Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Derde fase herziening rechterlijke organisatie

Victor Holtus
070 370 6858

4458
29.04.04

DERDE FASE HERZIENING RECHTERLIJKE ORGANISATIE WORDT NIET DOORGEZET.

WEL WIJZIGING STRUCTUUR VAN RAAD VAN STATE

De geplande derde fase herziening rechterlijke organisatie (herziening van de bestuursrechtspraak in hoogste instantie) wordt niet doorgezet. Wel komen er enkele partiele wijzigingen op het gebied van de rechtseenheid en van het bestuursprocesrecht. De structuur van de Raad van State zal ook een wijziging ondergaan.
Dat zijn de hoofdlijnen van een brief die de ministers Donner (Justitie) en Remkes (BZK) vandaag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Herziening rechterlijke organisatie
Eind jaren '80 werd besloten de rechterlijke organisatie in drie fasen te herzien. De eerste fase betrof een ingrijpende herziening van de bestuursrechtspraak in eerste aanleg. Die is sinds 1994 opgedragen aan de rechtbanken. De tweede fase raakte de positie van de kanton-gerechten. Deze zijn sinds 2002 omgevormd tot sectoren 'kanton' binnen de rechtbanken.
De derde herzieningsfase zou weer de bestuursrechtspraak treffen en wel door het opnieuw vormgeven van het hoger beroep. Ideeen voor deze laatste fase zijn in 2001 in een discussienota uiteengezet en met de Kamer besproken. Daarbij werden toen geen keuzes gemaakt, maar slechts mogelijkheden geschetst.

Het kabinet vindt dat het stelsel van bestuursrechtspraak op hoofdlijnen voldoet. Een ingrijpende nieuwe reorganisatie, die jaren gaat duren, zal een negatief effect hebben op de doorlooptijden bij die sector van rechtspraak, waar burgers en bedrijven nu juist baat hebben bij een snelle en effectieve besluitvorming. Het huidige stelsel van bestuursrechtspraak in hoogste instantie zal derhalve worden gehandhaafd. Wel stellen de ministers voor, teneinde de rechtseenheid in hoogste instantie te verzekeren, om een gemeenschappelijke rechtseenheidskamer in te stellen. Die kan bestaan uit de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State en de presidenten van de Centrale Raad van Beroep en van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. In de loop van 2004 zal terzake een wetsvoorstel worden ingediend.
Daarnaast zal via een apart wetsvoorstel de wettelijke regeling van het hoger beroep in bestuurszaken (nu nog ondergebracht in verschillende wetten) worden overgebracht naar de Algemene wet bestuursrecht. Deze wet zal dan de complete codificatie van het bestuurs-procesrecht gaan bevatten.

Raad van State
Handhaving van het huidige stelsel van bestuursrechtspraak in hoogste aanleg, betekent dat de Raad van State naast de wetgevingsadvisering, belast zal blijven met bestuursrechtspraak. Om de kwaliteit van de wetgevingsadvisering te behouden en te verbeteren, wil het kabinet de adviestaak concentreren bij een kleiner aantal staatsraden, die daaraan een groter deel van hun werktijd kunnen besteden. Met het oog hierop wordt voorgesteld een Afdeling wetgeving in te stellen naast de al bestaande Afdeling bestuursrechtspraak.
Het kabinet stelt voor het totale aantal staatsraden (nu maximaal 28) terug te brengen. Gedacht wordt aan 15 tot 20 staatsraden. Zij zullen in de regel lid zijn van beide afdelingen van de Raad, maar het is mogelijk dat een staatsraad slechts met één van beide taken van de Raad wordt belast. Daarnaast worden staatsraden in buitengewone dienst benoemd, die geen lid zijn van de Raad, maar wel van één van beide afdelingen van de Raad. Staatsraden in buitengewone dienst kunnen, anders dan nu het geval is, ook voltijds worden benoemd.

De voorgestelde structuur voldoet aan de eisen van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens verzet het EVRM zich niet tegen het onderbrengen van zowel adviserende als rechtsprekende taken bij één Raad van State en ook niet tegen het gelijktijdig deelnemen aan beide taken door één staatsraad. Wel moet zijn gewaarborgd dat een staatsraad niet deelneemt aan de behandeling van een beroepszaak indien hij betrokken is geweest bij de advisering over dezelfde aangelegenheid. De Raad heeft met het oog hierop een aantal maatregelen genomen. Het kabinet stelt voor deze waarborg ook in de Wet op de Raad van State op te nemen.

---------

29 apr 04 13:24