Johannes Wier Stichting

Koninklijke onderscheiding Adriaan van Es
Geplaatst op 29 april 2004

Oud-voorzitter en medeoprichter van de
Johannes Wier Stichting Adriaan van Es heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen uit de handen van mw. A. van Vliet-Kuiper, burgemeester van Amersfoort. Als officier in de orde van Oranje Nassau heeft hij hiermee waardering gekregen voor zijn jarenlange inzet voor mensenrechten en gezondheidszorg.

Zowel nationaal als internationaal heeft hij zich gekeerd tegen schendingen en opgeroepen en gestreden voor het respecteren en bevorderen van mensenrechten. Grote maatschappelijke betrokkenheid is een zeer belangrijk kenmerk van Adriaan van Es.

Als mede oprichter en jarenlang voorzitter van de Johannes Wier Stichting heeft hij zich actief ingezet voor zijn medemens. Mede door zijn stimulerende en creatieve inzet is de stichting geworden tot een belangrijke organisatie op het gebied van de mensenrechten met een door velen erkende grote expertise. Hij heeft vele werkgroepen opgezet en geleid waaronder de werkgroep Gezondheidszorg voor Illegalen, Begeleiding Hongerstakers en Mensenrechten Educatie. Hij heeft diverse onderzoeksmissies geleid naar onder andere de Filippijnen, Zuid Afrika, Roemenië, Albanië, Kosovo en Palestina. Diverse symposia en conferenties heeft hij mede georganiseerd en voorgezeten. Hij is daardoor een gezichtbepalende factor geworden, niet alleen voor de Johannes Wier Stichting, maar ook voor het hele veld van mensenrechten en gezondheidszorg.

Als secretaris van de International Federation of Health and Human Rights Organisations (IFHHRO) is hij een bindende factor voor een internationaal netwerk van organisaties die zich bezighouden met mensenrechten en gezondheidszorg. In het traject tot de instelling van een speciale VN-rapporteur voor het Recht op Gezondheid heeft Adriaan van Es een cruciale rol gespeeld.

Ook in de huisartsgeneeskunde heeft hij zich niet onbetuigd gelaten. Als voorzitter van de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen Eemland en als voorzitter van de Centrale Huisartsenpost Eemland heeft hij een grote bijdrage geleverd en heeft hij ook hierin door zijn initiatieven de huisartsgeneeskunde in de regio Eemland een grote dienst bewezen.

Bovenstaande is slechts een greep uit de lijst van activiteiten en bijdragen. Door zijn jarenlange inzet op vele terreinen en grote maatschappelijke betrokkenheid is het bestuur van de Johannes Wier Stichting zeer verheugd over deze blijk van erkenning van de samenleving.