Gemeente Apeldoorn

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen tijdens de Algemene Gelegenheid 2004

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2004 is aan twintig inwoners van de gemeente Apeldoorn een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Hiervan worden er donderdag 29 april negentien door burgemeester mr. G.J. de Graaf uitgereikt. Eén Koninklijke Onderscheiding wordt elders uitgereikt.

De gedecoreerden Algemene Gelegenheid 2004 op 29 april zijn:

(O-N is Orde van Oranje-Nassau).

De heer J.J.M. Bel (71, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) was tot 1993 publicist en marketingmanager bij Philips. Vanaf 1984 maakte hij deel uit van de Ondernemingsraad van Philips. Na zijn pensionering werd hij bestuurslid van de Vereniging van Gepensioneerden van Philips Apeldoorn. Zijn grote belangstelling voor de tweede wereldoorlog en daarin de rol van Canadezen en het verzet, kwam tot uiting in zijn werk voor de Stichting Bevrijding 45. Van 1990 tot 2000 was hij coördinator en vanaf 2000 secretaris van de herdenking van de eerste Canadese bevrijders in Apeldoorn. Vanaf 1995 is hij tevens secretaris van het Comité Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument.

De heer B.W. Boersma (55, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) was tot december 2003 Regionaal Commandant van de Brandweer Regio Stedendriehoek, commandant brandweer Apeldoorn, Deventer en commandant van de brandweerorganisatie Zutphen, Lochem en Vorden. Na zijn benoeming tot regionaal commandant heeft hij met voortvarendheid en visie de samenwerking tussen de gemeentelijke brandweerkorpsen en de regionale organisatie, met name de multidisciplinaire samenwerking, de gecolokeerde alarmcentrale en de rampenbestrijding, vormgegeven. Tevens is onder zijn leiding de regio-organisatie uitgegroeid tot een professionele veiligheidsorganisatie. Vanaf 1996 was hij penningmeester en adviseur van het Veluws Bosbrandcomité. In maart 2001 heeft de heer Boersma een samenwerkingsverband opgezet met de brandweer van Aruba.

De heer M.R. Boon (62, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) was 25 jaar werkzaam bij de VVV Apeldoorn/Veluwe IJsselvallei. Vanaf 1972 vervult hij diverse functies binnen de Samen Op Weg Hervormde/Gereformeerde Kerkgemeenschap Apeldoorn West. Vanaf 1981 is hij actief voor de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn en is hij als adviseur verbonden aan de Stichting Apeldoornse Monumenten. Vanaf 1993 is hij actief lid van de Vereniging Oud Apeldoorn, in 2002 werd hij door de VOA uitgeroepen tot de Man van Apeldoorn. Vanaf 1995 is hij als vrijwilliger actief voor zijn oude werkgever.

De heer J.C.M. Bosch (58, Loenen, Lid O-N, groep 1) is sinds 1995 werkzaam als kaderdocent bij het ROC Landstede in Zwolle. Sinds 1962 is hij vrijwillig actief op het gebied van sport, kerk en welzijn. Door zijn betrokkenheid bij jongeren in achterstandswijken werd hij in 1969 groepsleider bij het bijzonder jeugdwerk de Kuil in Beekbergen. In 1989 startte hij op eigen initiatief en kosten een project voor straatkinderen in Guatemala. Vanaf 1990 tot 2000 was hij voorzitter van de Commissie Samen, een Salesiaanse Missie Nederland. Als lid van het pastoraal team van de Heilige Geestkapel in Assel begeleidde de heer Bosch diverse jongerengroepsreizen naar derde wereldlanden.

Mevrouw L.J. Fernhout-de Ridder (83, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) heeft in 1975 een leidende rol gespeeld in de totstandkoming van de Stichting Creativiteitscentrum de Doekom, het huidige Markant. Zij bleef verbonden aan het centrum tot 1982. Van 1980 tot 1996 was zij bestuurslid van Alliance Française dApeldoorn en docente. Tot 2000 was zij secretaris van de regionale Alzheimer Vereniging Oost-Veluwe. Tenslotte schrijft ze de laatste tien jaar een deel van een Kroniek van Apeldoorn, voor de periode 1900 tot 1905.

De heer H.A.J. Gelderman (60, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) was tot voor kort woonachtig en werkzaam als dansleraar in Emmeloord. Zijn vader leidde vroeger al diverse dansgelegenheden in Apeldoorn. Gelderman jr. was in 1969 medeoprichter en aansluitend tot 2001 voorzitter van het bestuur van de Stichting Sociëteit Oost Nederlandse Dansleraren. Van 1994 tot 1999 was hij bestuurslid van de Federatie Dansleraren Organisatie. Verder was hij van 1994 tot 1999 oprichter en coördinator van het Nationaal Opleidings Instituut. Het NOU coördineerde de dansopleidingen in Nederland.

De heer J.W.F. de Grip (55, Ugchelen, Lid O-N, groep 2) was tot september 2003 werkzaam bij de PTT/KPN. Daar was hij van 1984 tot 2001 voorzitter van de PTT Personeelsvereniging Apeldoorn. Van 1995 tot 2003 was hij bestuurslid van de overkoepelende Stichting Personeelsverenigingen KPN. Vanaf 1968 is de heer De Grip actief binnen de voetbalvereniging Apeldoornsche Boys. Zo was hij onder andere jeugdleider, verzorger eerste elftal en bekleedde hij diverse functies in het hoofdbestuur. Ook was hij voorzitter van de Stichting Voetbal Promotions Apeldoorn. Vanaf 2000 is hij animator en voorzitter van het jaarlijkse Apoldro Internationaal Jeugdtoernooi.

De heer G. de Haan (60, Beekbergen, Ridder O-N, groep 1) is sinds 1998 directeur van Excellent Systems in Eerbeek, een bedrijf dat zich bezighoudt met het leveren van milieuvriendelijke installaties voor de reiniging van water door middel van de ozontechniek. Onder zijn leiding heeft het bedrijf een flinke groei doorgemaakt. Van 1965 tot 1985 bekleedde de heer De Haan diverse voorzittersfuncties in ondernemersverenigingen in Eerbeek. Vanaf 1983 is hij achtereenvolgens lid, penningmeester en voorzitter van het bestuur van de Coöperatieve Vereniging De Bosgroep Midden Nederland. De heer De Haan leverde een belangrijke bijdrage aan de organisatieontwikkelingen van diverse afzonderlijke bosgroepen.

Mevrouw K.E. Hendriksen of Hendriks-Waalkema (77, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) was gedurende 50 jaar, tot 1999, coördinator van de jaarlijkse collectes ten behoeve van het Nationaal Epilepsie Fonds. In 1978 was zij medeoprichter en aansluitend vrijwilliger voor de Stichting Citypastoraat De Herberg, onder andere in het Inloophuis - dat met name een grote betekenis heeft voor mensen aan de onderkant van de samenleving - maar ook op diverse andere gebieden. Binnen de kerk was zij vanaf 1963 actief, onder andere als bezoekdame, hulpkoster en pastoraal medewerker.

De heer drs. C.S.L. Janse (60, Apeldoorn, Ridder O-N, groep 2) is sinds 1973 hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Onder zijn leiding groeide het RD tot de huidige omvang. In 1985 bracht de heer Janse een proefschrift uit dat zich richtte op de positie van de bevindelijk gereformeerden, de achterban van studentenvereniging CSFR, de SGP en het Reformatorisch Dagblad. Vanaf 1993 is hij bestuurslid van de Stichting Collectieve Belangenbehartiging. Daarnaast is hij vanaf 1994 docent sociologie bij de cursus Godsdienstonderwijs Gereformeerde Gemeenten. En vanaf 1998 is hij lid van de Executive Board van het Netherlands Institute for Multiparty Democracy

De heer H.R. Kamphuis (75, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) is vanaf 1946 vrijwillig actief voor de Apeldoornse samenleving. Binnen de kerkelijke gemeente was hij onder andere leider jeugddiensten, ouderling en scriba. Vanaf 1990 is hij coördinator van de spreekroostervoorzieningen van de Samen Op Weg Kerken in Apeldoorn. Ook is hij vanaf 2002 eindredacteur van het weekblad Perspectief van de SOW Kerken, regio West. Vanaf 1996 is de heer Kamphuis actief binnen The Odd Fellows, Zeven Sterren-loge nr. 21, van oudsher een genootschap van onderlinge hulp voor arbeiders. Binnen deze loge was hij lid van diverse commissies.

De heer H. Koetsier (60, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) is sinds 1972 directeur/eigenaar van Koetsier boek- en kantoorvakhandel. Hij is vanaf 1974 actief binnen diverse maatschappelijke organisaties op het gebied van politiek, midden- en kleinbedrijf en de kerkelijke gemeenschap van Apeldoorn. Zo was hij raadslid in de gemeente Apeldoorn en lid van de Sportraad Apeldoorn. Van 1980 tot 1995 was hij voorzitter van het bestuur van de Vereniging Hervormde Beraadsgroep binnen het CDA. Sinds 1990 vervult de heer Koetsier diverse bestuursfuncties in ondernemersverenigingen in het centrum van Apeldoorn.

Mevrouw E. Mulderij-de Vries (57, Apeldoorn, Ridder O-N, groep 2) was actief in de plaatselijke politiek vanaf 1983, van 1990 tot 1996 was zij wethouder bij de gemeente Apeldoorn. Vanaf 1998 tot heden is zij freelance adviseur en voorzitter van diverse projecten, regionaal en landelijk, onder andere op het terrein van verkeersveiligheid en landschap. Zo was zij van 1994 tot 2003 achtereenvolgens lid van het stichtingsbestuur en lid Raad van Toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Vanaf 2000 is vice-voorzitter van het dagelijks en algemeen bestuur van 3VO.

De heer E.P.J.M. Rath (79, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) is vanaf 1968 actief binnen de Apeldoornse samenleving. Zo was hij secretaris van het RK Kerkbestuur van de St. Victorparochie en intermediair voor de Apeldoornse stichting Medic, een organisatie die medische apparatuur en uitrusting wereldwijd beschikbaar stelt. Van 1978 tot 1995 was hij actief binnen de telefonische hulpdienst in Apeldoorn. Tevens was hij een aantal jaar voorzitter van het dagelijks en algemeen bestuur van de stichting Katholieke Bejaardenzorg in Apeldoorn.

De heer J. Rump (64, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) was tot zijn pensionering in 1994 werkzaam als Hoofd Interne Voorlichting Staf van de Koninklijke Marechaussee. Van 1974 tot 1997 was hij onder andere redactielid van het tijdschrift Ons Wapen en vanaf 1995 is hij auteur, redactielid en fotograaf van het tijdschrift Marechaussee Contact. Hij heeft twee museumbrochures op zijn naam staan. Vanaf 1980 is de heer Rump actief binnen de Gereformeerde Kerk in Apeldoorn. Hij ontplooit diverse activiteiten ten behoeve van Hongaarse families in Apeldoorn en stond tevens aan de wieg van het Comité Apeldoorn helpt Roemenië

De heer A. Steeman (75, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) was tot 1983 Hoofd Sectie Voorlichting Staf 1 van het Nederlandse Legerkorps in Apeldoorn. Vanaf 1982 was hij onder andere lid van de gemeenteraad van Apeldoorn en secretaris van de stichting Medic, een organisatie die medische apparatuur en uitrusting wereldwijd beschikbaar stelt. Ook is hij actief binnen de Stichting Bevrijding 45 en de Vereniging Oud Apeldoorn. Als bestuurslid van de VOA, maar ook in opdracht van de Sociëteit Apeldoorn verricht hij historisch onderzoek. De heer Steeman publiceert de resultaten regelmatig in huis-aan-huisbladen. Ook verschenen van zijn hand een aantal boekwerken over Apeldoorn.

Mevrouw M. Verstraten-Bakker (69, Apeldoorn, Lid O-N, groep 1) is sinds 1968 actief binnen de Gereformeerde Kerk in Apeldoorn, wijkgemeente Orden. Zo was zij twee termijnen diaken en vervulde zij een bestuursfunctie in de Vrouwengespreksgroep van de plaatselijke wijkgemeente. Vanaf 1979 is mevrouw Verstraten als vrijwilliger verbonden aan de Stichting Citypastoraat De Herberg, voornamelijk voor het inloophuis, dat een grote betekenis heeft voor mensen aan de onderkant van de samenleving.

De heer J.H. Witkamp (78, Apeldoorn, Lid O-N, groep 2) was tot 1985 leraar lichamelijke opvoeding en conrector bij het Myrtus College in Apeldoorn. Daarnaast was hij (bestuurlijk) actief op het gebied van sport, kerk en welzijn. Hij was secretaris van schaatsverenging De Nieuwe IJsbaan. Binnen de Gereformeerde Kerk in Apeldoorn was hij onder andere diaken, ouderling en scriba. Daarnaast hield hij zich bezig met het opzetten en uitvoeren van geheugentrainingen voor ouderen, begeleidt hij groepen bewegen voor ouderen en is hij chauffeur voor een aantal zorginstellingen.

De heer ing. K. Woestenenk (65, Apeldoorn, Ridder O-N, groep 2) was tot december 2003 technisch directeur bij de Stichting Standaard Bestek voor Burger- en Utiliteitsbouw (STABU) te Ede. Vanaf 1981 was hij bestekschrijvende architect bij STABU, een samenwerkingsverband van de belangrijkste partijen in de Nederlandse bouwwereld. De heer Woestenenk heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van de STABU-standaard en geldt als de motor achter de ICT-methodiek LexiCon, die inmiddels internationale erkenning heeft gekregen.

De heer M.J. Kes (60, Apeldoorn, Ridder O-N) was tot september 2003 werkzaam als journalist en krantenuitgever. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties op zijn vakgebied. Omdat de heer Kes in Den Haag bestuurlijk actief is, onder andere als lid Raad van Advies Stichting Binnenstad Den Haag, ontvangt hij de Koninklijke Onderscheiding uit handen van de burgemeester van Den Haag.

De heer M. Geurts (60, Apeldoorn, Ridder O-N) is tot eind 2004 directeur van het Gelders-Overijsselse Bureau voor Toerisme. Daarvoor was hij directeur van de Provinciale VVV-Gelderland. In deze hoedanigheid heeft hij een reorganisatie opgezet om de twee bureaus voor toerisme van de provincies Gelderland en Overijssel samen te voegen. Van 1986 tot 1996 was de heer Geurts (vice)voorzitter van het Europees Genootschap van directeuren in de sector toerismebevordering. Daarnaast was hij initiatiefnemer en directeur van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, lid van het algemeen bestuur van 1971 tot 2001 en lid Raad van Advies van de Apenheul sinds 2002. Vanaf 1996 is hij lid van het algemeen bestuur en sinds 2000 lid van het dagelijks bestuur van Omroep Gelderland. Omdat de heer Geurts ten tijde van de Lintjesregen in het buitenland verblijft, zal de burgemeester op een later, nog bekend te maken tijdstip de onderscheiding uitreiken.

Voor het laatst bijgewerkt op: 29-apr-2004 01:25