Vlaamse overheid

Vlaanderen neemt deel aan de internationale studie 'Vrouwelijk ondernemerschap'. Dat hebben Vlaams minister van Economie, Patricia Ceysens en Vlaams minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt, beslist. Samen maken ze 53.000 euro vrij voor het onderzoek.

Cijfers

Vlaanderen wordt geconfronteerd met een lage graad van vrouwelijk ondernemerschap. Het aantal vrouwelijke ondernemers in Vlaanderen anno 2003 is nog steeds laag vergeleken met de arbeidsparticipatie van vrouwen in het algemeen. Wanneer het aantal vrouwelijke ondernemers vergeleken wordt met het aantal mannelijke ondernemers, is er sprake van een 'gender gap'. In 2002 bedroeg de participatiegraad in ondernemen voor vrouwen
1,7%. In 2001 was dat nog 3,0%. De participatiegraad van mannen bedroeg in 2002 3,5% tegenover 4,0% in 2001. De proportie van vrouwelijke ondernemers ten opzichte van mannelijke ondernemers kende dus een serieuze daling van 0.80 in 2001 tot 0.50 in 2002.

Rekening houdend met de algemene beleidsdoelstelling om de graad van ondernemerschap in Vlaanderen te verhogen, is het zeker van belang om vrouwelijke (kandidaat) ondernemers aan te moedigen én te ondersteunen. Om dit te verwezenlijken dienen echter gerichte acties ontplooid te worden die mogelijke knelpunten voor vrouwelijke ondernemers reduceren of wegnemen.

Nieuw Onderzoek

Vlaanderen wordt ook geconfronteerd met heel wat knelpunten die men in dit nieuw onderzoek wil bestuderen zoals: ? de lage participatiegraad van vrouwen in ondernemersnetwerken;
? minder toegang tot business informatie; ? de noodzaak van training, opleiding en mentoring; ? aandacht voor specifieke doelgroepen

Het onderzoek beoogt ook een zicht te krijgen op het effect van vrouwelijk ondernemerschap op regionale ontwikkeling. Voor ieder land of regio dat deelneemt aan het onderzoek wordt een inventaris opgemaakt van economische, sociale en culturele obstakels voor vrouwen om een eigen onderneming op te starten.

Eerste keer specifiek onderzoek naar vrouwen en ondernemen

Het onderzoek zal specifieke aanbevelingen doen om het beleid rond vrouwelijk ondernemerschap te verbeteren.

De studie betekent voor Vlaanderen een nulmeting wat betreft vrouwelijk ondernemerschap en kan dienen als benchmark en stimulans voor vrouwelijk ondernemerschap.

De studie is een initiatief in het kader van het LEED- programma van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) . LEED staat voor 'Local Economic and Employment Development'. Andere regio's die interesse hebben getoond voor deelname aan het project zijn o.a. Slovenië, Italië en Frankrijk.

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
en
Griet de Prest, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02)553 25 56 GSM 0474 47.34.64
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
griet.deprest@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be www.ministerrenaatlanduyt.be


---