Gemeente Waterland


Donderdag 29 april heeft burgemeester Jongmans van Waterland vier inwoners een lintje mogen opspelden. De gelukkigen ontvingen de koninklijke onderscheiding in verband met bijzondere verdiensten door de jaren heen. Door familieleden en vrienden waren de vier inwoners met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt, om ze nietsvermoedend te verassen. Eenmaal in het gemeentehuis sprak burgemeester Jongmans de vrijwilligers toe in de raadszaal en speldde de onderscheidingen op.

De heer Van Altena
De heer C. van Altena uit Marken is al jaren actief in het verenigingsleven op Marken. Zo is hij lid van de Beheerscommissie van het Dorpshuis in Marken en voorzitter van de Eilandraad. De heer Van Altena ontplooit al vanaf 1968 bestuurlijke en organisatorische activiteiten voor het plaatselijk jeugdwerk, de oranjevereniging, het plaatselijk museum, het dorpshuis en de dorpsraad. Gedurende die lange tijd vervult hij een centrale rol in de plaatselijke samenleving. Daarom is de heer van Altena benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Band-Hunteman
Mevrouw P.J. Band-Hunteman uit Ilpendam is onderscheiden in verband met bijzondere verdiensten op een aantal terreinen. Zo is zij actief op het gebied van emancipatie, ouderwerk en in de politiek. Zij bekleedt functies in de Vrouwenbeweging en is secretaris van de Stichting Gecoördineerd Ouderwerk 55-plus in Ilpendam. Sinds 1975 heeft zij zich ingezet voor verschillende vrouwenorganisaties, vrouwenraden en de VVD, zowel op lokaal, provinciaal als landelijk niveau. Ze is daarmee "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen" en "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben". De koningin heeft mevrouw Band daarom benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Peereboom-Amba
Mevrouw N. Peereboom-Abma uit Monnickendam is vrijwilliger bij de kledingactie Mensen in Nood, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en vrijwilligster van de Opstandingskerk. Mevrouw Peereboom heeft al sinds 1968 diverse activiteiten ontplooid en doet dat nu nog op het terrein van kerk en welzijn. Hiermee levert zij een bijzondere bijdrage aan de (plaatselijke) samenleving. Mevrouw Peereboom is daarom benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Schipper-van Baar
Mevrouw S.M.J. Schipper-van Baar uit Ilpendam is reeds vele jaren actief in de gemeenschap van Ilpendam, met name in kerkelijk verband. Het Kapittel, die de voordracht heeft beoordeeld, stelt vast dat mevrouw Schipper zich "op bijzondere wijze heeft ingezet op onder andere het terrein van de kerk en de vrouwenemancipatie". Daarmee is mevrouw Schipper iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, waarvoor zij is benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Na felicitaties uit het publiek en het zingen van het Wilhelmus, werd er nog gezellig nageborreld door de vele aanwezigen.