Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

studenten tevreden over faciliteiten aan uva; aantal computers blijft een probleem

De ASVA Studentenunie constateert dat een kleine meerderheid (55%) van de studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) over het algemeen tevreden is over de faciliteiten die de universiteit biedt. Er zijn echter wel knelpunten; 25% is uitgesproken ontevreden. Over het aantal beschikbare computers aan de UvA is 60% van de studenten ontevreden.

In het onderzoek "Faciliteiten voor studenten. Een onderzoek naar Computers, Kopieerapparaten, Studie- en Collegezalen" zijn de faciliteiten aan de Universiteit van Amsterdam vergeleken met hoe de student deze voorzieningen waardeert. Er is gekeken naar computer-, kopieer- en studiefaciliteiten. Exploratief is de tevredenheid over collegezalen gemeten. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de eerste helft van 2003. Het nieuwe informatiseringscentrum - BG5 - en het aanbod van draadloos internet op verscheidene UvA-lokaties is dus niet meegenomen.

60% van de UvA-studenten is ontevreden over het aantal computers dat de UvA hen biedt. Met name studenten die alleen gebruik kunnen maken van de computers in de Informatiseringscentra in de binnenstad en studenten Geneeskunde zijn van mening dat zij de beschikking hebben over te weinig computers: van deze studenten is ongeveer driekwart ontevreden over het aantal UvA-pc's. De ASVA Studentenunie pleit daarom voor één computer per tien UvA-studenten.

Het aanbod van de computerfaciliteiten varieert sterk over de verschillende lokaties. Zo heeft de gemiddelde UvA-student de beschikking over 1 computer per 50 studenten, terwijl studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica bijvoorbeeld 1 computer per 5 studenten hebben. Studenten die het laagste aantal computers tot hun beschikking hebben, zijn over het algemeen het meest ontevreden en werken het meest thuis op de computer.

Aan de UvA zijn in totaal 9 kopieerkaarten in omloop. Niet iedere student blijkt hetzelfde te moeten betalen voor een kopietje. De kosten per kopie lopen uiteen van ¤0,045 tot ¤0,10. Studenten die - naar hoge waarschijnlijkheid - meerdere kopieerkaarten in hun portemonnee hebben (studenten die studeren op en rond het Binnengasthuis en in de Universiteitsbibliotheek) zijn het meest ontevreden over het betaalsysteem van de kopieerapparaten: bijna de helft van hen uit hierover zijn of haar onvrede in de opinievraag. De ASVA Studentenunie pleit daarom voor een uniform kaartsysteem aan de hele UvA en een uniforme prijs per kopie.

ASVA-bestuurslid Passchier Veefkind:'De UvA doet veel om de voorzieningen voor studenten te verbeteren. Daarom hopen wij dat er binnenkort een uniform betaalsysteem voor de kopieerapparaten zal worden ingevoerd. Daarnaast juichen wij nieuwe faciliteit voor draadloos internet toe, maar het mag geen excuus om geen reguliere computerplekken te creëren. Een laptop is immers nog altijd twee keer zo duur als een gewone pc. Veel studenten zullen dan ook op korte termijn niet een laptop aan kunnen schaffen om gebruik te maken van het draadloos internet.'

De ASVA Studentenunie is de studentenorganisatie voor studenten aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Zij is aangesloten bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

3cc36.jpg


Ingezonden persbericht