VVD



Nieuws


Registratie en hogere strafmaat

VVD: hardere straffen voor loverboys

,,De cel- en geldstraffen voor loverboys moeten sterk worden verhoogd'', vindt VVD-Kamerlid Fadime Örgü. Doorgaans krijgen veroordeelde loverboys een paar maanden celstraf. ,,Dit vind ik echt niet kunnen'', meent het liberale Kamerlid. Örgü wil tijdens het overleg over de aanpak van loverboys met de minister van Justitie voorstellen de strafmaat stevig te verhogen. Als de minister dit niet honoreert, overweegt Örgü met een initiatiefwet te komen om loverboys zwaarder te straffen.

Loverboys zijn jongens die veel rondhangen bij scholen en meisjes lokken met dure cadeau's. Ze zorgen ervaar dat meisjes verliefd op hen worden en emotioneel en sociaal afhankelijk van hen raken. Uiteindelijk worden de slachtoffers gedwongen in de prostitutie te werken. De VVD vraagt al lange tijd aandacht van de regering voor het fenomeen loverboy. Nu die aandacht er is, moet de regering de stap naar langere celstraffen en hogere geldboetes zetten.

De aanpak van de regering richt zich nu vooral op voorlichting en hulpverlening aan slachtoffers. Slachtoffers zijn vaak bang om aangifte te doen, maar doen ze dat wel, dan staan de loverboys relatief snel weer op straat. Örgü: ,,Juist omdat weinig aangifte wordt gedaan is een hogere strafmaat een effectief middel om loverboys te straffen: die jongens deinzen nergens voor terug en moeten het dus maar eens voelen, zowel in hun vrijheid als in hun portemonnee." De VVD wil een omvattend plan van aanpak, en daar hoort naast hulpverlening en voorlichting natuurlijk ook harder en effectiever straffen bij.