Gemeente Stede Broec 29-4-2004
Structuurvisie Bestaand Stedelijk Gebied vernieuwd

Een belangrijk gemeentelijk stuk wordt herzien: de structuurvisie Bestaand Stedelijk Gebied. Die beschrijft de visie van het gemeentebestuur op de indeling, de ordening van (het bebouwde deel) van Stede Broec. Burgers en hogere overheden (de provincie, het rijk) kunnen uit zo?n structuurvisie opmaken wat het gemeentebestuur op de langere termijn met de gemeente van plan is.

De structuurvisie is onlangs nog ter sprake geweest; toen constateerde de gemeenteraad dat het stuk op hoofdlijnen actueel is maar op onderdelen moet worden aangepast. Hieronder leest u over een aantal toevoegingen en veranderingen. Vanzelfsprekend beslist de raad uiteindelijk over de nieuwe structuurvisie.

Structuurvisie

Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord
Er zijn belangrijke punten uit het Ontwikkelingsbeeld (het nieuwe streekplan) van de provincie aan de structuurvisie toegevoegd. Het Ontwikkelingsbeeld geeft aan waar gebouwd mag worden, waar eventueel onder strikte voorwaarden gebouwd mag worden en waar dat niet mag. Verder is er aandacht voor bouwen bij stations, voor het ontzien van waardevolle gebieden, voor bouwen voor speciale groepen (jongeren, ouderen) en voor ruimtelijke kwaliteit.

Milieutoets
De milieutoets bij bestemmingsplannen verplicht gemeenten tot onderzoek van allerlei aspecten bij nieuwe plannen. Op een terrein waar men eventueel wil bouwen, moet onderzoek worden gedaan naar water, flora, fauna, ecologie, bodem, cultuurhistorie, archeologie, luchtkwaliteit en geluid. Het gemeentebestuur legt de uitvoering van de milieutoets bij degene die wil bouwen.

Welstandsnota
De raad heeft onlangs een nieuwe Welstandsnota aangenomen. Daarin staan de eisen waaraan gebouwen in Stede Broec moeten voldoen. De inhoud van de nota is verwerkt in de structuurvisie.

Vervoer en verkeer
Op het gebied van vervoer en verkeer moet onder meer het volgende gebeuren:

* Betere bereikbaarheid van het station Bovenkarspel-Grootebroek voor voetgangers en fietsers, o.m. door fietsroutes noordelijk en zuidelijk van het spoor

* Een beperkt aantal stroomwegen (verbinding tussen wijken), verder 30 km-gebieden

* Een fietsroute langs Schepenwijk naar Enkhuizen

Ruimtelijke kwaliteit
Beeldbepalende delen van de bebouwde kom hebben extra kwaliteitszorg nodig, net als de knooppunten in het openbaar gebied, zoals de Burgemeester J.N. Stuifbergenlaan.

Toekomstige ontwikkelingen
In de structuurvisie Bestaand Stedelijk Gebied staan lijstjes ?gewenste ontwikkelingen?. Voor elke wijk in Stede Broec is een aantal wensen op een rij gezet. Dat zijn onder meer de volgende:
* Welstand speelt een grote rol; afhankelijk van het karakter van de betreffende wijk moeten eisen worden gesteld aan bouw- en verbouwplannen.

* Het gebied aan weerszijden van station Bovenkarspel-Grootebroek kan beter benut worden; daar zijn woningen en publieksgerichte bedrijvigheid gewenst.

* Het in stand houden en verbeteren van de vaarroutes door Stede Broec krijgt veel aandacht. Water speelt sowieso een grote rol in de plannen vanwege de ruimtelijke en recreatieve waarde. Ook het aspect waterberging is van belang. Als er, bijvoorbeeld door bouwen of verharden, water verdwijnt, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd.

Projecten
In de structuurvisie wordt tenslotte een aantal projecten opgesomd die in de nabije toekomst aan de orde zijn. Het gaat dan onder meer om:

De Tocht

De Tocht. Het brede water dat aan de zuidkant van de spoorlijn door een groot deel van Stede Broec loopt, is een belangrijke blikvanger in de gemeente. Uitgangspunt in de structuurvisie is dat De Tocht één geheel is en niet een stukje van elke wijk. Waar nodig moet de kwaliteit worden verbeterd, zodat De Tocht met aangrenzende beplanting en bebouwing als beeldbepalend element van hoge kwaliteit in stand blijft.

de nieuwe wijk Florapark (tussen de Broekerhavenweg, de Hoofdstraat en het spoor). Van daar uit moet een groene bufferzone tussen Stede Broec en Enkhuizen vorm krijgen. Onderdeel van die zone wordt een fietsroute naar het station Flora.

de nieuwe wijk Oosterweed (tussen de Verlengde Raadhuislaan en De Weed). Een bijzondere opgave is hier het herstel van de vaarcircuits in het gebied.