Gemeente Amsterdam

Aanvoercontracten voor de Hoogrendement Afvalverbrandingsinstallatie van Amsterdam getekend
29 april 2004 - Remco Asselbergs

Op woensdag 28 april zijn in aanwezigheid van de wethouder Nutsbedrijven, Hester Maij, de aanvoercontracten tussen het Afval Energie Bedrijf en drie grote afvalinzamelaars in Nederland getekend.

De contracten zijn gesloten met Shanks/Icova, Van Gansewinkel en SITA. De drie contracten omvatten gezamenlijk de aanvoer van 500.000 ton brandbaar restafval per jaar en hebben een looptijd van 15 jaar.

Wethouder Hester Maij: "Ik ben trots op deze ondertekening. De nieuwe Hoogrendement Afvalverbrandingsinstallatie is nog niet eens in gebruik en nu al kunnen we de ovens voor 15 jaar laten branden."

Ook de drie grote afvalinzamelaars geven aan zeer tevreden te zijn met de afgesloten contracten.
Fred Knitel, algemeen Directeur van Shanks Nederland B.V.: "Het Afval Energie Bedrijf - Hoogrendement Afvalverbrandingsinstallatie is een voorbeeld van voortvarende en toekomstgerichte aanpak door de Amsterdamse gemeenteraad, samen met de directie van het Afval Energie Bedrijf."

Diederik Gijsbers, lid van de Van Gansewinkel Groepsdirectie: "Met dit grootste contract voor de verwerking van afval in onze geschiedenis, borgen wij dat het afval dat wij inzamelen, voor een langere periode bij een hoogwaardige, Nederlandse verbrandingsinstallatie wordt verwerkt."
"De nieuwe overeenkomst met het Afval Energie Bedrijf sluit goed aan op de strategie van SITA Nederland die er op gericht is de verwerking van de ingezamelde afvalstromen te borgen door het afsluiten van langlopende eindverwerkingscontracten. Ook levert SITA hierbij een bijdrage aan het in stand houden van hoogwaardige eindverwerkingscapaciteit in Nederland," aldus Reinier Peek, Directeur Recycling Services van SITA Nederland.
Het Afval Energie Bedrijf is gelijktijdig met de voorbereidingen voor de bouw van de eerste Hoogrendement Afvalverbrandingsinstallatie (HR AVI) ter wereld gestart met de onderhandelingen met marktpartijen over de toelevering van brandbaar restafval ter verwerking in de HR AVI. Nadat de gemeenteraad vorig jaar toestemming heeft gegeven voor de bouw zijn ook de contractonderhandelingen definitief afgerond. De HR AVI levert, door gebruik te maken van de nieuwste technieken, een hogere milieuprestatie en wekt tegelijkertijd meer duurzame energie op uit afvalverbranding dan de bestaande afvalverwerkingsinstallaties in Nederland; ook de bestaande in Amsterdam.

De huidige afvalverwerkingsinstallatie verwerkt jaarlijks 800.000 ton brandbaar stedelijk afval uit Amsterdam en de regio. Met de uitbreiding komt de totale verwerkingscapaciteit op 1.300.000 ton per jaar. Uit deze hoeveelheid afval wordt 970 miljoen kWh elektriciteit geproduceerd. Hiermee wordt per jaar 550.000 ton CO2 bespaard. Het Afval Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam, verantwoordelijk voor de exploitatie van de afvalverwerkingsinstallatie, levert deze elektriciteit aan diverse gemeentelijke diensten, bedrijven en stadsdelen. Ook wordt warmte geleverd aan een aantal bedrijven in het Westelijk Havengebied.

Als de HR AVI in 2006 gereed en in bedrijf genomen is, dan zullen het benutten van de schaalvoordelen en het effect van het hogere rendement van de installatie bijdragen aan een verdere verlaging van de kostprijs voor de verwerking van stedelijk afval, afkomstig vanuit Amsterdam en de regio rondom Amsterdam.

Deze kostenverlaging leidt vervolgens tot een verlaging van de verwerkingstarieven van de stadsdelen, de regiogemeenten en particuliere bedrijven. Uiteindelijk zullen de inwoners dit terugvinden in hun Afvalstoffenheffing.

Pb-087

© Gemeente Amsterdam