Gemeente Ede

Nummer 97 / Ede, 27 april 2004

Burgemeester van Ede verrast gedecoreerden bij `lintjesregen` Koninklijke onderscheiding voor 14 inwoners

Burgemeester R.C. Robbertsen heeft op donderdagmorgen 29 april in De Reehorst in Ede aan 12 inwoners van de gemeente Ede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens "de lintjesregen" bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag op 30 april. Twee andere inwoners zijn wel geridderd, maar waren niet aanwezig en ontvangen hun onderscheiding op een later tijdstip. De heer K. van Heusden uit Bennekom was door ziekte afwezig en is telefonisch door de burgemeester geïnformeerd. De heer drs. M. Burggraaf uit Ede verblijft momenteel in het buitenland en is per fax op de hoogte gesteld. Drie inwoners mogen zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen; elf inwoners ontvingen de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Robbertsen belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Lid in Orde van Oranje-Nassau:

Elf inwoners van de gemeente werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hun verdiensten, waarop de onderscheiding is gebaseerd, zijn samengevat in beknopte vorm:

Mevrouw H. Gijsbertsen - Vogel, Bennekom (geboren in 1942) Mevrouw H. Gijsbertsen-Vogel beheerde gedurende 28 jaar de textielcollectie van de Historische Vereniging Oud-Bennekom en maakt nog steeds deel uit van de excursiecommissie. Zij is sinds 1969 rondleidster in het Kijk- en Luistermuseum Bennekom, waarvan 28 jaar lang als hoofd van de tentoonstellingscommissie. Vanaf 1975 is mevr. Gijsbertsen als vrijwilligster actief voor de VVV Ede. Met enige regelmaat ging zij mee om Ede en de Veluwe ook in het buitenland te promoten. Verder demonstreert zij al die jaren oude ambachten op de Edese Heidemarkten en op de Schaapscheerdersfeesten. Vanaf 1983 doet zij dat ook op de Vlegeldag in Bennekom en ontving daarvoor in 1999 de 'Gouden Vlegel'. Verder werd mevr. Gijsbertsen in 1987 vrijwilligster voor psychiatrisch ziekenhuis De Gelderse Roos in Wolfheze en in 1995 ook voor de Huisomroep van ziekenhuis Gelderse Vallei.

De heer K.A.C.E. van Heusden, Bennekom (1948)
De heer K. van Heusden, oud-medewerker van Coberco, is vanaf 1962 lid van de Bennekomse Damvereniging BDV. Hij was 2 jaar penningmeester en 7 jaar jeugdleider, en als zodanig een grote animator voor de damsport. Hij wil anderen graag het damspel leren. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat hij in 1993 actief betrokken raakte bij de uitvoering van het project Damscholen, waarvoor de Gelderse Dambond het initiatief had genomen. De heer Van Heusden trok de kar als secretaris van de Damschool Zuidwest Veluwe waarin de damverenigingen uit Bennekom, Lunteren, Wageningen en Veenendaal samenwerken. In 1995 koos BDV hem tot secretaris van het bestuur, maar eind 1996 hield hij daarmee om gezondheidsredenen op. Toen eindigde ook het secretariaat van de Damschool en het redacteurschap van het clubblad van BDV. Deze functie had hij vanaf 1984 met groot enthousiasme vervuld.
K. van Heusden was enige tijd secretaris van het district Noord van de Gelderse Dambond, redacteur van Het Gelders Damnieuws" en eindredacteur van het provinciaal orgaan. Vanaf september 2000 was hij weer twee jaar wedstrijdleider bij BDV, maar in 2003 moest hij opnieuw stoppen met zijn damclubactiviteiten.
Ook de korfbalsport had de belangstelling van de heer Van Heusden.Tussen 1997 en 2003 was hij voorzitter van de pupillencommissie van de korfbalvereniging DVO in Bennekom. Hij regelde teamindeling,wedstrijden, toernooien en gezellige activiteiten als een kampioensfeest, de jaarlijkse bingo en het bezoek van Sinterklaas. Tevens was hij betrokken bij het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi en de schoolsportolympiade.

De uitreiking van de onderscheiding zal op een nog te bepalen datum plaatsvinden.

De heer C. van Iterson, Ede (1932)
De heer C. van Iterson werkte tot 1993 als docent kunstgeschiedenis, handvaardigheid en didactiek aan de Pedagogische Academie Felua in Ede. Daarnaast was hij 10 jaar ouderling van de Hervormde Gemeente in Bennekom en is sinds 1993 vrijwilliger voor de Hervormde Gemeente in Ede. Hij heeft zich met name ingezet voor de opbouw van wijkgemeente II in de wijk Rietkampen. Hij is 17 jaar leider geweest van kringen voor bijbelstudie of voor bepaalde thema's.
Ruim 10 jaar lang illustreert de heer Van Iterson liturgieën en rapporten van de wijkgemeente met symbolische bijbelse voorstellingen. Hij was enige tijd regisseur van de jaarlijkse musical voor de actie Kerk in Uitvoering. Sinds 1998 is hij organisator en begeleider van therapeutische creatieve activiteiten voor en met mensen die overwerkt dreigen te raken. En vanaf 1999 is hij initiator en actief lid van de werkgroep KUNST in de KERK van kerkelijk centrum Emmaüs in Rietkampen. Hij organiseert exposities, geeft lezingen en rondleidingen voor volwassenen en kinderen. Verder organiseert hij educatieve lessen en kunstreizen naar kerken, kathedralen en kloosters in Nederland en Europa.

Mevrouw M. Jansen-van Schoneveld, Ede (1950)
Mevrouw M. Jansen-van Schoneveld in Ede is vanaf 1973 vrijwilligster bij de afdeling Ede van het Rode Kruis. Zij is 31 jaar lang zeer actief betrokken bij de verschillende activiteiten. Zo is zij onder andere al 30 keer verzorgster geweest op het Rode Kruisschip Henri Dunant.
In 1985 was mevrouw Jansen-van Schoneveld binnen de plaatselijke afdeling oprichtster van de jeugdafdeling van het Rode Kruis. Sindsdien zet zij zich in voor het geven van opleidingen en voor de voorlichting op scholen in de gemeente Ede. Vanaf 1999 is mevrouw Jansen als vertegenwoordigster van de jeugdafdeling Ede ook lid van het afdelingsbestuur. In 2003 ontving zij de vrijwilligersmedaille van het Nederlandse Rode Kruis.

De heer G. Kreeft, Ede (1932)
De heer G. Kreeft in Ede was tot 1995 werkzaam op de loonadministratie van sigarenfabriek Schimmelpenninck in Wageningen. Hij was er lid van de Ondernemingsraad en mede door zijn inzet is destijds de sluiting van het bedrijf in Wageningen voorkomen.
G. Kreeft is vanaf 1971 lid van Hervormd Zangkoor Jubilate. Vanaf 1975 verrichtte hij voor dit zangkoor verschillende bestuursfuncties. Tot 1979 was hij 2^e penningmeester, daarna was hij 21 jaar secretaris. Ook heeft de heer Kreeft vanaf 1961 verschillende bestuursfuncties vervuld voor de Hervormde Gemeente Ede. Hij was onder andere lid van een wijkcommissie, ouderling, 2^e scriba en van 1998 tot 2002 ouderling speciaal gericht op ouderen. Thans is hij nog actief als assistent-administrateur op het kerkelijk bureau. Vanaf eind 2001 is hij als vrijwilliger actief bij Woon-, Zorg- en Dienstencentrum 'Bethanië' in Ede.

De heer H. van Steenbergen, Bennekom (1939)
Van 1974 tot 1982 was de heer H. van Steenbergen onbezoldigd secretaris van het bestuur van de afdeling Bennekom van de Nederlandse Christelijke Boeren en Tuinders Bond. Hij voerde overleg met de gemeente over bestemmingsplannen en praatte mee over de veranderingen door de superheffing en mestwetgeving.
Agrariër Van Steenbergen was vanzelfsprekend lid van de Coöperatieve Landbouwvereniging Rijnzate in Wageningen. In 1986 werd hij lid van de Raad van Commissarissen (RvC) en na de fusie met Betuco begin 1988 werd hij RvC-voorzitter van Rijnzate-Betuco. Na een nieuwe fusie begin 1993, met de Coöperatieve Landbouwvereniging De Vallei uit Barneveld, was hij tot eind oktober 2003 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Land- en tuinbouwcoöperatie Rijnvallei in Wageningen.
Mede onder leiding van de heer Van Steenbergen is Rijnvallei gegroeid tot een sterke landbouwcoöperatie 340 medewerkers, die van belang is voor de 2.300 leden, boeren en tuinders. Daarnaast was hij van 1985 tot 1996 lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank Ede. Tussen 1996 en de fusie in december 1998 met de Rabobank Veenendaal was hij voorzitter van deze Raad. Daarna was nog enige tijd lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank Ede/Veenendaal. Hij had veel aandacht en inzet voor de agrarische sector.
Ook was de heer van Steenbergen kerkelijk actief. Achtereenvolgens was hij voorzitter van de Gereformeerde Jongelingsvereniging "Romeinen 1 vers 16a" in Bennekom (1959-1963), jeugdouderling bij de Gereformeerde Kerk in Bennekom (1967-1971), vier keer 4 jaar ouderling/lid wijkkerkeraad (1974-2001) en vanaf 2002 houdt hij zich als pastoraal bezoeker bezig met het bezoeken van "zijn" gezinnen. Vanaf 1982 was H. van Steenbergen bestuurslid van de Vereniging tot Onderlinge Brandverzekering voor Ede en Omstreken. Deze ging in 1991 op in de Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Univé Midden-Nederland en ook daar kwam hij in het bestuur. Daarnaast trad hij ongeveer 20 maal per jaar tegen onkostenvergoeding op als taxateur in het agrarisch gebied. Vorig jaar stopte de heer Van Steenbergen na 21 jaar als bestuurslid van het onderlinge verzekeringswezen. Verder was hij tien jaar lang bestuurslid van de oudervereniging "Philadelphia", afdeling Ede-Wageningen en als zodanig tussen 1985 en 1989 een zeer betrokken lid van het bestuur van de Stichting Tehuizen voor Verstandelijk Gehandicapten te Ede.

De heer H.J. Verbakel, Ede (1940)
De heer H. Verbakel in Ede was tot 2002 werkzaam als hoofd financiële zaken bij de Stichting Dagverblijven 'Zuid Veluwezoom'. Daarnaast is hij sinds 1973 voor deze stichting actief als vrijwilliger. Hij was gehandicapten en verzorgers behulpzaam bij de oplossing van hun, veelal financiële, problemen en hielp gehandicapte mensen die begeleid gingen wonen. Nog steeds biedt hij hiervoor zijn diensten aan. Tevens was hij 25 jaar lang actief als administrerend diaken voor de Diaconie van de Hervormde Gemeente Ede. Vanuit deze functie had hij zitting in het College van Diakenen en het Moderamen. Hij was afgevaardigd in het bestuur van de Provinciale Diaconale Commissie. De heer Verbakel is nog steeds actief als adviseur voor de Diaconie en houdt zich bezig met het archiefbeheer voor de gehele Hervormde Gemeente.
Sinds 1988 is de heer Verbakel penningmeester van de Stichting ' De Ontmoeting', die het ontmoetingscentrum 'Meet Inn' in Ede beheert.

De heer E. van Voorst, Ede (1936)
De heer E. van Voorst in Ede was tot 1996 bedrijfsleider van het filiaal van Profimarkt aan de Grotestraat in Ede. Vanaf 1974 is hij bestuurlijk actief voor Hervormd Zangkoor Jubilate. Achtereenvolgens vervulde hij binnen het bestuur de functies van algemeen adjunct, penningmeester en sinds 1992 voorzitter. In 1999 was hij medeoprichter van het jongerenkoor Sjamacha. De heer Van Voorst zet zich vanaf 1977 in voor de Hervormde Gemeente Ede. Hij was tot 1990 diaken en vervolgens tot 2002 ouderling. Vanaf 2000 is hij actief lid van het Hervormd Activerings Comité. Ook coördineert hij gedurende acht jaar de avondsluiting op zaterdagavond in verzorgingstehuis 'Het Maanderzand' en stelt hij zich met regelmaat beschikbaar als chauffeur voor ouderen.

De heer D. de Vries, Bennekom (1935)
De heer D. de Vries in Bennekom was tot aan zijn pensionering in 1998 werkzaam als docent geschiedenis aan het Christelijk Streeklyceum Ede. Daarnaast is hij sinds 1953 organist van de Gereformeerde Kerk, achtereenvolgens in Groningen, Apeldoorn, Nijkerk, Ede en vanaf 1978 in Bennekom. Hij was 10 jaar voorzitter van de kring Ede van de Gereformeerde Organistenvereniging en hij was 28 jaar lang betrokken bij de maandelijkse diensten met het kerkkoor van de Evangelisch Lutherse Kerk in Arnhem. De heer De Vries was een periode continuo-organist bij de Bach-cantatediensten in deze kerk. Ook was hij oprichter van de Interkerkelijke Cantorij Bennekom. Voor dit koor was hij 24 jaar lang dirigent. Verder was D. de Vries 7 jaar lid van de liturgiecommissie van de Gereformeerde Kerk Bennekom. In deze commissie was hij 3 jaar secretaris en 2 jaar voorzitter. Hij schreef jarenlang korte informatieve artikelen over te zingen weekliederen in het kerkblad van de Gereformeerde kerk en liedzettingen voor de cantorij.

Mevrouw F.M.M. van IJsendijk-de Groot, Bennekom (1944) Mevrouw F. van IJsendijk-de Groot in Bennekom was tot 1 december 2001 leerkracht voor de opleiding Middelbaar Dienstverlenend Gezondheidsonderwijs MDGO bij de onderwijsgroep ROC A12. Daarnaast is zij al 34 jaar lang als vrijwilligster actief voor de Doopsgezinde Gemeente Wageningen en omstreken. Zij was onder andere 25 jaar wijkhoofd in Ede, 8 jaar lid van de kerkenraad waarvan gedurende 4 jaar in de functie van vice-voorzitter. Zij bezocht al die jaren zieken, ouderen en anderen die in een moeilijke situatie verkeren en regelde voor ouderen het vervoer naar kerkdiensten. De wijkbijeenkomsten vonden met regelmaat in haar eigen huis plaats. Zeventien jaar maakte mevrouw Van IJsendijk deel uit van de Preekgroep en in 2002 speelde zij een prominente rol bij de oprichting van de afdeling Contact. Deze wil de leden en belangstellenden uit de buitenwijken meer bij de gemeente betrekken.
Sinds 2002 is mevr. Van IJsendijk-de Groot ook actief als vrijwilligster bij woon- en zorgcentrum Beringhem.

De heer B. Zeegers, Bennekom (1925)
De heer B. Zeegers in Bennekom was in de periode 1956-1975 zelfstandig accountant. Tussen 1975 en zijn afscheid in 1986 was hij directeur van Accountantskantoor Zeegers en Versteeg te Bennekom en Veenendaal. Van 1972 tot 1981 was hij lid van het bestuur van de Rabobank in Ede. Daarna was hij 4 jaar lid van de Raad van Toezicht, een jaar waarnemend voorzitter en van 1986 tot 1994 voorzitter van het bestuur.

B. Zeegers was van 1957 tot 1963 secretaris en sindsdien penningmeester van het bestuur van de afdeling Bennekom van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Nederlandse Protestanten Bond NPB. Van 1975 tot 1981 was hij de stuwende kracht en penningmeester van het bestuur van de Stichting Zuid-West Veluwe, een overkoepelende organisatie van de NPB-afdelingen Ede, Bennekom, Lunteren, Wageningen, Rhenen, Veenendaal en van de Remonstrantse Broederschap in Oosterbeek.

In 1974 was hij één van de oprichters van de Stichting Vrijzinnig Christelijke Seniorenhuisvesting. De heer Zeegers deed als accountant veel voor de stichting. Datzelfde deed hij van 1970 tot 1986 als financieel adviseur voor de Stichting Zwembad Bennekom, die het zwembad De Vrije Slag exploiteert. Daarna was hij tot maart 1989 secretaris van het stichtingsbestuur.
In 1986 richtte B. Zeegers de Stichting Vrienden Zwembad Bennekom op met als doel de belangstelling voor het zwembad te bevorderen en om fondsen voor het bad te verwerven. Tot 2000 was hij adviseur van deze succesvolle stichting, die onder meer diverse speeltoestellen in het zwembad realiseerde en er mede voor zorgde dat in de afgelopen 15 jaar gemiddeld 100.000 personen uit de regio het zwembad bezochten. Vanaf 2000 is hij voorzitter van het stichtingsbestuur. Verder was de heer Zeegers in 1977 betrokken bij het initiatief tot de oprichting van de Dorpsraad Bennekom. In de periode 1990-2002 was hij pastoraal medewerker bij de Nederlands Hervormde Gemeente in Bennekom.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Drie inwoners van de gemeente Ede zijn onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer drs. M. Burggraaf, Ede (1941)
Drs. M. Burggraaf begon na zijn studie psychologie in 1965 zijn onderwijsloopbaan als docent op de Chr. Hogeschool "De Driestar" in Gouda. In 1970 werd hij rector bij de latere Scholengemeenschap Guido de Brès in Rotterdam. Na zijn vertrek in 1990 liet hij twee scholengemeenschappen achter. Hij speelde een belangrijke rol bij het doordenken van de identiteit van het reformatorisch onderwijs. De heer Burggraaf was in de periode 1990-1994 voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool De Vijverberg in Ede. Eind 1992 begonnen de fusiebesprekingen met de Christelijke Hogeschool Felua, de p.c. Pabo, met als doel het onderwijs te verbeteren. Bij de fusie tot Christelijke Hogeschool Ede op 1 januari 1994 werd de heer Burggraaf voorzitter van het drie personen tellende College van Bestuur. Hij heeft als voorzitter van deze bestuurscolleges op inspirerende wijze leiding gegeven aan de onderwijsontwikkelingen. Ook bevorderde hij de nauwe samenwerking met de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond in de N.H.Kerk en met de Christelijke Hogeschool De Wittenberg´ in Zeist. Daardoor kan de opleiding Godsdienst-Pastoraal Werk ook op de CHE worden gevolgd. Drs. Burggraaf was van 1988 tot 1992 bestuurslid van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond "Johannes Calvijn". Sindsdien is hij als adviseur bij dit bestuurswerk betrokken gebleven. Van 1997 tot 2001 was de heer Burggraaf, vanwege zijn verdiensten op het terrein van het beroepsonderwijs, lid van de permanente commissie Beroepsonderwijs van de Onderwijsraad.
Naast zijn werk als "onderwijsman" hadden politiek en kerk zijn belangstelling. Van 1973-1994 was de heer Burggraaf lid van het hoofdbestuur van de SGP. In 1977-2002 was hij bestuurslid van de Gereformeerde Zendingsbond in de N.H.Kerk. 20 Jaar lang maakte hij deel uit van de sectie Afrika en was om de twee jaar beschikbaar voor een reis naar Oost- en Zuid-Afrika om daar lokale kerken en organisaties te ondersteunen.
Van 1976 tot 1988 was de heer Burggraaf lid van de Kerkenraad van de Hervormde Buitengewone Wijkgemeente in Krimpen a/d IJssel. Na zijn verhuizing naar Ede werd de heer Burgraaf in 1992 lid van de Kerkenraad van wijk 1 van de Hervormde Gemeente te Ede. Hij was vele malen afgevaardigde naar de Centrale kerkenraad en hij was een tijd lid van het Groot Moderamen. Tussen 1992 en 1997 maakte hij deel uit van de Generale Synode, waarvan 4 jaar als lid van het Breed Moderamen. Thans is hij weer lid van de Generale Synode en inmiddels voorzitter van de Centrale Kerkenraad.

De uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan de heer Burggraaf zal in verband met zijn vakantie in mei plaatsvinden.

De heer dr. A. Noordegraaf, Ede (1933)
De heer A. Noordegraaf in Ede was tot 1978 predikant in achtereenvolgens de gemeenten Daarle, Oldebroek, Ede en Utrecht. Na zijn emeritaat gaat hij nu nog wekelijks voor in kerkdiensten in tal van gemeenten.
Van 1978 tot 1998 was hij docent aan de Gereformeerde Sociale Academie 'De Vijverberg' in Ede. Nog steeds geeft hij op vrijwillige basis gastcolleges op de hogeschool.
Dr. A. Noordegraaf schreef een groot aantal boeken op breed theologisch terrein, met name over diaconaat en gemeenteopbouw. Daarnaast was hij als redacteur en medewerker verbonden aan diverse vakbladen.
Vanaf 1967 is de heer Noordegraaf bestuurslid van de Willem de Zwijgerstichting in Apeldoorn en vanaf 1973 bestuurslid van de Stichting Rotterdam, het Protestants Christelijke Stimuleringsfonds voor projecten op sociaal of cultureel terrein. Gedurende een periode van 12 jaar en later nog een periode van 10 jaar was hij bestuurslid van de Hervormde Bond voor Inwendige Zending, waarvan 3 jaar als voorzitter.
Vanaf 1990 is A. Noordegraaf betrokken bij het Regionale Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken in Arnhem. Vanaf 2001 is hij voorzitter van de Werkgroep Gemeenteopbouw. Ook was hij 14 jaar deelnemer aan de werkgroep voor de Prediking van de Nederlands Hervormde Kerk en was hij eindredacteur en supervisor van de jaarlijkse Postille. Daarnaast verleent hij geruime tijd medewerking aan de Lokale Omroep Ede in het wekelijkse programma 'Kerkvenster'.

De heer mr. A.D. Plaggemars, Lunteren (1940)
De heer mr. A.D. Plaggemars in Lunteren was achtereenvolgens vanaf 1971 kandidaat-notaris op het kantoor van notaris Drapers in Ede, vanaf 1977 notaris in Hengelo en vanaf 1993 tot oktober 2003 notaris in Ede bij 'Van Putten Van Apeldoorn notarissen'. Daarnaast vervulde hij vanuit zijn hoofdfunctie binnen het notariaat vanaf 1978 diverse bestuursfuncties in verschillende commissies en werkgroepen. Van 1999 tot oktober 2003 was hij lid van het hoofdbestuur en vanaf 2001 voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Ook op maatschappelijk terrein was de heer Plaggemars actief. Zo vervulde hij diverse bestuursfuncties in de zwemsport en was hij 4 jaar voorzitter van het stichtingsbestuur van het Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Tevens was hij vier jaar actief in de politiek als voorzitter van de afdeling Enschede van D66.
Vanaf 1996 was mr. Plaggemars gedurende drie jaar voorzitter van het nieuwe bestuur van de ROC Onderwijsgroep A12. En voor de Stichting Buitencentrum 'De Houtmaat' in Hengelo was hij 8 jaar actief als vrijwilliger.

Laatste wijziging: 29-04-2004