Gemeente Lisse

Eindconferentie project Is de Poelpolder Ouderenproof

Lisse, 28 april 2004

Vijfentwintig 55-plussers hebben zich het afgelopen half jaar gebogen over de vraag hoe de wijk Poelpolder in Lisse de komende jaren Ouderenproof kan worden gemaakt. Op dinsdag 25 mei 2004 presenteren de themawerkgroepen Wonen, Zorg, Welzijn en participatie en Dienstverlening in t Poelhuys te Lisse hun bevindingen. De bevindingen van de themawerkgroepen vormen de bouwstenen voor een plan ter verbetering van het voorzieningenniveau voor ouderen in de Poelpolder.

Ouderenproof is een methodiek waarbij 55-plussers zelf in kaart brengen hoe hun eigen leef- en woonomgeving (beter) op hun wensen en behoeften kan worden afgestemd. De provincie Zuid-Holland promoot de methodiek Ouderenproof vanuit het idee dat senioren zelf bij uitstek deskundig zijn als het gaat om hun eigen leef- en woonomgeving. Op 16 september vorig jaar is het project Is de Poelpolder Ouderenproof? officieel van start gegaan met een startconferentie in sociaal-cultureel centrum t Poelhuys.

Ouderenbeleid gemeente Lisse
Het project Is de Poelpolder Ouderenproof? is één van de drie projecten die in Lisse op het vlak van het ouderenbeleid gaande zijn dan wel onlangs zijn uitgevoerd. Per 1 juli 2003 is de Seniorenraad Lisse geïnstalleerd. Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders over ouderenzaken. Verder werkt de gemeente Lisse in samenwerking met acht andere organisaties, waaronder Trias Woondiensten en een drietal zorginstellingen, aan de oprichting van een zogenaamd Vraagcentrum voor wonen, zorg en welzijn.

Eindconferentie Is de Poelpolder Ouderenproof?
Op dinsdagavond 25 mei 2004 vindt van 19.30 tot 21.30 uur, wederom in t Poelhuys aan de Vivaldistraat 4 te Lisse, de officiële afronding van het project Is de Poelpolder Ouderenproof? plaats. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Alle inwoners van de Poelpolder die hebben deelgenomen aan de startconferentie, ontvangen persoonlijk een schriftelijke uitnodiging van de verantwoordelijk wethouder Adri de Roon voor de eindconferentie. Ook 55-plussers die niet aanwezig waren bij de startconferentie, zijn uiteraard ook van harte welkom bij de eindconferentie.

Tijdens de eindconferentie Is de Poelpolder Ouderenproof? ontvangen senioren en betrokken instellingen informatie over de knelpunten die de themawerkgroepen in de Poelpolder signaleren en over de oplossingen die de themawerkgroepen in gedachten hebben. Eén van de oplossingen is bijvoorbeeld het opzetten van een door vrijwilligers bemande seniorenbus, waarmee senioren betaalbaar en gemakkelijk van Poelpolder naar Lisse centrum (of de andere wijken) kunnen reizen. Een andere aanbeveling van de themawerkgroepen is de realisatie van een ontmoetingscentrum voor senioren in de Poelpolder. De wethouder zal tijdens de conferentie een reactie geven op de bevindingen van de themawerkgroepen. Bovendien zal hij het vervolgtraject toelichten, namelijk het opstellen van een concreet uitvoeringsplan. De conferentie eindigt met de installatie van een zogenaamde Werkgroep Waakhonden, die zal toezien op de uitvoering van Ouderenproof.

Benieuwd naar de ideeën? Meld u aan!
Bent u 55-plusser, woonachtig in de Poelpolder en bent u benieuwd naar de ideeën van de themawerkgroepen, meldt u zich dan vóór vrijdag 21 mei 2004 aan voor de eindconferentie. Heeft u deelgenomen aan de startconferentie, dan kunt u op korte termijn een persoonlijke uitnodiging, plus een aanmeldingsformulier verwachten. Was u niet aanwezig bij de startconferentie, dan kunt zich aanmelden per e-mail via avantrigt@lisse.nl of schriftelijk via een briefje aan de Gemeente Lisse, t.a.v. Sander van Trigt, Antwoordnummer 8, 2160 VB LISSE (een postzegel plakken is niet nodig). Graag uw naam, adres en telefoonnummer vermelden. Als u een rolstoel of andere speciale voorziening(en) gebruikt, wilt u dit dan ook specifiek aangeven bij de aanmelding.

Foto: Persbericht