Politie Groningen

Politie houdt elf verdachten aan na confrontatie meidengroepen (29/04/04)

Veendam 29-04-2004 - Met de aanhouding van zeven meisjes in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar, grotendeels afkomstig uit Veendam, en twee mannen van 22 en 25 jaar, beiden uit Hoogezand, heeft de politie een verdere escalatie tussen twee meidengroepen in Veendam weten te voorkomen. Aanleiding voor de ruzie was de mishandeling van een 15-jarig meisje uit Groningen op maandag 19 april op de Sorghvlietlaan. Een 14-jarig meisje uit Veendam had de bewuste maandag met nog drie anderen de 15-jarige mishandeld na een uit de hand gelopen ruzie.

Na dit incident gingen de 14-jarige en haar vriendinnen uit elkaar. Het meisje ging terug naar haar woning aan de Goudsmedenstraat, waar onder meer haar moeder, een vriendin en jongere zusje aanwezig waren. Al snel werd duidelijk dat het 15-jarige meisje uit Veendam was mishandeld door het viertal.

Een groep van 30 personen, bestaande uit jongens en meisjes, werd hierop gemobiliseerd om wraak te nemen. Dit gebeurde bij de woning aan de Goudsmedenstraat. De groep uitte bedreigingen in de richting van het viertal, die in de woning aanwezig waren. Vervolgens gingen enkele jongeren de niet afgesloten garage binnen en namen zij drinken, etenswaren, een bijl en een vaatje olie weg. De olie werd vervolgens over een auto, die op de oprit stond geparkeerd, gegooid. Ook werd een radiocassetterecorder vernield en spuugde men diverse keren op de voorruit van de woning. De 14-jarige, een vriendin, haar zusje en moeder hebben gedurende de geweldplegingen doodsangsten uitgestaan.

Investering
De inmiddels gewaarschuwde politie wist de groep van 30 jongeren uiteen te jagen. Ook werden het 15-jarige meisje uit Groningen en drie vriendinnen van 14, 15 en 16 jaar, allen uit Veendam, aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie heeft vervolgens fors geïnvesteerd in beide meidengroepen, omdat verdere escalatie dreigde. Zo wilde men elkaar opzoeken in het centrum van Veendam en werden over en weer diverse bedreigingen geuit. De politie pakte direct door en hield dezelfde week nog eens vijf verdachten aan. Daarnaast werden diverse getuigen en omstanders gehoord. Door het optreden van de politie kon verdere escalatie worden voorkomen. De buurt- en jeugdagenten hebben door hun expertise en informatiepositie een nadrukkelijke rol gespeeld bij de aanpak van beide meidengroepen.

Tegen elf verdachten wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt voor strafbare feiten als openlijke geweldpleging, bedreiging, mishandeling, diefstal en vernieling. Het onderzoek is nog niet afgerond en is nog in volle gang. De politie sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.