TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

29 april 2004

Polen massaal op zoek naar werk in EU
700.000 Polen overwegen werken in Nederland

Ruim twee miljoen Polen zijn zeker van plan werk te zoeken in een ander EU-land in de komende twee jaar. Nederland is na Duitsland het favoriete land om het geluk te gaan beproeven. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Twee Vandaag onder de Poolse bevolking.

Naast de ruim twee miljoen Polen die vastberaden zijn de grens over te steken voor werk, is er nog een groep van ruim 3,5 miljoen Polen die aangeeft "waarschijnlijk" op zoek te gaan naar werk in het buitenland. In totaal gaat het dus om zo'n 5,5 miljoen werkzoekenden in de leeftijd van 18 jaar en ouder, ofwel één op de vijf Polen in die leeftijdsgroep.

Van de Polen die zeker van plan zijn in de Unie naar werk te zoeken, geeft 32% aan dat de kans dat zij dat in Nederland zullen doen tamelijk groot is. Omgerekend komt dat neer op bijna 700.000 mensen die de komst naar Nederland overwegen.

De werkzoekende Polen verwachten makkelijk werk te kunnen vinden en goed te kunnen verdienen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zijn de belangrijkste redenen om voor Nederland te kiezen. De Polen die zich op Nederland oriënteren, zien zichzelf vooral in de land- en tuinbouw, de visserij en de bouw aan de slag gaan.

De animo om werk buiten Polen te zoeken, is met name groot onder mannen (25% versus 13% vrouwen) en jongeren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar (35% versus 16% in de categorie 35 tot 54 jaar en 3% van de 55+-ers). Vooral de lager opgeleide Polen gaan hun heil ergens anders zoeken (23% versus 15% middelbare opleiding en 8% hoger opgeleid).

Nederlanders verwachten massale intocht van Polen De cijfers uit Polen zijn in overeenstemming met de verwachting onder de Nederlandse bevolking. Van alle landen die toetreden, verwachten de Nederlanders de meeste mensen uit Polen. Driekwart van de Nederlanders (74%) acht de kans (tamelijk) groot dat er vanaf 1 mei, wanneer Polen toetreedt tot de Europese Unie, Polen naar Nederland komen om zich hier op de arbeidsmarkt aan te bieden.

Van de Nederlanders maakt 57% zich in meer of mindere mate zorgen over de werkzoekende Polen die naar Nederland komen.

B6997 | Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode 23 t/m 27 april 2004. De Polen zijn telefonisch ondervraagd door het Poolse onderzoeksbureau TNS Obop. TNS NIPO heeft de Nederlanders ondervraagd via de CASI-methode (TNS NIPObase). In totaal zijn 500 Polen geïnterviewd en 477 Nederlanders.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ Twee Vandaag vermelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96) van TNS NIPO, of met Marcel Koning (tel: 06 5125 83 10) van Twee Vandaag.