van de Vereniging Nederland China. Vanaf 1978 heeft zij zich mede bezig gehouden met de organisatie van taal cursussen en heeft zij vele lezingen gehouden over China. Sinds 1984 heeft zij de eindverantwoordelijkheid voor de Taalcursussen van afd. Den Haag en deze op landelijk niveau en verspreid. Van 1980 tot 1992 was zij lid van het landelijke Dagelijks Bestuur van de vereniging. Begin jaren 80 heeft zij voor de VNC delegatiereizen gemaakt naar gebieden in China waar voorheen geen buitenlanders kwamen. Met deze bezoeken heeft zij mede pionierswerk voor VNC-reizen verricht. Zij heeft de ledenadministratie opgezet en in kaart gebracht en het initiatief genomen om "De Nieuwsbrief", het informatie blad voor de leden, op te zetten. Naast haar werk voor de VNC is mevrouw Duijnstee ruim 25 jaar als vrijwilliger en als kosteres actief voor de Parochie Heilige Hart Apostelen Petrus en Paulus kerk te Leidschendam. Ook voor de parochie heeft zij de ledenadministratie omgezet van een kaartsysteem naar een elektronisch systeem. Mevrouw Duijnstee is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. C.J. Hess
Mevrouw Hess heeft zich altijd voor een groot deel van haar vrije tijd ingezet voor met name de scouting. Een kort overzicht van de vrijwillige activiteiten van mevrouw Hess. Van 1966 tot 1980 is zij verbonden geweest aan de scoutinggroep ds. v.d. Bosch. Van 1966 t/m
1972 was zij Akela en van 1972 t/m 1980 groepsvoorzitster. Van 1980 t/m 1997 was zij bestuurslid en de bandleidster van de Scouting Drumband Den Haag en vanaf 1996 is zij secretaris van het bestuur van de Scouting Drumband. Van 1989 tot heden is zij als vrijwilligster actief binnen de Scoutshop Den Haag. Voor de stichting Duinenmars regelt zij ruim 25 jaar de voor- inschrijvingen van de wandelaars. Vanaf 1968, de start van de Nationale Jeugdcollecte Jantje Beton, tot heden is zij op verschillende niveaus actief geweest voor de Nationale Jeugdcollecte. Van 1991 tot 2001 was zij bestuurslid van de Vrouwen Advies Commissie Voorburg. Mevrouw Hess is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. C.J. van Heijningen
Mevrouw Van Heijningen is al 31 jaar actief als vrijwilligster van de Lusthofschool met circa 500 leerlingen. Zij is niet zo maar een vrijwilliger, zij werd de moeder van alle kinderen. Zij coördineert de overblijf (moeders), assisteert ruim 30 jaar, twee middagen per week, bij de lessen handenarbeid, besteedt de nodige tijd aan de voorbereiding van de lessen en regelt de inkoop van de materialen. Zij is de spil bij de organisatie van vele schoolactiviteiten, zoals het St. Nicolaasfeest en het Kerstfeest op school. Het verzorgen van de kleding van de kinderen die jaarlijks in de kerstperiode in De Herenstraat in Voorburg de Christmas Carols zingen, ondersteuning bij sportdagen, begeleiding van schoolreisjes en excursies, het schminken van de kinderen bij de afscheids musicals, bakken van frites en pannenkoeken op het zomeravond feest en met de carnaval enz. Al 28 jaar gaat zij mee met het schoolverlaterskamp. Zij heeft een belangrijk deel in de organisatie, regelt de inkopen, de afwikkeling van de financiën en kookt dan dagelijks voor de circa 60 leerlingen. De ouders zijn blij te weten dat Toos mee gaat op kamp, omdat zij de kleine emotionele verdrietjes en probleempjes van de kinderen die een week van huis zijn oplost. Een blauwe plek, een bult op je hoofd, een ritje naar het ziekenhuis, tante Toos staat altijd klaar voor de kinderen, troost ze en gaat met ze mee. Mevrouw van Heijningen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven dhr. W.A.A. van Houdt
De heer van Houdt is penningmeester van de Haagse Bedevaarten en organiseert meer dan 40 jaar bedevaarten voor inwoners van geheel Zuid-Holland, waar in totaal circa 1000 mensen per jaar aan deelnemen. Jaarlijks worden er tien meerdaagse bedevaarten georganiseerd. Hij plant data, regelt busvervoer, bespreekt hotels, maakt hotelkamerindelingen, verzorgd de financiën, is duizendpoot, vraagbaak, probleemoplosser en contactadres. Als penningmeester van deze vereniging heeft hij de financiële situatie weer gezond gemaakt. Voor het Verzorgingscentrum De Mantel te Voorburg assisteert hij bij diverse activiteiten. Hij is de leider van het zangkoor, begeleidt de wekelijkse samenzang met de bewoners en hij is lector bij de eucharistievieringen. Vele jaren heeft hij voor de woonvoorzieningen Ursulaland voor verstandelijk gehandicapten van De Compaan te Den Haag de financiën van de cliënten beheerd. Voorts is hij 25 jaar lid van de Haagse Familie Reisclub. Sinds 1995 is hij financieel adviseur van de Nederlandse Vereniging van Keukenhoofden in Ziekenhuizen en Instellingen (de VKZI ). De heer Van Houdt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. G.A. de Jong
Mevrouw De Jong is ruim 30 jaar als vrijwilligster betrokken bij de Diaconie van de Hervormde Gemeente te Voorburg en is ruim 30 jaar als staflid de mede organisator van de jaarlijkse vakantieweek voor ouderen in Voorburg. Zij plant de data, regelt busvervoer, bespreekt hotels, maakt hotelkamerindelingen, verzorgd de financiën, is vraagbaak, probleemoplosser en contactadres. Jaarlijks gaan er circa
50 ouderen mee, waarvan velen in de leeftijd van boven de 85 jaar. Voor een grote groep ouderen is deze verzorgde vakantieweek van groot belang. Zij helpt de mensen met bijvoorbeeld het aan-en uitkleden, het uitzetten van medicijnen, het helpen met douchen, wassen enzovoorts. Naast de organisatie van de vakantieweken werkt ze dagelijks met mensen die hulp behoeven. Dit zijn veelal mensen die geen familie (meer) hebben en die voor de thuiszorg op een wachtlijst staan. Twee maal per week helpt ze in een verzorgings centrum met het rondbrengen van de koffie en verleent hand-en spandiensten. Ruim 30 jaar heeft ze zich ingezet voor mensen die zowel geestelijk als materieel in nood verkeren. Eerst als diaken van de Vaste Burchtkerk, en vervolgens als diaconaal werkster. Mevrouw De Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven dhr. J.L. Kok
Jan Kok is ruim 20 jaar bestuurslid van Het theater De Tobbe. Het stadstheater de Tobbe, wordt sinds het bestaan, inmiddels 27 jaar, gerund door circa 100 vrijwilligers. Vijftien jaar is hij penningmeester geweest en de laatste vijf jaar is hij voorzitter. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Tobbe is het zijn verdienste geweest om via sponsoring een bedrag van (guldens) fl.
50.000,00 bijeen te brengen voor de realisatie van een beeld van De Vrijwilliger. Als bestuurslid voor vele andere Voorburgse organisaties heeft hij belangrijk werk verricht. Sinds 1991 actief lid van de Rotaryclub, o.a. penningmeester en voorzitter. Vanaf 1996 penningmeester van de AVN, het Algemeen Nederlands Verbond. De AVN behartigt de belangen van de Nederlandse taal en cultuur. De afgelopen drie jaar bestuurslid van de Stichting Christiaan Huygensprijs en sinds 1999 penningmeester van de Historische Vereniging Voorburg. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft drie stedenbanden. Een van de zustersteden, Temecula, ligt in Californië USA. Van 1997 tot 2003 was hij actief betrokken bij de werkgroep Temecula, aanvankelijk als lid, later als secretaris en uiteindelijk als voorzitter. Naar aanleiding van de ramp van 11 september 2001 in Amerika heeft Jan Kok onder andere het initiatief genomen om onze zusterstad een gebaar van medeleven te sturen. Samen met de voormalig burgemeester Bas Eenhoorn van Voorburg en de secretaris van de werkgroep was hij de bedenker van de actie Een beeld voor Temecula. Middels een sponsoractie werd 25 duizend euro opgehaald om het beeld en het vervoer naar de VS te bekostigen. Op 11 september 2002 werd het beeld Singing in the rain in Temecula onthuld. Jan Kok is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven dhr. M.J. Krijtenburg
De heer Krijtenburg heeft op 3 april 2004 afscheid genomen als bestuurslid van De vereniging Ons Gebouw. Ruim 40 jaar is hij zeer actief geweest binnen deze vereniging onder andere 38 jaar als bestuurslid en de laatste 7 jaar daarvan als penningmeester. De vereniging is in 1947 opgericht met als doel te voorzien in de behoefte aan een vergadergelegenheid voor de gelovigen die te Voorburg samenkomen onder de naam Vergadering van gelovigen te Voorburg. In
1958 is grond aangekocht in Voorburg om een Vergaderlokaal te bouwen. De heer Krijtenburg maakte deel uit van de bouwcommissie. In
1959 was hij al lid van de kascommissie, welke functie hij vele jaren bij toerbeurt heeft vervuld. Sinds 1992 is hij penningmeester. Naast de bestuursfunctie heeft hij, samen met zijn vrouw ruim 15 jaar (tot
1999) het kosterschap vervuld. Naast zijn verdiensten voor de Vereniging Ons Gebouw heeft hij vele andere vrijwillige functies bekleed. Van 1952 1977, 25 jaar Zondagsschoolmeester, 1990
1996, Secretaris van het bestuur van de Vereniging School met de Bijbel, secretaris van de Stichting Vrienden van de Koningin Beatrixschool, penningmeester van de Vereniging Vrienden van de Koningin Beatrixschool, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Bungalowpark Calluna-Oost en van 1992 1999, lid van de kascommissie Vereniging van Eigenaren Noteboompark en sinds 1999 voorzitter. De heer Krijtenburg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven dhr. J.A.T. van Leusden
De heer Van Leusden is ruim veertig jaar lid van de korfbalvereniging SEV, waarvan 20 jaar voorzitter. Voor de korfbalvereniging heeft hij op vele cruciale momenten in het bestaan van de vereniging een zeer belangrijke rol gespeeld. Binnen het bestuur heeft hij de volgende functies vervuld, penningmeester, lid van de technische commissie en voorzitter. Van 1970 tot 1982 was hij lid van de jeugdcommissie van het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond. Naast zijn vrijwilligerswerk voor de korfbalvereniging was de heer van Leusden actief in het kerkelijk werk. Zo was hij ouderling van de N.H. Dorpskerk te Leidschendam, van 1990 1994 kerkvoogd en voorzitter van het bazaarcomité. De heer Van Leusden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. A. Reimers Schotte
Mevrouw Reimers-Schotte is sinds 1992 bestuurslid van stichting De Sonneruyter. Vanaf 1994 vertegenwoordigt zij de bewoners van Huize Sonnenburgh in dit bestuur. Van 1995 tot 2001 maakte zij deel uit van de Raad van Toezicht van stichting De Sonneruyter en is zij actief betrokken bij de bibliotheek van De Sonneruyter zoals het bijhouden van de administratie, uitlenen, wisselen van de collectie en zonodig het aan huis bezorgen van de boeken. Daarnaast verricht zij tal van werkzaam heden zoals lid van het bestuur van de stichting Vrienden van de Sonneruyter, begeleiding van de cliëntenraad en assistentie van de activiteitenbegeleiders. Van 1980 tot 1992 was zij als vrijwilligster actief als bestuurslid van het verzorgingstehuis Het Anker te Voorburg en maakte zij deel uit van de medezeggenschapsraad van scholengemeenschap het Loo te Voorburg. Van 1998 tot 2002 was zij bestuurslid van het Agnes Beatrix Scholengemeenschap Veurscollege te Voorburg. Daarnaast is zij secretaris van het Hervormd College van Kerkvoogden van Voorburg, dat verantwoordelijk is voor alle materiële zaken van de kerk zoals onderhoud gebouwen en personeelszaken. Sinds de oprichting begin jaren tachtig is zij secretaris van de commissie Contactgroep Voorburg-Halle. Het archief van de Ned. Hervormde Gemeente Voorburg (van circa 1450 1970) wordt sedert 1 september 1987 in de gemeentelijke archiefbewaarplaats van Voorburg bewaard. Voor de restauratie van de serie jaarrekeningen van de Kerkmeesters van 1606
1803 heeft mevrouw Reimers in de jaren 1999-2001 bij diverse fondsen een bedrag van circa (in guldens) fl. 25.000,00 bijeen gebracht. Mevrouw Reimers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

naar boven mw. E. van Woerden
Mevrouw Van Woerden heeft zich sinds 1976 ingezet als vrijwilliger en bestuurslid voor de Raad Welzijn Gehandicapten te Den Haag (RWG). In
1996 is zij benoemd tot lid van verdienste van de RWG. Daarnaast is zij als vrijwilliger werkzaam c.q. betrokken bij een groot aantal andere instellingen in de regio. Zij was vier jaar bestuurslid van het Ned. Rode Kruis, vrijwilliger op De Henri Dunant. Van 1976 tot 1986 bestuurslid van de Kon. Ned.Alpen Vereniging, leidster van jeugdkampen in Zwitserland, hoofd van de bibliotheekcommissie, voerde de redactie en uitgave van de catalogus van de vereniging. Van 1990 tot 1996 lid van de Vereniging Balans, voor ouders van kinderen met ontwikkelings-en gedragsstoornissen. Organiseert voorlichtings bijeenkomsten, geeft advies en verwijzing bij hulpvragen, begeleid bijeenkomsten met jongeren met ADHD en MBD (minimal brain disfunction). Zij is lid van het Platform Gehandicapten Voorburg en gehandicapten sport Den Haag. Bestuurslid Ned. Skivereniging voor gehandicapte sporters. Haar inzet voor met name de gehandicapte sporter, zowel op Nationaal, Internationaal en Olympisch niveau, is indrukwekkend te noemen. Zo is zij onder andere trainer en begeleidster geweest van een blind meisje en een slechtziende jongen discipline langlaufen tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Innsbrück. Tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Arnhem, tolk, vertaler en tijdens de Europese kampioenschappen van 1985 in Rome de coach en begeleider van een blind meisje (100 en 200 m. hardlopen). Tot op heden, zij is inmiddels 78 jaar, is zij nog steeds intensief werkzaam als vrijwilligster en bestuurslid. Mevrouw Van Woerden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.