PERSBERICHT

|Datum |29 april 2004|
|Nummer|003          |
VOORLOPIGE RESULTATEN EERSTE KWARTAAL 2004


- Nettowinst* per aandeel (fully diluted) gestegen van EUR 0,02 een jaar geleden tot EUR 0,13 in het eerste kwartaal van 2004
- Omzetgroei, margemanagement en verbeterde efficiency zorgden voor stijging nettowinst* tot EUR 25,7 miljoen in eerste kwartaal 2004 (eerste kwartaal 2003: EUR 5,1 miljoen)
- Autonome omzet van de Groep met 2% gestegen - het beste resultaat in twaalf kwartalen


*Nettowinst vóór afschrijving van goodwill (en bijzondere posten in 2003)

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft Buhrmann de voorlopige cijfers bekendgemaakt over het eerste kwartaal van 2004.

De nettowinst vóór afschrijving van goodwill en bijzondere posten bedroeg EUR 25,7 miljoen, vergeleken met EUR 5,1 miljoen in het eerste kwartaal van 2003. Dit komt overeen met EUR 0,13 per gewoon aandeel, ten opzichte van EUR 0,02 in het eerste kwartaal van 2003. De toename van de winstgevendheid van de Groep is het gevolg van een combinatie van autonome omzetgroei, margemanagement en toegenomen efficiency.

De netto-omzet bedroeg in het eerste kwartaal EUR 1.348 miljoen, tegenover EUR 2.154 in 2003. Het verschil is grotendeels toe te schrijven aan de verkoop van de Paper Merchanting Divisie (de omzet in het eerste kwartaal van 2003 exclusief Paper Merchanting was EUR 1.443 miljoen) en aan een aanzienlijk translatie-effect, dat voornamelijk werd veroorzaakt door een daling van de gemiddelde koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

De Divisie Office Products Noord-Amerika rapporteerde in het eerste kwartaal een stijging van de autonome omzet met 2%. De succesvolle verlaging van de kostenbasis van de Divisie, goede beheersing van de marges en een aanzienlijke verbetering van de productiviteit hebben geleid tot een stijging van het bedrijfsresultaat met 15% gemeten in dollars, geheel in overeenstemming met onze verwachtingen. Uitgedrukt in euro's kwam het bedrijfsresultaat (EBITA) over het eerste kwartaal uit op EUR 43 miljoen. De autonome omzet van ASAP Software is sterk gegroeid, terwijl de autonome omzet in kantoorbenodigdheden daalde met 2%, hetgeen hoofdzakelijk werd veroorzaakt door een versnelde verschuiving binnen de omzetmix naar verkopen van eigen-merkproducten en een lagere omzet in kantoormeubiliair.

De ontwikkelingen binnen Corporate Express Europa waren bemoedigend. Het succes van de reorganisatie in het Verenigd Koninkrijk werd bevestigd door de trendmatige stijging van de omzet ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De teruglopende werkgelegenheid in de Benelux en slechte marktomstandigheden in Duitsland hadden een negatieve invloed op de omzet. De autonome omzet voor de Divisies Office Products Europa en Australië gezamenlijk kwam in het eerste kwartaal 2% lager uit dan in het voorgaande jaar. De maatregelen die het management heeft genomen om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden, hebben duidelijk bijgedragen aan de toename van het bedrijfsresultaat tot EUR 14,6 miljoen.

Ten opzichte van het uiterst zwakke eerste kwartaal van 2003 is de omzet van de Graphic Systems Divisie in het eerste kwartaal op vergelijkbare basis met 27% gestegen (dwz. autonoom en gecorrigeerd voor de gewijzigde boekhoudregels ten aanzien van het verantwoorden van omzet). Het bedrijfsresultaat verbeterde ten opzichte van het verlies van EUR 8,9 miljoen over het eerste kwartaal van 2003 en kwam over het eerste kwartaal van 2004 uit op een verlies van EUR 0,6 miljoen, ondanks aanhoudend moeilijke omstandigheden in de markt voor professionele grafische apparatuur.

Het financiële bericht over het eerste kwartaal van 2004, met een gedetailleerde analyse van de financiële en operationele gang van zaken, wordt gepubliceerd op donderdag 6 mei 2004.

Voor de berekening van autonome groeipercentages wordt gecorrigeerd voor alle factoren die een goede beeldvorming ten aanzien van de onderliggende ontwikkeling verstoren, zoals: wisselkoerswijzigingen, acquisities, desinvesteringen, variaties in het aantal werkdagen, de overgang naar een vertegenwoordiging op provisie-basis bij onze dochteronderneming ASAP Software en de wijziging in de omzetverantwoording van de Divisie Graphic Systems.


---