Ingezonden persbericht


Persbericht / Press Release

Zon en kwaliteit tijdens drukbezocht Limburgia Gastronomica 2004

Winnaars Eerste Zuid-Nederlandse Huiswijn Competitie bekend

In en rond het Tuinpaviljoen van het karakteristieke Château St. Gerlach hebben 1385 professionals en consumenten de 3e editie van Limburgia Gastronomica op zondag 25 en maandag 26 april bezocht. Hoogtepunten van Limburgia Gastronomica waren de programma s in de keuken door diverse topchefs, de proeverijen in het Wijntheater van het Tuinpaviljoen, de uitreiking van de eerste Zuid-Nederlandse Huiswijn Competitie en de overvolle Masterclass Viña Santa Rita met een presentatie van 2 gerechten van Hans van Wolde van Restaurant Beluga. Organisator The Wine & Food Association en Château St. Gerlach kijken terug op een zeer succesvolle 3e editie.

Grote diversiteit aan wijnen & fijne gastronomische producten

Op het zonovergoten terras van het Tuinpaviljoen en tussen de kruidentuin van restaurant Les Trois Corbeaux presenteerden diverse importeurs een brede selectie van de beste wijnen uit hun assortiment. Het aanbod werd gekenmerkt door een grote diversiteit met opvallende items als Canadese Icewine, ambachtelijke ciders uit Normandië en verrassende witte wijn uit Marokko naast wijnen uit de Nieuwe- en Oude Wereld zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

In het Tuinpaviljoen kon onder meer traditionele Amsterdamse likeuren en jenevers, Iraanse kaviaar, gastronomisch vlees, kwaliteitsvis, verfijnde Franse kazen en aromatische espresso geproefd worden.

Chef s Masterclasses

De programma s in de keuken door de chefs van gerenommeerde restaurants waren overtekend. Léon Winthaegen (De Boterbloem in Heerlen), Paul van de Bunt (De Leuf in Ubachsberg), Sascha Cremers (Le Sapiche in Gulpen) Dick Middelweert (De Treeswijkhoeve in Waarle) en Roel Gilissen (Fines Claires in Maastricht) lieten in de keuken van Château St. Gerlach ieder uur 15 bezoekers live meekijken. Een uniek kijkje achter de schermen van de moderne gastronomie, waarbij men niet alleen uitleg kreeg over ingrediënten en bereidingswijzen, maar ook kon genieten van het eindresultaat, uiteraard in combinatie met een glas bijpassende wijn en voorafgaand aan een verfrissend glas Tio Pepe sherry. Aan het eind van ieder programma bereidden de chefs nog een speciale kaviaaramuse om kans te maken op de Persian Beluga Trophy: 1000 gram Beluga kaviaar, welke later dit jaar wordt uitgereikt door sponsor Ashkan Mossaffaian van House of Caviar & Fine Food.

WijnTheater

Het WijnTheater bood plaats aan een aantal boeiende en drukbezochte proeverijen. Aan bod kwamen onder andere verrassend karaktervolle Cydres en Poirés van de Normandische producent Eric Bordelet en geaffineerde kazen van de Belgische Maître Fromagier Michel van Tricht & Zoon. Aandacht in het bijzonder was er voor de Copa Jerez. Voor de (inmiddels internationale) competitie, in samenwerking met Het Sherry Instituut van Spanje, om de ultieme sherry-spijscombinatie was veel belangstelling. Als hoogtepunt namen ruim 30 sommeliers en maîtres deel aan de voorronde van de Master of South American Wines competitie. Als onderdeel van de eerste voorronde verzorgde Patron-Cuisinier Hans van Wolde van het met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant Beluga in Maastricht samen met Superslager Piet van den Berg uit Zoetermeer, de begeleidende gerechten bij de wijnen van het Chileense wijnhuis Santa Rita.

Winnaars Zuid-Nederlandse Huiswijncompetitie

Na voorgaande competities in de regio s Rotterdam, Haaglanden en Amsterdam konden nu voor de eerste keer cafés, eetcafés en restaurants uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg meedingen voor de titel Huiswijn van het Jaar. Uit een totale inzending van bijna 200 wijnen werden de 7 winnaars gekozen:

Categorie Café / Eetcafé / Brasserie Wit:

ex aequo:

2003 Sauvignon Blanc Reserve, Montes, Curico Valley, Chili

Stadspaviljoen, Eindhoven, Noord-Brabant

Importeur Verbunt Wijnkopers, Tilburg

2003 Vin d Erstelle (Simon van der Stel), L Avenir Estate, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Café t Pintje, Mechelen, Limburg

Importeur Sauter Wijnen, Maastricht

Categorie Café / Eetcafé / Brasserie Rood:

2002 Domaine de Belvezet, Côtes du Vivarais, Saint Remèze, Frankrijk

Café Proeflokaal De Gaper, Eindhoven, Noord-Brabant

Importeur Sauter Wijnen, Maastricht

Categorie Restaurants Wit:

2001 Bourgogne Chardonnay, Domaine Michelot, Meursault, Cote-d Or, Frankrijk

Au Coin des Bons Enfants, Maastricht, Limburg

Importeur Vojacek Négociant en Vins, Maastricht

Categorie Restaurants Rood:

2001 MontGras, Cabernet Sauvignon, Viña MontGras, Colchagua Valley, Chili

De Lindenhorst, Valkenburg, Limburg

Importeur Fourcroy-Lenselink, Bussum

Categorie Elite Restaurants Wit:

2002 Grüner Veltliner Steinhaus, Weingut Summerer, Langenlois, Kamptal, Oostenrijk

Restaurant Le Sapiche, Gulpen, Limburg & Restaurant Oud Sluis, Sluis, Zeeland

Importeur Goessens Wijnen Maastricht

Categorie Elite Restaurants Rood:

2001 La Granacha, Très Vieilles Vignes, Non Filtré, Vignerons d Estezargues,Côtes du Rhône Villages, Frankrijk

Restaurant Oud Sluis, Sluis, Zeeland

Importeur Goessens Wijnen Maastricht

Het volgende evenement in de reeks van 5 Gastronomische Klassiekers , is het Nederlands Wine & Food Festival dat op 12 & 13 juni plaatsvindt in het NH Barbizon Palace in Amsterdam met o.a. de finale van het 6e Grand Concours Laurent-Perrier.

Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

bijlagen: 2 overzichtfoto s

Voor meer informatie en/ of vragen kunt u contact opnemen met:

The Wine & Food Association

Carsten Klint
G: 06 5242 1130
I: info@thewinesite.nl

Oude Schans 11 - 1011 KR AMSTERDAM

T: 020 625.12.98 / F: 020 624.50.28