CNV PUBLIEKE ZAAK

Ambulanceplan VWS desastreus voor personeel en patiënten

CNV Ambulancezorg, landelijke groep van CNV Publieke Zaak, is ontstemd over de voorstellen van het ministerie van VWS met betrekking tot de spreiding en beschikbaarheid van ambulances (Landelijk Referentiekader). In brieven aan minister Hoogervorst van VWS en de Vaste Commissie voor VWS in de Tweede Kamer betwist CNV Ambulancezorg dat bij een acute hulpvraag meer mensen worden geholpen. Volgens de bond biedt de overheid een schijnveiligheid. Uitbreiding van ambulancezorg in de ene regio gaat ten koste van beschikbaarheid in de andere regio. Vooral 's avonds en 's nachts wordt de ambulancezorg slechter. Parate diensten worden teruggebracht tot slaapdiensten, waardoor een patiënt langer op een ambulance moet wachten.

Het probleem gaat in het bijzonder om de beschikbaarheid: hoeveel ambulances kunnen op welke manier (in parate dienst, piket- of slaapdienst) worden ingezet. CNV Ambulancezorg vindt de voorstellen van VWS desastreus. De huidige situatie, waar 's nachts een parate ambulance aanwezig is, wordt verslechterd. Hier gaat men volgens het plan over naar aanwezigheidsdiensten (slaapdiensten). Gevolg is dat langer gewacht moet worden op een ambulance wanneer zich een levensbedreigende situatie voordoet (zoals een hartstilstand of een ongeval). Men spreekt hier van een A1-urgentie (levensbedreigend). De slaapdienst volgt veelal aansluitend na 8 uur parate dienst. De bemanning wordt dan 's nachts nogmaals meerdere keren uit hun slaap gehaald voor het uitvoeren van een ritopdracht.

Resterende knelpunten
CNV Ambulancezorg vindt het onverantwoord dat in de voorgenomen plannen van VWS wordt teruggegaan naar slapen op de standplaats. De minister van VWS heeft in reactie op een motie van het CDA-Tweede Kamerlid Buys aangegeven dat voor het oplossen van resterende knelpunten door middel van een herschikking in zijn begroting aanvullende middelen beschikbaar worden gesteld.

CNV Ambulancezorg signaleert enkele resterende knelpunten:
- te weinig ambulances in de dagsituatie (veel overschrijdingen)
- een verschuiving van parate ambulances overdag en dan met name een verbetering van het bestelde vervoer. Spoedvervoer blijft een zorgenkindje, met veel overschrijdingen. De norm van 15 minuten wordt een minimum in plaats van een maximum. Dit betekent dus lang wachten.

- de nachtelijke paraatheid wordt teruggebracht naar slaapdiensten
- onvoldoende bescherming binnen de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijden Besluit.

CNV Ambulancezorg wijst de minister van VWS en de Tweede Kamer erop dat door deze herschikking van de ambulancezorg regionale verslechtering wordt toegestaan. Bijvoorbeeld: de ambulanceregio Rijnmond moet standplaatsen en paraatheid inleveren. Ook in de regio Haaglanden zal er een reductie plaatsvinden. Zelfs met andere soorten van first-responder (bijvoorbeeld een huisarts) of een motor-lance (een verpleegkundige op een motor) levert dit niet het gewenste resultaat op. Deze schijnoplossingen gelden voor de dagsituatie. De verslechtering wordt door de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV's) voornamelijk 's nachts doorgevoerd. CNV Ambulancezorg waarschuwt dat hierdoor op sommige plaatsen de hulpverlening (acute zorg) zal afnemen, ten nadele van de ambulancebemanning en de patiënten.

Meldkamers
De Meldkamers Ambulancezorg komen voor een nog groter probleem te staan doordat 's avonds en 's nachts minder snel ambulances inzetbaar zijn. De aanwezigheidsdienst ofwel slaapdienst zal leiden tot een vertraging in de uitruktijd (opkomsttijd) van 3 tot 5 minuten. Tevens is deze dienst een ernstige psychische en fysieke belasting voor de medewerkers.

CNV Publieke Zaak stelt dat binnen de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijden Besluit er onvoldoende mogelijkheden zijn om de werknemer te beschermen. Reden voor de bond er bij de minister van VWS en de Tweede Kamer op aan te dringen de huidige situatie niet te verslechteren, maar juist te verbeteren en rekening te houden met de verontrustende signalen uit het veld.

Voor nadere informatie
Peter van der Vloet, voorzitter CNV Ambulancezorg, tel. mobiel 06-12449587 of 06-60253725;
Willem Jelle Berg, bestuurder CNV Publieke Zaak, tel. 06-20 41 04 30.

(dit bericht staat ook op www.cnvpubliekezaak.nl)

29 apr 04 11:20