Gemeente Heeze-Leende


Koninklijke onderscheiding voor dhr. van Kemenade

Op 27 april heeft burgemeester Planje dhr. Lau van Kemenade onderscheiden als Lid in de orde van Oranje Nassau.

Verdiensten
Het jaar 2004 is een jubileumjaar voor Lau van Kemenade (80). Hij is dit jaar 30 jaar IVN-gids (sinds 8 september 1973) en organiseert in 2004 al 25 jaar zijn natuurwandelingen Met Lau op sjouw.

Het IVN is opgericht in 1970 en heeft tot doel zich actief in te zetten voor natuur en milieu door middel van allerlei voorlichtende en educatieve activiteiten. Lau was één van de medeoprichters uit Leende. Het landelijk IVN en het IVN district Noord-Brabant vonden Leende wat klein voor een levensvatbare IVN-afdeling. Zij stelden voor om mensen uit de buurgemeente Heeze bij het initiatief te betrekken. Dit is gebeurd en resulteerde in de oprichting van IVN-afdeling Heeze-Leende. Lau is nog steeds een paar maal per week actief als IVN-gids. Hij was ook mede-oprichter van het jeugd IVN in 1985. Vanaf de datum van oprichting tot 1995 was hij bestuurslid.

Uit zijn interesse voor alles wat met de natuur te maken zijn zijn natuurwandelingen voortgekomen. Deze wandelingen worden 1x per maand georganiseerd. Lau is dan gids voor belangstellenden die deelnemen aan deze wandelingen. Aan de wandelingen wordt deelgenomen door zowel volwassenen als jongeren. Hij vertelt en weet erg veel over de natuur in en rond Leende. Zon wandeling duurt gemiddeld 2,5 tot 3 uur. Deelname aan de wandelingen is gratis. De deelnemers komen uit de verre omgeving van Leende. Gemiddeld bestaat de groep uit 20 personen. Regelmatig wordt zon wandeling vervangen door een fietstocht in de natuur.
Van deze wandelingen worden dias gemaakt en deze dias worden o.a. vertoond in het bejaardenhuis en bij lezingen die regelmatig worden gehouden. Dit wordt, o.a. door de bejaarden, zeer op prijs gesteld. Naast deze maandelijkse wandelingen maakt hij gemiddeld 2 keer per week ook wandelingen met groepen op aanvraag. Ook deze groepen hebben een grootte van ongeveer 20 tot 25 personen.