Fontys


donderdag 29 april 2004

Studeren aan de lopende band
Tweedejaarsstudenten van Fontys Hogeschool Informatica en Fontys Hogeschool Elektrotechniek in Eindhoven krijgen voortaan elk half jaar les in het EduLab van Starren BV in Veghel. Het EduLab is een imitatie fabrieksruimte met lopende banden, waar de studenten kunnen oefenen in programmeren. Vorige week werd de officiële samenwerkingsovereenkomst tusen Fontys en Starren getekend.

Starren maakt de besturing en software voor industriële systemen. In het EduLab wil het studenten van mbo en hbo al tijdens de studie laten werken met realistische installaties. Fontys is de eerste hbo-instelling die het EduLab in het reguliere lesprogramma heeft opgenomen.

De eerste operationele installatie in het EduLab is de zogenaamde EduLabXorter. Dit logistieke systeem is te vergelijken met een transportsysteem van een productiebedrijf. De studenten moeten verschillende transportbanden zo programmeren dat bakjes die er overheen gaan precies de gewenste route afleggen.

In de toekomst zal het EduLab nog worden uitgebreid met een processysteem, zoals dat bijvoorbeeld in een bierbrouwerij wordt gebruikt. Naast het transporteren van producten vinden er dan ook automatische handelingen plaats. Daarbij kun je denken aan het plakken van een etiket of het vullen van een flesje.