Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Verzoek om financiële steun voor Valys-rechtzaak

De CG-Raad heeft een groot aantal organisaties een brief gestuurd met het verzoek om financiële steun voor de rechtzaak die eventueel tegen de Staat gevoerd gaat worden in verband met de invoering van het nieuwe systeem voor bovenregionaal vervoer voor gehandicapten (Valys). Hieronder vindt u de tekst van de brief:

Geachte heer/mevrouw,

Sinds 1 april is er voor veel mensen met een beperking behoorlijk veel veranderd. Voor die datum konden zij tegen een tarief gelijk aan het openbaar vervoer onbeperkt gebruikmaken van het bovenregionaal vervoerssysteem, TraXX. Zoals u weet heeft staatssecretaris Ross-van Dorp in het nieuwe systeem kilometerlimieten aangebracht. Felle protesten van de gebruikersorganisaties en de actiegroep Geen Valys hebben dit niet kunnen voorkomen.

Honderden klachten heeft de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) de laatste weken binnengekregen over de kilometerlimieten. Duizenden mensen met een beperking zijn niet meer in staat hun familie of kennissen te bezoeken, hun sport of hobby uit te oefenen of vrijwilligerswerk te verrichten. De roep van de achterban van de CG-Raad om alsnog wat aan deze regeling te doen, is groot. Het is moreel onaanvaardbaar dat mensen met een beperking uitgesloten worden van voorzieningen die voor anderen wel beschikbaar zijn. Nu wij geen gehoor vinden bij de politiek, lijkt nog maar één weg open te staan, namelijk de stap naar de rechter.

Samen met juristen en advocaten hebben we een rechtsgrond gevonden tegen de staat om het kilometerlimiet (900 kilometer per jaar) aan te pakken: het beperken van het aantal kilometers is een ernstige inbreuk op de bewegingsvrijheid van mensen met een handicap en in strijd met het Europees verdrag van de rechten van de mens.

Voor de stap naar de rechter hebben we uw financiële steun nodig. Om u een indicatie van de kosten te geven: de kosten van een kort geding en eventueel bodemprocedure kunnen oplopen tot zon 70.000 à 80.000 euro. Ik roep u daarom op om onze actie te ondersteunen door geld over te maken op girorekening CG-Raad 38 70 502 ten name van de CG-Raad te Utrecht, onder vermelding van geen kilometerlimiet!

De eerste bedragen van gebruikers zijn inmiddels al binnen. Door een bijdrage over te maken (klein of groot) helpt u mee om de noodzakelijke juridische stappen te zetten. Wilt u meer informatie over de CG-Raad en de acties rond Valys, kijk op www.cg-raad.nl/valys

Hartelijk dank voor uw steun.

Met vriendelijke groet,

Jan Troost
Voorzitter CG-Raad

(Geplaatst: 29 april 2004)
---