Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 april 2004


Vragen van de leden Depla (PvdA) en Van Velzen (SP) aan de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


over tekort aan woningen door te veel sloop


* Kent u het artikel Tekort aan huizen door te veel sloop ?


* Beschikt u voor Nederland over informatie over de aantallen woningen die de komende jaren gesloopt gaan worden, uitgesplitst naar verschillende woonmilieus (bijvoorbeeld hoog stedelijk, stedelijk), naar bouwjaar van de betreffende woningen en naar motief om de woning te slopen? Zo niet, bent u dan voornemens, gezien de omvang van de sloop/nieuwbouwopgave, deze gegevens alsnog te gaan monitoren?


* Hoe oordeelt u over de conclusies van het onderzoek van professor Thomsen dat er te veel woningen gesloopt worden en te weinig goedkope woningen teruggebouwd worden?


* Deelt u de opvatting van Thomsen dat er ook woningen gesloopt worden die technisch en economisch nog niet afgeschreven zijn? Wat zijn de motieven dan om deze woningen te slopen en wat is uw oordeel daarover?


* Deelt u de conclusie van Thomsen dat er een tekort aan sociale woningen aan het ontstaan is als gevolg van de geplande omvang van het aantal te slopen woningen? Zo niet, gaarne uw toelichting en hoe oordeelt u in dit verband over de lange wachtlijsten voor huurwoningen in de steden?


* Kunt u aangeven hoe de ontwikkeling van de oplopende wachttijden is over de laatste vijf jaar in de verschillende regio s? Zo nee waarom niet?


* Worden de wachtlijsten op de woningmarkt langer doordat er op regionaal niveau geen afspraken gemaakt worden om de sloopplannen op elkaar af te stemmen? Wat gaat u er aan doen om er voor te zorgen dat dit wel regionaal wordt afgestemd? Bent u bereid om op te treden als dergelijke regionale afspraken niet gemaakt of niet nagekomen worden?


* Klopt de analyse van Thomsen dat er onvoldoende goedkope woningen in de randgemeenten en Vinex-locaties worden gebouwd? Welk ultiem instrument heeft u om gemeenten te overtuigen om meer woningen te bouwen met lagere huren of een lagere koopsom, als praten niet blijkt te helpen? Welk instrument heeft u in uw brief aan de gemeente Rotterdam beloofd?


Utrechts Nieuwsblad, 24 april 2004, voorpagina


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl