Gemeente Houten



---

Acht inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

---

Ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin zijn acht inwoners van Houten koninklijk onderscheiden. Zeven inwoners kregen donderdag 29 april uit handen van burgemeester Lamers hun lintje opgespeld. Eén inwoner ontving van de Utrechtse burgemeester zijn onderscheiding. Burgemeester Lamers en gedecoreerden heffen het glas (20 Kb)
Van links naar rechts: burgemeester Lamers, de heer Odijk, mevrouw Aben-Scholman, de heer van der Werf, mevrouw Kruijssen-Copier, de heer Lenstra, mevrouw Blokhuis-Reijerse, de heer Verrips.
---

Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden:
mevrouw M.J. Aben-Scholman
mevrouw J.W. Blokhuis-Reijerse
mevrouw M.A.C. Kruijssen-Copier
de heer J.R. Lenstra
de heer J.C. Odijk
de heer A.J.M. van der Werf

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd:
de heer P.A. Haars

De hoge onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau kreeg:
de heer C.T. Verrips

Mevrouw M.J. Aben-Scholman (67) uit Houten zet zich sinds 1988 in voor de zieken en ouderen in de Houtense samenleving. Haar intensieve maatschappelijke inzet wekt grote bewondering en respect. Zij bezoekt zieken en ouderen thuis of in het zorgcentrum Haltnahuis en verleent daar waar nodig en gewenst is mantelzorg. Daarnaast maakt zij zich verdienstelijk voor verschillende parochieactiviteiten. De activiteiten mevrouw Aben lopen uiteen van koffieschenken, meehelpen op de verzorgafdeling en het begeleiden van bewoners naar activiteitenruimtes en gemeenschappelijke ruimtes. Bij afwezigheid van andere vrijwilligers wordt er nooit tevergeefs een beroep op haar gedaan. Dagelijks bezoekt zij binnen het Haltnahuis wel één of meerdere bewoners. Namens de R.K.-kerk is mevrouw Aben binnen het Haltnahuis contactpersoon voor katholieke bewoners. Dit houdt in vele bezoeken in het kader van verjaardagen, feestdagen en naar behoefte. Ook is zij actief in het mede organiseren en uitvoeren van een religieuze viering twee keer per maand in het Haltnahuis. Bij de R.K.-kerk is zij actief binnen de koffieschenkgroep, verleent ondersteuning bij het inbinden van het kerkelijk blad Kerkmozaiek, zet zij zich in als 'koster', assisteert bij de organisatie van een maandelijkse kerkdienst voor zieken en bejaarden en heeft zich ingezet voor de werkgroep themavieringen. Verder collecteert zij voor het Reumafonds en de Kankerbestrijding KWF.

Mevrouw J.W. Blokhuis-Reijerse (63) uit Tull en t Waal is al jarenlang de stuwende kracht bij tal van activiteiten in het gemeenschapsleven in Tull en t Waal. Haar nimmer aflatende inzet wekt grote bewondering.

Na haar actieve periode als onderwijzeres aan scholen in Houten en Nieuwegein tot 1969, eeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het school- en verenigingsleven in Tull en t Waal. Van 1969 tot 1975 was zij vrijwilliger bij het uitlenen van boeken in de bibliotheek. Ook was zij tussen 1971 en 1994 actief als lid van het schoolbestuur en secretaris van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met de bijbel in Tull en t Waal. Zij speelde in 1993 een belangrijke rol bij de integratie van de vereniging in een grotere onderwijsorganisatie tot behoud van het plaatselijke basisonderwijs. Verder was zij van 1974 tot 1982 lid van de gemeenteraad van Houten voor het CDA. Van 1982 tot 1994 was zij voorzitter van het CDA in Houten, t Goy, Schalkwijk en Tull en 't Waal. Als zodanig vervulde zij een voortrekkersrol als bruggenbouwer tussen de groeikern Houten en de dorpscultuur van de kleine kernen. Sinds 1988 tot heden is zij vrijwilliger bij het taalonderwijs aan de leerlingen van de groepen 3 en 4 van de School met de Bijbel. Ook is zij sinds 2002 secretaris van de Stichting Welzijn Ouderen Houten.

Mevrouw M.A.C. Kruijssen-Copier (75) uit Schalkwijk heeft een lange staat van dienst als vrijwilliger. Zij wordt getypeerd als een bewogen en actieve vrouw voor wie geen inspanning te veel is. Zij verricht haar activiteiten voor het welzijn van anderen. Vanaf de jaren zestig heeft zij zich ingezet voor een groot aantal bestuurlijke, organisatorische en ondersteunende activiteiten voor het verenigingsleven in Schalkwijk. In 1968 was zij medeoprichter en vrijwilliger van de plaatselijke carnavalsvereniging 'De Platneuzen' waarvoor zij nog steeds diverse hand- en spandiensten verricht. Sinds 1975 is zij zeer actief als regisseur en acteur bij het plaatselijke toneel.
Vanaf 1980 is zij vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen Houten. Zowel als bestuurslid van de afdeling Schalkwijk, als ook in uitvoerende zin. Op haar 75ste begeleidt zij één ochtend per week een groep oudere zwemmers. Sinds 1978 is zij zeer betrokken bij de R.K.-parochie en verricht daar diverse werkzaamheden. Nu is zij daar actief als lectrice tijdens de wekelijkse vieringen.

De heer J.R. Lenstra (67) uit Houten is met zijn vrijwilligersactiviteiten een belangrijke peiler in de Houtense samenleving. Als een sterke, enthousiasmerende organisator zet hij zich met hart en ziel in voor goede doelen en maatschappelijke organisaties.
In 1974 was hij één van de initiatiefnemers van de OudPapierActie (OPA) voor de basisschool De Wegwijzer en de nieuwbouw van de Opstandingkerk van de 'Samen op Weg'-gemeente.
Van 1980 tot 1988 heeft hij zich als voorzitter van de activiteitencommissie en als voorzitter van het College van Beheer zeer verdienstelijk gemaakt voor de 'Samen Op Weg'- gemeente in Houten. Sinds 1988 kan de stichting Oranjevereniging in Houten rekenen op zijn inzet als voorzitter. Daarnaast was hij van 1988 tot 1999 voorzitter van de Stichting 4/5 meiviering.
Vanaf 2001 is hij voorzitter van de Stichting Welzijn Ouderen Houten. Deze activiteiten combineert hij vanaf 1998 met het lidmaatschap van de bewonersraad en het voorzitterschap van de PR-commissie van de woningstichting dr. Schaepman.

De heer J.C. Odijk (64) uit Schalkwijk is zeer actief in de Schalkwijkse gemeenschap. Naast zijn werk bij carrosseriebedrijf Schevers heeft hij een groot aantal vrijwilligersactiviteiten vervuld in Schalkwijk. Gedurende 50 jaar is hij werkzaam geweest bij het timmermans-en carrosseriebedrijf. Hij was de ruggengraat van het bedrijf en vervulde voor nieuwe medewerkers de rol van mentor. Sinds 1983 is hij koster voor de R.K. Parochie in Schalkwijk. Sinds 1991 is hij zelfs hoofdkoster. Ook fungeert hij daar sinds 1986 als klusjes- en onderhoudsman.
Verder was hij van 1981 tot 1996 vrijwilliger bij de EHBO-afdeling te Schalkwijk. Verder verricht hij sinds 1992 als klusjesman hand- en spandiensten voor de sporthal in Schalkwijk. Samen met zijn vrouw bezorgt hij sinds 2002 maaltijden namens Tafeltje-dek-je.

De heer C.T. Verrips (60) uit Houten ontvangt de hoge onderscheiding van Officier in de orde van Oranje-Nassau.
Deze onderscheiding krijgt hij voor zijn rol als bruggenbouwer tussen industrie en universiteit en als pleitbezorger voor de biotechnologie als tak van wetenschap. Sinds 1989 werkt hij als deeltijd-hoogleraar in de toegepaste celbiologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij is erin geslaagd om voortdurend de relatie tussen fundamenteel onderzoek en toegepast onderzoek zichtbaar te maken en te laten zien dat het werken aan die koppeling boeiend is. Van 1969 tot 2002 werkte hij in diverse functies bij Unilever Research & Development in Vlaardingen. Dankzij zijn rol als initiator en drijvende kracht achter de biotechnologie kan Unilever een voortrekkersrol in Nederland vervullen op het terrein van wasmiddel- en voedingsmiddeltoepassingen. In de microtechnologie zette hij zich in voor de opzet en uitvoering van voorspellingsprogramma's ter voorkoming van bederf van voedingsmiddelen. Zijn bijdrage had een enorme invloed op de sector. Hij heeft circa 40 patenten verworven en heeft ongeveer 100 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Verder levert hij een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de erfelijke spierziekte FSHD.

De heer A.J.M. van der Werf (49) uit Schalkwijk is sinds 1973 in belangrijke mate het gezicht van sociaal-cultureel Schalkwijk. Naast zijn werk als onderwijzer en later als directeur van een basisschool in Nieuwegein, verricht hij een groot aantal activiteiten op het gebied van cultuur, kerkelijk leven en welzijn voor de Schalkwijkse samenleving.
Van 1973 tot 1980 was hij actief lid van de archeologische werkgroep 'De kop is er af'. Hij heeft onder meer de jeugdgroep opgericht. Deze activiteiten combineerde hij van 1974 tot 1978 met de functie van creatief leider van de culturele dagen van de Katholieke Plattelandsjongeren.
Ook de carnavalsvereniging De Platneuzen kon op zijn inzet rekenen. Zowel als bestuurslid van 1982 tot 1990 , en als voorzitter (1985-1990) heeft hij veel werk verzet voor deze vereniging. Vanuit zijn grote betrokkenheid bij de samenleving is hij sinds 1991 de trekker van het actiecomité verontruste Schalkwijkers/Belangengroep Schalkwijk. Deze belangengroep spant zich in voor de Schalkwijkse gemeenschap met bijvoorbeeld een werkgroep verkeersveiligheid, politieke cafés rondom gemeenteraadsverkiezingen, contacten met lokale politie en het ontwikkelen van een toekomstvisie Schalkwijk. De heer van der Werf heeft zich erg ingespannen bij de overgang van het actiecomité tot een belangengroep.
Van 1999 tot 2003 ondersteunde hij het R.K-parochiebestuur Sint Michael als secretaris en als voorzitter (2002-2003).

De heer P.A. Haars (52) uit Houten ontving uit handen van de burgemeester van Utrecht zijn onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij ontplooit sinds 1970 diverse activiteiten op het terrein van (het behoud) het cultureel erfgoed die ten goede komen aan de samenleving. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van het karakter van de stad Utrecht. Daarbij heeft hij zich met name ingespannen voor de Catharinakathedraal (rondleidingen, koor, klokken, interieur, toren), voor het behoud van werken van Mengelberg en voor de Stichting Luidklokken Fonds Utrecht.


---