HAAGS JURISTEN COLLEGE


Cyprus beste holdinglocatie in Europa

Belastingvlucht voor Nederlandse ondernemers mogelijk

Door haar toetreding tot de EU op 1 mei is Cyprus de meest aantrekkelijke holdingjurisdictie in Europa geworden. Een holding op Cyprus kan belastingvrij dividenden uit Nederlandse dochterondernemingen ontvangen en deze ook belastingvrij doorstoten aan haar aandeelhouders; hetzelfde geldt voor inkomsten uit de verkoop van aandelen. Cyprus streeft hiermee bekende concurrenten als Engeland, Denemarken, Luxemburg, Zwitserland en Nederland voorbij.

Met Cyprus' toetreding tot de EU wordt de Europese moeder-dochter richtlijn ook van kracht op winstuitkeringen van een Nederlandse dochter aan haar Cypriotische holding. Deze richtlijn verbiedt lidstaten in principe om (bron)belastingen te heffen op dividenden die worden uitgekeerd door een dochtermaatschappij in de ene lidstaat aan een moedermaatschappij in een andere lidstaat. Nederland zou zonder deze richtlijn een bronbelasting van 25% heffen op dividenden die door een Nederlandse onderneming worden uitgekeerd. Cyprus daarentegen kent überhaupt geen bronheffingen. Dividenden kunnen dan ook probleemloos worden doorgestoten aan een investment holding in een zero tax haven, waarin deze gelden belastingvrij en afgeschermd kunnen worden gespaard of belegd. Ook de liquidatie- of verkoopwinst uit aanmerkelijk belang blijft onbelast wat opnieuw 25% scheelt (52% bij staking van eenmanszaak of VoF). Tevens kunnen zo belastingen op inkomsten uit vermogen (de verkapte vermogensbelasting van 1,2% in box 3) en uiteindelijk successierechten worden ontweken.

Geen belasting op vermogenswinst en dividend
Let wel: een Nederlandse tussenholding is onmisbaar om de voornoemde deelnemingswinsten uit de verkoop van aandelen (capital gains) belastingvrij te kunnen toucheren. Die worden anders bij de Cypriotische holding belast met de Nederlandse vennootschapsbelasting, net als dividenden voor 1 mei 2004. Maar als een Nederlandse tussenholding die deelnemingwinst maakt en vervolgens als dividend doorstoot naar Cyprus ontstaat er wederzijds geen heffingsgrondslag.

Door deze besparingen verdient een weldoordachte toepassing van de Cyprus-route zich doorgaans bij een bruto jaarwinst vanaf EUR 20.000 terug. Een goede holdingstructuur is dus niet het privilege van multinationals, maar ook voor kleine en middelgrote ondernemingen een rendabele investering. Door de Cypriotische holding onder te brengen in een Trust of Foundation hoeft de ondernemer over de genoemde inkomsten geen aangifte te doen en wordt tevens het vermogen beschermd.

Laagste vennootschapsbelasting in de EU
Het lidmaatschap van de EU maakt Cyprus ook interessant voor financierings- en werk-maatschappijen. Dankzij jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie is het vanaf 1 mei mogelijk om Nederlandse ondernemingen vanuit Cyprus te financieren en alle rente hier van de winst af te trekken. Die rente-inkomsten worden op Cyprus belast met een tarief van 10%, de laagste vennootschapsbelasting in de EU. Anti-ontwijkingswetgeving van betekenis is er niet, zodat winsten veelal eenvoudig kunnen worden verlegd naar een zero tax haven. Zo ontstaat een effectief tarief van minder dan 1%, bijvoorbeeld bij royalties, de inkomsten uit intellectuele eigendomsrechten op patenten, merken, software en (franchise)formules. Ook import/export firma's kunnen hiervan profiteren. De Engelstalige financieel-economische infrastructuur versterkt de concurrentiepositie van Cyprus nog verder. Het land heeft zich overtuigend ontwikkeld tot de beste locatie voor holding- en financieringsmaatschappijen in Europa.

Het Haags Juristen College (opgericht in 1984) voert naast haar Haagse vestiging ook een acht man sterke vennootschapspraktijk op Cyprus. Het verzorgt voor haar cliënten de oprichting en directie van holdings en ondernemingen die een wettige en solide toepassing van bovenbedoelde belastingvoordelen mogelijk maken.