Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wireless netwerk volledig operationeel op Schiphol

Basis voor één van de grootste draadloze netwerken op een Europese luchthaven nu gereed

SCHIPHOL-OOST, 29 april 2004 --- Schiphol Telematics (ST), dochteronderneming van KPN en Schiphol Group, heeft samen met haar partners een Wireless LAN (WLAN) aangelegd op Amsterdam Airport Schiphol. Het WLAN is per direct volledig operationeel en vervangt daarmee ook het netwerk dat eerder operationeel was in delen van de terminal.

Het ST WLAN bedekt ongeveer 25.000 m² op de platformen, randwegen, pieren en een groot deel van de terminal. Er zijn 250 antennes opgehangen die verbonden zijn met 150 kilometer kabel. ST heeft vergevorderde plannen om het netwerk nog verder uit te breiden. Na voltooiing zal het ST Wireless LAN één van de grootste draadloze netwerken op een Europese luchthaven zijn.

Het ST WLAN, op basis van Cisco-apparatuur, is met alle verwante services toegankelijk voor alle op Amsterdam Airport Schiphol gevestigde bedrijven. Bedrijven kunnen voor deze dienstverlening terecht bij ST. KLM is de eerste gebruiker van het draadloze netwerk met een toepassing die is gericht op het scannen van bagage. Op dit moment worden onder andere toepassingen ontwikkeld voor beveiliging en grondafhandeling, alsmede applicaties voor onder meer catering- en schoonmaakbedrijven.

Het Wireless LAN is via derde partijen ook toegankelijk voor reizigers en bezoekers die draadloos op de luchthaven het eigen bedrijfsnetwerk en internet willen benaderen.

Met het door ST aangelegde Wireless LAN kunnen bedrijven op de luchthaven hun processen rondom de pieren en de terminals efficiënter inrichten. Dat levert een enorme tijdswinst op , zegt Ras Lalmy, algemeen directeur bij ST. Maar ook de reiziger zal van het Wireless LAN profiteren, doordat draadloze internet- en intranettoegang op veel meer plaatsen beschikbaar wordt.

Ton Ridder, vice president baggage services & aircraft turnaround services KLM: Het ST Wireless LAN stelt ons in staat om de turnaround (werkzaamheden tussen aankomst en vertrek) van een vliegtuig sneller te laten verlopen. Afhandelteams kunnen effectiever met elkaar samenwerken, waarbij processtappen en overdrachtsmomenten beter op elkaar aan kunnen sluiten. Dat bespaart ons tijd en geld.

Partners in dit project zijn: Schiphol Group, HP, Cisco, LogicaCMG, KPN, Vosko, Baas Telematica b.v. & Heijmans IBC Servicebouw

# # #

Over ST

ST -Schiphol Telematics- is een telecom-operator die opereert op het kruispunt van luchthaven en informatie- en communicatietechnologie. Op basis van kennis en ervaring speelt ST op pro-actieve wijze in op de bedrijfsbehoeften van de daar gevestigde ondernemingen. ST is een joint venture van KPN en Schiphol Group. Mede dankzij de gebundelde expertise van beide moederbedrijven kan ST bogen op een uitgebreide knowhow en efficiënte dienstverlening. Met deze expertise is ST dan ook een belangrijke speler binnen het AirportCity concept.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ST

contactpersoon: Femke van Lieshout

tel.: (020) 3163521

E-mail: lieshout@st.nl

Website: www.st.nl