AutoRai

29-4-2004

Kia Cerato gericht op Europa

De Cerato is een nieuwe troef in het gamma van Kia. Zowel de sportieve vijfdeursuitvoering als de stijlvolle sedan voldoen geheel aan de nieuwe stijl en de kernwaarden van Kia. De Cerato is modern van vormgeving, staat kwalitatief op zeer hoog niveau en heeft een zeer aantrekkelijke prijs.

Wanneer de Cerato sedanversie begin juni in de showroom staat, is deze namelijk al leverbaar vanaf 15.495,-. De Cerato vijfdeurs staat vanaf september bij de Nederlandse Kia-dealer en is leverbaar vanaf 15.995,- .

De Cerato heeft een fris en dynamisch uiterlijk, hij beschikt over een serie moderne krachtbronnen en is uiterst veilig. Het model komt uit in het zogenoemde C-segment, het belangrijkste segment van de automarkt, dat wordt gekenmerkt door een breed koperspubliek: van particulieren tot zakelijke rijders. Zij zullen de kwaliteiten van de Cerato zeker weten te waarderen. Enerzijds is de Cerato namelijk een ruime gezinsauto: met zijn lange wielbasis van 2.610 mm en de riante binnenruimte hebben passagiers zowel voorin als achterin een ruime zitplaats. Met name op het gebied van hoofdruimte voor- en achterin behoort de Cerato tot de ruimere autos in zijn klasse. Anderzijds blinkt de Cerato uit door zijn zakelijke kwaliteiten. Om dat te benadrukken is de Cerato als eerste Kia-personenauto leverbaar met twee dieselmotoren; een 1,5 en 2,0 liter. Beide kopersgroepen zullen het hoge veiligheidsniveau waarderen. Als een van de weinige autos in zijn klasse is de Kia Cerato uitgerust met een actieve hoofdsteun op de bestuurdersstoel. Ook zij-airbags en gordijnairbags zijn leverbaar op de Cerato.

De viercilinder benzinemotoren zijn voorzien van uiterst moderne technieken, zoals dubbele bovenliggende nokkenassen en zestienkleppentechniek. De 1,6-litermotor levert 105 pk, terwijl de 2,0-liter CVVT-motor (continu variabele kleptiming) 143 pk produceert. Compleet nieuw voor Kia is de 1,5-liter CRDi-dieselmotor. En deze motor is uniek, want Kia is het eerste Aziatische merk dat een kleine dieselmotor met zoveel vermogen en zon laag verbruik op de Europese markt brengt. De 1,5-liter CRDi heeft een respectabel maximumvermogen van 102 pk en is leverbaar vanaf september 2004. De 2,0-liter CRDi-motor, ook te vinden in de Kia Carens, is vanaf de introductie van de Cerato in Nederland direct leverbaar. Het maximumvermogen van deze motor bedraagt 112 pk. Het indrukwekkende koppel van 245 Nm komt al bij 2.000 toeren per minuut vrij.

De handgeschakelde versnellingsbak in de Cerato telt vijf verzetten. De adaptieve viertrapsautomaat is beschikbaar op verschillende versies en kiest een schakelpatroon dat past bij de rijstijl van de bestuurder. Het onderstel heeft onafhankelijke wielophanging, een bekrachtigde tandheugelstuurinrichting en vier schijfremmen. ABS, EBD (elektronische remkrachtverdeling) en BAS (remassistent) zorgen, indien nodig, voor een snelle en veilige noodstop.

De uitrusting van de Cerato is zeer compleet. Standaard beschikt de auto onder meer over elektronische remkrachtverdeling (EBD), remassistent (BAS), centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor en driepuntsgordels voor alle vijf de inzittenden. In de luxere versies zijn zaken als zij- en gordijnairbags, climate control, cruise control (op de benzineversies), lendensteun in de bestuurdersstoel, lederen stuur- en pookknop, metaalafwerking op het dashboard en mistlampen voor standaard.

Algemeen kan gesteld worden dat het interieur van de Cerato bijzonder is. Niet alleen door de fraaie vormgeving en de nauwkeurige afwerking, maar ook zeker door de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen. Bij de keuze hiervan is goed gekeken naar de wensen van de Europese klant.

Net als de Sorento, de Carens en de Picanto bezit ook de nieuwe Kia Cerato alle kenmerken van de nieuwe generatie Kias: een aantrekkelijke vormgeving, uitrusting én prijs. Stuk voor stuk laat Kia met deze energiek vormgegeven modellen zien hoe het inspeelt op de smaak van de moderne automobilist. En daarbij is goed gekeken naar de behoefte van de Europese markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kia een R&D-center heeft in Rüsselsheim, Duitsland. De vijfdeurs Kia Cerato is een van de eerste modellen die in dit centrum ontwikkeld is. De vormgeving sluit dan ook naadloos aan bij de wensen van de Europese consument. In 2006 zal zelfs de eerste Kia op Europese bodem geproduceerd worden. In de Slowaakse stad Zilina wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie van een hypermoderne fabriek, waar in de toekomst de in het R&D-center in Rüsselsheim ontwikkelde modellen worden geproduceerd.