Gemeente Assen


Straatverbod voor weren belhamels

Om overlast en ordeverstoring beter te kunnen tegengaan gaan b&w de raad vragen om aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Met een verblijfsontzegging kan 'belhamels' worden verboden zich zekere tijd in een bepaald gebied op te houden. Een soortgelijke maatregel in andere gemeenten heeft z'n vruchten afgeworpen. Gezien de ervaringen in Assen zal de maatregel daar bijvoorbeeld worden toegepast bij hangplekken, in winkelcentra of onder omstandigheden op campings.

De verblijfsontzegging is een variant op een straat- of buurtverbod en richt zich specifiek tegen overlastplegers. Afhankelijk van de omstandigheden en de mate van wangedrag kan de burgemeester een relschopper voor een periode van maximaal twaalf weken verbieden zich in een bepaalde straat of buurt op te houden.

Het straat- of buurtverbod is een juridisch instrument dat al op meerdere plaatsen met succes is ingevoerd. Daarbij blijkt een dergelijke maatregel preventief een gunstig effect te hebben. Aspirant-relschoppers mijden het risico dat zij zo'n maatregel krijgen opgelegd en laten het "voor de gein" verstoren van de openbare orde liever achterwege.

Juist vanwege dat preventieve aspect zal het publiek nadrukkelijk worden voorgelicht over de nieuwe maatregel. Dat gebeurt onder meer rond de komende TT en via www.Assen.nl