Stadsdeel Zeeburg

Verklaring stadsdeelraad Berlageblokken

In zijn vergadering van 27 april 2004 heeft de stadsdeelraad van Zeeburg een verklaring uitgegeven, waarin de raad zijn zorgen uitspreekt over het verloop van de renovatie van de Berlageblokken in de Indische Buurt. Hieronder treft u de integrale tekst van de verklaring aan.

Verklaring inzake de berlageblokken in de Indische Buurt In de afgelopen maanden hebben bewoners van de Berlageblokken regelmatig in de raadsvergaderingen ingesproken over hun situatie. De raad heeft het beleid van het Dagelijks Bestuur om de voorgenomen renovatie door te zetten en om zorgvuldig om te gaan met de rechten van bewoners ondersteund. Met deze verklaring wil de stadsdeelraad een eigen geluid laten horen richting de bewoners en woningcorporatie Ymere en de Centrale Stad.

Overwegingen

* de stadsdeelraad Zeeburg heeft destijds ingestemd met het behoud van de Berlageblokken, de bestemming woningbouw in de sociale sector, studentenhuisvesting en koopwoningen voor jongeren en de noodzakelijke renovatie / restauratie.

* de stadsdeelraad realiseert zich dat er in Amsterdam en in stadsdeel Zeeburg dringend behoefte is aan woonruimte, dat het voor mensen moeilijk is om aan geschikte woonruimte te komen en er daarom binnen de bestaande regels intensief gebruik wordt gemaakt van panden die op de nominatie staan om gerenoveerd, gesloopt te worden. Maar de stadsdeelraad vindt het onjuist dat de Berlageblokken op het moment dat de renovatie daadwerkelijk van start gaat door krakers worden gebruikt om de woningbehoefte aan de orde te stellen.

* de stadsdeelraad vindt dat de eigenaar van de Berlageblokken, woningcorporatie Ymere, niet zorgvuldig is omgegaan met de rechten van bewoners. Ook de communicatie van Ymere naar bewoners is niet altijd duidelijk geweest.

* de stadsdeelraad vindt dat de manier waarop door Ymere met tijdelijke huurcontracten is gewerkt heeft bijgedragen tot onrust.
* de stadsdeelraad vindt het van groot belang dat de monumentale elementen in de Berlageblokken niet beschadigd mogen worden door kraakactiviteiten.

Verklaring
De stadsdeelraad roept de bewoners op om zeer zorgvuldig met de monumentale elementen van de woningen om te gaan en de woningen binnen de afgesproken tijd te verlaten. Op Ymere wordt een dringend beroep gedaan om zeer zorgvuldig met de rechten van legale bewoners om te gaan, en om alle bewoners met huurcontracten voor onbepaalde tijd vervangende woonruimte aan te bieden, en om voortgang te maken met de daadwerkelijke renovatie van de Berlageblokken. Op de Centrale Stad wordt een beroep gedaan om het gebruik van vergunningen van tijdelijke huurcontracten beter en inzichtelijker te regelen om misbruik in de toekomst te voorkomen.

BAP, PvdA, GroenLinks, SP, CDA, VVD, D66
27 april 2004