LIJST PIM FORTUYN

LPF voor vereenvoudigde procedure TWV seizoensarbeid

Een vijftal sectoren komt in aanmerking voor een vereenvoudigde procedure bij de verstrekking van de Tijdelijke Werkvergunning (TWV). De Lijst Pim Fortuyn heeft begin dit jaar gepleit om voor dit jaar een uitzonderingssituatie te maken voor de Land- en Tuinbouwsector. Deze lijn houdt de partij vast.

Het CWI heeft bepaald dat er op de arbeidsmarkt voor de land- en tuinbouw voldoende aanbod van arbeid is. Men wijst daarbij op de oplopende werkloosheid en de werking van de Wet Werk en Bijstand. Daarmee gaat het CWI er impliciet van uit dat 'werken bij de boer' in principe ongeschoolde arbeid is. Tegelijk gaat men voorbij aan het feit dat er op het land hard gewerkt moet worden, dat de uren problematisch zijn en dat het product kwetsbaar is - denk aan aardbeien. Het is daarom moeilijk om op korte termijn gemotiveerd personeel te vinden. De sector heeft aangegeven nog zo'n 7500 mensen op korte termijn nodig te hebben. Dat kan in dit geval niet geregeld worden met een beroep op de hoge werkloosheid via de Wet Werk en Bijstand.

LPF-woordvoerder Joao Varela zal er daarom bij staatssecretaris Rutte op aandringen om ook voor de land- en tuinbouwsector een uitzonderingssituatie te creëren. Als de staatssecretaris in het overleg geen toezeggingen op dat gebied doet zal de LPF nog voor het reces samen met het CDA een motie indienen.

Daarnaast zal de LPF aandringen op een goede regeling voor het oogstseizoen van 2005. Wij verlangen van de overheid dat er direct na de zomer afspraken gemaakt zullen worden over de inzet van werklozen en bijstanders in 2005. Met gemeentes moeten afspraken gemaakt worden om de bijstanders te motiveren om het eerlijke werk op het platteland te aanvaarden als gewoon werk, zodat de problemen van dit seizoen volgend jaar voorkomen kunnen worden.

De belangrijkste reden voor de LPF om de grenzen voor werknemers uit de MOE-landen gesloten te houden was gericht op het gegeven dat we in Nederland te maken hebben met vele honderdduizenden werklozen en bijstanders die werkloos thuis zitten. Wat de LPF betreft dienen eerst deze mensen aan werk geholpen te worden alvorens aan buitenlandse werknemers gedacht kan gaan worden. De werking van de Wet Werk en Bijstand dient voor volgend jaar geoptimaliseerd te worden, om te voorkomen dat buitenlandse werknemers het werk moeten blijven doen waarvoor Nederlanders hun bed weigeren uit te komen.