Politie Friesland

Politieberichten van 29/4 (07.00 t/m 13.00 uur)

Fryslân 29-04-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: fraudeurs pinpassen actief in Fryslân
In de maand april zijn vervalsers van bank-/pinpassen actief geweest in Fryslân. Een 57-jarige man uit Heerenveen kwam er deze week achter dat in Barcelona 1530 euro van zijn rekening is gepind bij een geldautomaat. De man was niet in Spanje geweest en had zijn pas ook niet uitgeleend. Inmiddels heeft zich ook een tweede slachtoffer uit Heerenveen bij zijn bank gemeld. Mogelijk zijn er meer. Een inwoner van Harlingen is hetzelfde overkomen.
Er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van valse pinpassen, die zijn gekopieerd bij eerdere bezoeken aan de geldautomaat. Voor de pasinvoer wordt door criminelen een valse kaartsleuf gemonteerd, die de pas leest. Via een verborgen camera wordt de pincode opgenomen. Zo beschikken de criminelen over de pasinformatie en de bijbehorende pincode. In alle gevallen werd in Barcelona met de valse passen geld opgenomen. De daadwerkelijke gedupeerde is de betrokken bank; zij vergoedt de schade. Door de bank wordt een nader onderzoek ingesteld.

De politie adviseert gebruikers van geldautomaten extra alert te zijn en bij elke afwijking van de opstelling of de inrichting van de automaat direct de betreffende bank in kennis te stellen.

Surhuisterveen: alcomobilist
Woensdagmiddag omstreeks 17.30 uur is een 31-jarige man uit Surhuisterveen betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Groningerstraatweg. Hij blies aan het bureau 1035 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 13 uur. Het rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.

Zurich: rijbewijs ingevorderd na te snel rijden
Woensdag omstreeks 18.10 uur is het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Kornhorn. Hij reed met zijn personenauto 170 km/h over de A7. Daar is 120 km/h toegestaan. Tegen hem wordt
proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: 13-jarige automobilist
Woensdag omstreeks 16.15 uur heeft de politie een 13-jarige jongen uit Lemmer betrapt, terwijl hij reed met een personenauto. De politie zag hem rijden op de Kooiweg en achter een pand verdwijnen. Daar werd de verdachte weer aangetroffen. De knaap verklaarde vaker te hebben gereden. Hij bracht nu de krant rond met de auto. De auto bleek eigendom te zijn van een 45-jarige buurman. Tegen hem wordt ook proces-verbaal opgemaakt omdat hij de minderjarige in zijn auto had laten rijden.

Leeuwarden/Heerenveen: boten gestolen
Tussen dinsdagmiddag en woensdagmiddag zijn twee boten gestolen. In Leeuwarden werd een rubberboot met een zwart/grijze Mariner buitenboordmotor en een witte Zodiac rubberboot YL 275 R met een zwarte mercury buitenboordmotor gestolen vanaf de Jachthavenlaan. De eerste boot werd teruggevonden; de motor is nog weg. De tweede combinatie is in zijn geheel verdwenen. De respectievelijke eigenaars, een 58-jarige en een 63-jarige man uit Leeuwarden, hebben aangifte gedaan. Op het Klynlan in Heerenveen werd een boot met dekzeil gestolen. De boot werd vanachter een woning weggehaald. Een 41-jarige man uit Heerenveen meldde de diefstal.

Drachten: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht omstreeks 02.00 uur is ingebroken in een pand aan De Tijen. Aan de achterzijde werd met een kei een ruit ingeslagen. Vanuit het pand werd een laptop meegenomen. Namens het bedrijf deed een 43-jarige man uit De Wilgen aangifte.

Resultaten visstroperijteam Fryslân
Het Visstroperijteam Fryslân, een samenwerkingsverband van de Algemene Inspectiedienst, het KLPD en de Regiopolitie Friesland, heeft tussen 1 oktober 2003 en 1 mei 2004, vier personen aangehouden terzake visstroperij. De uitgedeelde boetes liepen op tot 4500 euro, waarbij de aangetroffen boten, netten en vissen inbeslaggenomen zijn. In totaal is er 9 kilometer staand want in beslag genomen bij acties in Friesland, Flevoland, Overijssel en Utrecht.