Gemeente Bedum


29 april 2004

gebakjes op een rij Vier van hen kregen de versierselen uitgereikt door burgemeester Everts van Bedum; de vijfde onderscheiding wordt later dit jaar aan betrokkene uitgereikt. De persoon in kwestie verblijft in het buitenland. De onderscheidingen zijn uitgereikt in een bijeenkomst in het Trefcentrum, Prof. Mekelstraat in Bedum. De Koninklijke onderscheidingen zijn uitgereikt aan:

De heer R. (Reinder) Swart, Bedum.
De heer Swart (1946, Zuidwolde Gr.) is op verschillende terreinen actief. Sinds 1983 is decorandus vrijwilliger bij de Christelijke zwemvereniging De Dolfijn in Groningen. Hiervoor verzorgt hij zwemlessen voor jongeren en ouderen. Sinds de oprichting in 1977 is decorandus lid van de reddingsbrigade Boei 77 uit Bedum. Hij vervult sinds 1992 de rol van voorzitter van deze vereniging. Binnen de zwemwereld is de hee Dhr. Swartjes en echtgenote r Swart verder actief als instructeur, official en landelijk examinator van de reddingsbond KNBRD. De heer Swart kan verder bogen op een aanzienlijke carrière binnen het Nederlandse Rode Kruis. Sedert 1983 is hij vrijwilliger bij de Colonne van de afdeling Bedum van die organisatie en actief als EHBO-hulpverlener. In de periode 1983-1998 was hij colonnecommandant en afdelingsbestuurslid. Vanaf 1984 begeleidt de heer Swart ouderen en gehandicapten op boot- en vakantiereizen. Ook coördineert hij de jaarlijkse collecte voor het Rode Kruis. Vanaf 1999 is decorandus actief als afdelingsbestuurslid van Nationaal Medische Zorg en is hij coördinator van hulpverleningsactiviteiten. In 1996 tenslotte richtte hij samen met anderen de toneelvereniging Mitnkander in Bedum op. De heer Reinder Swart is sinds 1975 werkzaam bij de Facilitaire Dienst van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De heer Swart is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw S. (Sippie) Tiersma-Attema,
Bedum.
Mevr. Tiersma-Attema ontvang lintje Mevrouw Tiersma-Attema (1929, Haskerland) vervult en vervulde verschillende maatschappelijke en kerkelijk functies in haar woonplaats Bedum. Vanaf 1979 tot heden is zij presidente van de Gereformeerde vrouwenvereniging Belijden en Beleven. In de jaren 80 van de vorige eeuw was mevrouw Tiermsa-Attema gedurende een aantal jaren algemeen adjunct en vice-presidente van De Passage, voorheen de Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond. Van 1994 tot 1998 was zij presidente van De Passage. Voor deze organisatie organiseerde zij sinds het midden van de jaren 80 acties voor kinderen in kindertehuizen in Ethiopië en op de Balkan. Voor de Gereformeerde Kerk (syn.) in haar woonplaats was zij actief als ouderling (1980-1984/ 1989-1993/2000-2003) en, sinds 1999, als contactpersoon. Mevrouw Tiersma-Attema is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.W. (Jan Willem) Wildeboer, Zuidwolde. De heer Wildeboer (Bierum, 1925) vervult en vervulde verschillende maatschappelijke en kerkelijke functies in zijn woonplaats Zuidwolde en in Bedum. Voor de Vereniging voor Christelijk Lager Onderwijs in Echtpaar Wildeboer gefeliciteerd door burgemeester Zuidwolde vervulde hij in de periode 1968-1980 diverse bestuursfuncties. Hij was achtereenvolgens algemeen adjunct, tweede voorzitter, penningmeester en boekhouder voor deze organisatie.
In 1969 werd hij penningmeester van de Anti Revolutionaire kiesvereniging. In 1970 werd hij bestuurslid van deze organisatie. Van 1971 tot 1980 was hij voorzitter. De heer Wildeboer was van 1981 tot 1984 bestuurslid van het CDA in de gemeente Bedum. Van 1982 tot 2003 was hij voorzitter van de begrafenisvereniging Zuidwolde/Noordwolde; in de periode 1967-1971 was hij diaken van de gereformeerde Kerk in Zuidwolde en van 1989 tot 1993 was hij ouderling voor deze kerk. De heer Wildeboer is vanaf 1968 tot heden actief in het algemeen bestuur van de stichting Bejaardencentrum Bederawalda in Bedum. De heer Wildeboer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer T. (Tinus) Rietsema, Bedum.
De heer Rietsema (1944, Bedum) vervult en vervulde diverse maatschappelijke en politieke functies in zijn woonplaats Bedum. Aan het eind van de jaren 60 was hij gedurende een aantal jaren bestuurslid van de buurtvereniging Witsenborgstraat in Bedum. Begin jaren 70 was hij actief als bestuurslid van de Christelijke kleuterschool Prinses Marijke in Bedum. Dhr. Rietsema wordt gedecoreerd Van 1978 tot aan het eind van de jaren 80 fungeerde hij als bestuurslid van de buurtvereniging Molenweg in zijn geboorteplaats. In de periode 1982-1995 was de heer Rietsema penningmeester van Algemeen Plaatselijk Belang in Bedum. Vanuit deze organisatie ontstond in de eerste helft van de jaren 90 de Historische Vereniging Gemeente Bedum. Hiervan was hij mede-oprichter en twee jaar lang bestuurslid. Sinds 1988 is de heer Rietsema penningmeester van de Stichting Wielerronde Bedum die een jaarlijks terugkerend wielerevenement in Bedum organiseert. Decorandus is met name betrokken bij de organisatie van de nevenactiviteiten tijdens de koers. In 1986 werd hij lid van de steunfractie van het CDA in Bedum. In 2002 werd hij raadslid namens deze partij. Vanaf het eind van de jaren 80 is hij bestuurslid van de buurtvereniging Stationsweg in zijn woonplaats. De heer Rietsema was werkzaam op de afdeling Kredietbeheer van de Rabobank in Bedum. De heer Rietsema is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer B.N.C.M. (Ben) de Ligt,
De heer de Ligt (1939, Utrecht) kan bogen op een langdurige carrière in de klassieke muziek. Hij is als uitvoerend musicus (cellist) werkzaam bij verschillende orkesten (Nederlands Kamerorkest, het Amati en Amsterdams Strijkkwartet, het Amsterdams Fluittrio, het Encore- en Van Gogh (piano)trio en Syntagma Musicum. Hij doceert cello, gamba en kamermuziek aan het conservatorium te Groningen. Verder is hij redacteur van verschillende muziektijdschriften. Decorandus is sinds 1989 artistiek leider, dirigent en arrangeur van het Haydn Jeugd strijk Orkest (HJSO). Het orkest beoogt muzikaal getalenteerde kinderen uit alle lagen van de samenleving op professionele wijze te stimuleren en begeleiden in hun muzikale ontwikkeling. Het HJSO bestaat uit ongeveer 35 leden tussen de 10 en 20 jaar, afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Het orkest geeft ongeveer 25 concerten per seizoen in het binnen en buitenland. (onder andere Oostenrijk, Scandinavië, Engeland, USA, Duitsland, Hongarije, Portugal en Spanje). Het orkest bracht meer dan 10 CDs uit. De heer De Ligt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zaal in spanning
In verband met een verblijf in het buitenland zal de onderscheiding voor de heer De Ligt in een later stadium aan hem worden uitgereikt. Hierover volgt nader bericht. Decorandus is per brief door de burgemeester van Bedum op de hoogte gebracht van de toekenning van de onderscheiding.