Gemeente Den Helder

29-04-2004
Gemeentelijke spijbellessen maken indruk:
ZAKGELD INLEVEREN MAAKT SPIJBELEN MINDER LEUK

Dolfijnentrainer willen ze worden, kapster, piloot of eigenaar van een computerwinkel. Das leuk, maar daarvoor moet je goed je best doen op school. En kan je je dus niet veroorloven je regelmatig nepziek te melden. Dat was de meeste leerlingen wel duidelijk na de spijbellessen, die drie medewerkers van het gemeentelijk bureau Leerlingenzorg vorige week donderdag gaven aan leerlingen van groep 8 van de Drietand, de Strandjutter en de Schooter Duijn. Diep onder de indruk waren ze, toen leerplichtambtenaar Jacco Ruiten hen vertelde dat regelmatig spijbelen een hoge geldboete (maximaal 2.250,--) tot gevolg kan hebben en de ouders van de spijbelaars zelfs gevangenisstraf boven het hoofd kan hangen. Vooral die geldboete zette de kinderen aan het denken: Jeetje, dan kan je je autorijbewijs niet meer halen. Voorlopig halen ze het niet in hun hoofd ongeoorloofd van school weg te blijven.

En dat was nou precies de bedoeling van de boodschap die Jacco Ruiten (leerplichtambtenaar), Anouk Auee en Petra Clowting (leerplichtconsulenten) de leerlingen wilden overbrengen. In de lessen die zij zelf ontwikkelden en de komende weken geven aan zon 600 leerlingen die dit jaar de overstap naar het voortgezet onderwijs maken, geven ze aan waarom het zo belangrijk is niet van school te verzuimen en wat er gebeurt als je dat wel doet. Zo vertellen zij meer over de leerplichtwet en over het werk van leerplichtambtenaar en consulent. De leerplichtambtenaar heeft vooral de taak toe te zien op handhaving van de wet. Je komt bij hem op het matje als je regelmatig spijbelt. Als je gewoon geen zin hebt om naar school te gaan, je steeds maar weer te laat komt of niet aanwezig bent omdat je een leraar niet leuk vindt. Hij roept je ook op wanneer je het bijvoorbeeld op school zó bont hebt gemaakt dat je wordt geschorst of van school wordt gestuurd. Ook nepziek zijn maar tegelijkertijd - buiten de vakantieperiode om - op je skies de Oostenrijkse Alpen afsjezen, wordt niet door Jacco getolereerd.
De eerste keer kom je er bij hem vanaf met een strenge waarschuwing. Kom je vervolgens nog eens op zijn lijstje voor, dan volgt proces-verbaal: een geldboete, een taakstraf of een leerstraf. De leerplichtambtenaar heeft tot nog toe in dit schooljaar met zon 40 leerlingen in het voortgezet onderwijs een reprimandegesprek gevoerd met over het algemeen een goed resultaat.

Zorggesprek
Wanneer de leerplichtambtenaar tijdens het gesprek met de spijbelaar vermoedt dat de problemen een gevolg zijn van dieper achterliggende oorzaken (pesten, ziekte, bedreigingen, problemen in het gezin) dan verwijst hij de leerling naar Anouk of Petra. Zij voeren dan een zogenaamd zorggesprek, waarbij ze onderzoeken wat er precies aan de hand is en wat daaraan kan worden gedaan. Natuurlijk wacht de spijbelaar dan geen straf: de problemen op zich zijn voor hem of haar al erg genoeg. Petra en Anouk hebben tot nog toe in dit schooljaar bijna 160 zorggesprekken gevoerd.

29-04-2004
Meer aandacht
De spijbellessen van Den Helder worden gegeven in het kader van de Dag van de Leerplicht. De landelijke dag is een initiatief dat uitgaat van het ministerie van Justitie met als doel de handhaving van regels in Nederland verder te stimuleren. De leerplichtwet werd daarom op donderdag 22 april extra in de belangstelling gezet. Aan de gemeenten is gevraagd hun medewerking te willen verlenen om ook in de eigen gemeente leerplicht nog eens extra onder de aandacht te brengen. De lessen die de medewerkers van bureau Leerlingenzorg geven passen goed in de voorbereiding van de kinderen van groep acht op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Daar wordt namelijk veel vaker gespijbeld dan in het basisonderwijs. Met de lessen hoopt de gemeente een preventieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van het schoolverzuim. Voor de leerlingen van het basisonderwijs is uit preventief oogpunt gekozen omdat deze groep op het punt staat de veilige, kleine setting van het basisonderwijs te verruilen voor het grote, onbekende voortgezet onderwijs.

29-04-2004
Wat vonden de leerlingen van de les?

Ik vind het heel handig dat ze kwamen want je leerde heel veel over spijbelen en over de consequenties ervan (Jorn, De Strandjutter).

Als je het 2 keer heb gedaan dan moeten soms de ouders ook gestraft worden dan moeten ze in de cel. Nou dat vond ik niet zo nodig, want soms kennen de ouders er ook niks aan doen(Kate, De Strandjutter).

Naar aanleiding van de boetes en de celstraf: Dus allemaal ga maar gewoon naar school want dit is allemaal maar niks! (Meriël, De Strandjutter)

Ik heb nog nooit gespijbeld maar sommige mensen uit onze klas wel maar de meeste waren nepziek ( .) Ik vond het een intresante les. En nu weten de kinderen er meer over
(Ashley, De Strandjutter).

Ik vond het wel grappig want het ging over spijbelen, en ik kwam pas om 9.15 binnen (maar school begint al om 8.30) want ik was naar de tandarts geweest en het hele superzooitje stond daar uitleggen dat je niet moet spijbelen plus een cameraman. () Ik zal nooit spijbelen EREWOORD (Silvia, de Drietand)

Ik was sowieso niet van plan om te gaan spijbelen want je kan er ook een boete van 2250 euro voor krijgen (leerling van de Drietand)

ze vertelde dat je dan of een straf of een boete kan krijgen. Die waren heel hoog. Dan moet je een paar jaar sparen en je zakgeld inleveren (Romy, de Drietand).

Het was echt heel leuk We hebben geleerd dat spijbelen dom is, je bereikt er niks mee. Spijbelen is niet altijd de schuld van jezelf want kinderen spijbelen ook wel is omdat ze heel veel gepest worden(leerling van De Drietand)

Als je spijbelt krijg je een boete van 2250 euro daar schrok iedereen van maar die man zij dat als je spijbelt je er niet bij na denkt (Deborah, de Drietand)

De laagste boete is 300 euro maar dat is ook nog veel. We hadden uitgerekend dat we er 116 weken over moesten doen als je 3 zakgeld per week kreeg, dus dat is ongeveer 2 jaar
(Demi, de Drietand).

Heel veel kinderen uit onze klas gaan nu niet meer spijbelen omdat ze nu weten wat de risicos zijn (Elsemiek, de Drietand)

Je kan niet alleen een boete oplopen maar ook een taakstraf dan moet je werken. Zoals grafitie van de muur af schrobben of mensen in het bejaardenhuis helpen(leerling De Drietand)

Ik vond het heel leerzaam ik ga denk niet spijbelen want ik wil niet 2250 euro aan hun geven ik kan daar heel wat beters van kopen dus (leerling de Drietand)