De Unie


Philips - De Unie staakt overleg Philips Nijmegen

29 april 2004 - Vakbonden hebben in Nijmegen de nodige ervaring opgebouwd met reorganisaties en herstructureringen. En altijd zijn partijen tot overeenstemming gekomen. Maar de wijze waarop de directie de komende herstructurering wil oppakken is onbegrijpelijk en dus voor alle vakbonden onbespreekbaar!!!

Op 8 april hebben vakbonden klip en klaar gesteld dat wij het voornemen van de directie om 1400 functies te laten vervallen, om vervolgens iedereen te laten solliciteren op 1050 gecreëerde (??) functies onbespreekbaar vinden.
We hebben de directie dringend verzocht hun besluit te heroverwegen. We hadden dan ook verwacht dat wij in het vervolgoverleg van 28 april een bijgesteld plan zouden krijgen. Niets is minder waar. Vakbonden hebben 2 toelichtingen gekregen.

1. Onderzoek benchmarking. Jullie zijn te duur. Dus bezuinigen op loonkosten. Enerzijds door 350 FTEs te ontslaan. Anderzijds door de komende periode jullie arbeidsvoorwaarden te verslechteren Letterlijke citaat Raemakers: medewerkers in Nijmegen moeten nadenken over welke prijs zij willen betalen voor het behoud van hun werkgelegenheid. Dit noemt Philips prijspremie. Oh ja, bedoeld wordt bijvoorbeeld het inleveren van verlet dagen en het afschaffen van toeslagen.

2. Toelichting selectieproces. En inderdaad, het selectieproces is open en transparant. Alle 1400 FTEs krijgen een adviesgesprek met IPS. Daarna ga je het selectieproces (en de externe bemiddeling) in. Uiteraard zonder garantie op succes. Ook is niet gegarandeerd dat alle 1050 functies ingevuld zullen worden door huidig personeel. De benoemingscommissie beslist.

Vervolgens legde de directie eigenlijk het laatst afgesloten sociaal plan op tafel. En maakte hij een genereus gebaar door zachtjes te zeggen dat de hoogte van de vrijwillige vertrekregeling bespreekbaar is.

Onbegrijpelijk. Want de directie wist dat hij daarmee op een regelrecht conflict afstevende met de vakbonden. En dat conflict moet dan maar komen.

In gezamenlijkheid zijn vakbonden opgestapt
In gezamenlijkheid hebben wij gesteld dat wij niet onderhandelen over een sociaal plan als het voorgestelde selectieproces niet wordt ingetrokken.

Onze handtekening komt niet onder een procedure te staan die:
* In strijd is met alle rechtsbeginselen

* Een platte kwaliteitsslag is

* Moet verdoezelen dat het huidig (personeels)beleid blijkbaar in de afgelopen jaren heeft gefaald.

We hebben de directie vervolgens veel succes gewenst met het voortgangstraject.
17 mei was er een vervolgoverleg gepland. Deze gaan we nu gebruiken voor een gezamenlijke ledenvergadering.

De directie is hardhorend
Dan nog iets anders, dat de directie hardhorend is en weigert te begrijpen waar het om gaat blijkt wel uit de laatste bordmededeling.
1. De directie stelt hierin dat vakbonden het eens zijn met nut en noodzaak. Bij wet is vastgelegd dat de OR hierover gaat en niet de vakbonden. Echter, we hebben wel gesteld dat het selectieproces voor ons principieel onbespreekbaar is. Het samenvoegen van 4 FABs leidt bij ons niet tot principiële bezwaren. Het feit dat we opgestapt zijn heeft dan ook niets met het voorgenomen besluit als zodanig te maken. Dat punt laten we aan de OR over.
2. Vakbonden stellen inderdaad dat iedere medewerker in principe geschikt moet zijn voor de nieuwe organisatie. Dus, mens volgt werk!!

3. Blijkbaar wil de directie op 17 mei iets presenteren. Dan zitten ze toch echt in een lege zaal als het huidige principe van het selectieproces niet van tafel is.

Unie laat haar leden niet in de kou staan
Natuurlijk laten we onze vakbondsleden niet in de kou staan. Op 1 mei a.s. loopt het landelijk sociaal plan (de RAP) af. We hebben dan ook onze handen volledig vrij om vanaf dat moment aan echte belangenbehartiging te gaan doen.

Ledenvergadering
Hopenlijk tot ziens op de ledenvergadering op:

Maandag 17 mei
Aanvang 12.00 uur 13.00 uur
Op het bedrijf, locatie volgt

Peter Kelleter
Bestuurder

donderdag, 29 april 2004