Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

PERSBERICHT Rotterdam, 29 april 2004

WK Honkbal 2005 mogelijk met Major League-spelers

Nieuwe datum: 3 tot en met 17 september 2005

De kans is groot dat tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal volgend jaar in Nederland, profspelers van de Amerikaanse Major League Baseballorganisatie (MLB) zullen uitkomen voor de deelnemende landenteams. Het overleg dat reeds enige maanden gaande is tussen de internationale honkbalbond IBAF en de MLB is weliswaar nog niet afgerond, maar een akkoord lijkt dichterbij dan ooit. De schriftelijke toezegging door Major League Baseball is uniek in de internationale honkbalgeschiedenis. Met MLB-deelname zou het WK 2005 het sterkste wereldkampioenschap zijn dat ooit in Europa is gehouden. Om de deelname van de MLB-profs mogelijk te maken verschuift de datum van het WK van augustus naar 3 tot en met 17 september 2005.

Tijdens een bijeenkomst gisterenavond op het Rotterdamse Stadhuis tussen een afvaardiging van de WK-organisatiestichting (SIBEN), de KNBSB en de WK-speelsteden, is de voortgang van de WK-organisatie en de situatie met betrekking tot de Major League uitgebreid besproken. De WK-organisatie heeft de afgelopen maanden enige vertraging opgelopen in verband met een verschil van inzicht in de organisatieaanpak tussen de KNBSB en SIBEN. Inmiddels zitten alle partijen weer op één lijn en wordt de WK-organisatie voortvarend ter hand genomen.

De toenadering tussen IBAF en MLB maakt de weg vrij voor de eventuele organisatie van een internationaal MLB-landentoernooi in maart 2005. Deze periode, ruim voor aanvang van het speelseizoen en de aard en omvang van het toernooi (twee speelweekenden), biedt de IBAF de mogelijkheid om de bij de IBAF aangesloten landen toestemming te verlenen aan het MLB-toernooi deel te nemen. Doorgang van het MLB-toernooi in 2005 staat overigens nog niet vast. Als het toernooi doorgang vindt, is deelname van een Nederlands team een serieuze optie.

De MLB heeft zowel de IBAF als Nederland als organiserend land, geadviseerd om het WK 2005 te verschuiven naar het einde van het MLB-seizoen in september, zodat zoveel mogelijk profspelers aan het WK kunnen deelnemen. Het gaat om MLB-spelers van het zgn. '40-man-rooster' en spelers uitkomend in de Minor League. Gelet op de daarmee te realiseren unieke kwaliteit van het toernooi en de sportieve belangen van het Nederlands team is, na overleg met de speelsteden en de NOS, door SIBEN en de KNBSB besloten dit advies op te volgen.

Het WK 2005 zal plaatsvinden van zaterdag 3 september tot en met zaterdag 17 september. Voor het WK is Rotterdam de centrale organisatiestad, met onder meer de openingswedstrijd en de finale. De overige speelsteden zijn Haarlem, Eindhoven, Amsterdam en Almere. De sportwethouders van de speelsteden hebben zich unaniem en met bijzonder veel enthousiasme uitgesproken om het WK Honkbal volop te benutten ten behoeve van de honkbalsport in hun stad, onder andere door middel van schoolclinics en sportstimuleringsacties. Naast de inhoudelijke en financiële participatie van de vijf speelsteden wordt het WK Honkbal 2005 mede mogelijk gemaakt door de financiële support van het Ministerie van VWS en NOC*NSF.


- - - - - - - - -

Aan de Pers:

Voor nadere informatie:

Stichting Internationale Baseball Evenementen Nederland (SIBEN): Bert Paalman, voorzitter, tel. 06.53.73.22.59

---- --