DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

LID: man wederom betrapt op dierenverwaarlozing

Hilversum/Dalfsen, 29 april 2004 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)heeft woensdag in samenwerking met de AID van het ministerie van LNV 255 duiven, 10 honden en 3 varkens in beslag genomen. De eigenaar van de dieren, een 47-jarige inwoner van de gemeente Dalfsen is een 'goede bekende' van beide diensten. De man is al vele malen geverbaliseerd voor onder meer dierenverwaarlozing, illegale hondenhandel en overtredingen van mestwetgeving. Tussen augustus 2003 en februari 2004 is al vier keer strafrechtelijk tegen de man opgetreden wegens verwaarlozing van zijn dieren. Bij het Gerechtshof te Arnhem loopt momenteel een strafzaak in hoger beroep tegen de man. Mede op verzoek van de advocaat-generaal van het Gerechtshof vond de controle van woensdag plaats.

Tijdens deze controle werd in een weiland van de man een pony aangetroffen die rondliep met een stuk nageboorte. Een dierenarts heeft de pony verlost van een dood veulen. Deze pony was zonder veterinaire hulp hoogstwaarschijnlijk overleden. Een tweede pony bleek ernstig hoefbevangen te zijn, een zeer pijnlijke aandoening aan de hoeven. Het dier is ter plaatse aan beide voorhoeven behandeld. In het weiland lag voorts een reeds drie dagen dood, pasgeboren veulen. In een schuur werden drie niet geregistreerde varkens aangetroffen. De verdachte was hiervoor enkele maanden geleden al gewaarschuwd. Hij heeft deze waarschuwing kennelijk in de wind geslagen. De varkens zijn naar een slachtplaats afgevoerd.

In een donkere schuur zaten 10 hondjes gehuisvest waaronder malthezer leeuwtjes, yorkshire terriërs en een kruising kooikerhondje. De honden hadden vervuilde en onverzorgde vachten, ontstoken oren, oormijt en enkele hadden last van ontstoken ogen. Voorts werden 255 duiven aangetroffen. Deze duiven waren gehuisvest onder slechte en vervuilde omstandigheden. De duiven werden niet juist gevoerd, hadden geen water en vele waren ziek. Omdat bij de man in het recente verleden al ruim 400 duiven onder dezelfde omstandigheden werden aangetroffen en al ruim 120 honden zijn weggehaald, gaf het openbaar ministerie te Zwolle wederom toestemming tot inbeslagname.
Ook deze 255 duiven zijn ter plaatse geëuthanaseerd. Uiteraard wordt wederom proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.