VNB NATIONALE BEDEVAARTEN

Irakese christenen op bedevaart naar Lourdes

Nederland kent een actieve gemeenschap van christelijke Irakezen met een eigen parochie in Borne, de Toma parochie. Deze groep heeft al enige tijd contact met VNB Nationale Bedevaarten omdat ze grote belangstelling hebben om een bedevaart naar Lourdes te maken. In 2003 is al een eerste groep op bedevaart geweest. Op 30 april a.s. vertrekt een tweede groep, 100 volwassenen en kinderen, voor hun bedevaart naar Lourdes.
VNB biedt deze groep de kans om een lang gekoesterde wens te vervullen. De deelnemers leveren een eigen bijdrage naar draagkracht voor vervoer en het verblijf in Lourdes.

De Irakese gemeenschap in Nederland leeft sinds begin 2003 in spanning en onzekerheid over het lot van hun naasten in Irak. Na een periode van relatieve rust is de spanning in Irak de laatste tijd weer opgelopen en dus ook de onzekerheid over de toekomst. VNB wil zich inzetten om een bedevaart naar Lourdes mogelijk te maken voor iedereen die dit graag zou willen. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden wordt creatief gezocht naar oplossingen, organisatorisch en financieel.
Vanuit haar ideële doelstelling wil VNB ook deze mensen waar mogelijk ondersteunen om deze reis mogelijk te maken. Naast de eigen bijdrage van de deelnemers worden door VNB andere financieringsbronnen gezocht om deze reis mogelijk te maken.

VNB Nationale Bedevaarten is een vereniging die al sinds 1883 bedevaarten organiseert naar Lourdes. In dit bergdorp in de Franse Pyreneeën is de maagd Maria in 1858 meerdere malen verschenen aan Bernadette Soubirous. Inmiddels is Lourdes, na Rome, de belangrijkste bedevaartplaats voor katholieken uit de hele wereld. Jaarlijks bezoeken bijna 6 miljoen mensen deze bijzondere plaats. Als vereniging werkt VNB zonder winstoogmerk en pelgrims betalen een normale reissom waarin alle kosten zijn verrekend. VNB heeft geen andere inkomstenbronnen, maar probeert desondanks ook invulling te geven aan haar ideële doelstelling door specifieke groepen of minder draagkrachtige individuele pelgrims te ondersteunen.