Provincie Noord-Holland

Koninklijke onderscheiding voor burgemeesters Haarlem, Heemstede en Zandvoort

Vanmorgen 29 april 2004 hebben mevrouw T. van der Stroom- van Ewijk, burgemeester van Heemstede en de heer mr. J.J.H. Pop, burgemeester van Haarlem uit handen van de commissaris van de Koningin, de heer H.C.J.L. Borghouts, ter gelegenheid van Koninginnedag 2004, een Koninklijke onderscheiding ontvangen.
Ook de Noord-Hollandse burgemeester van Zandvoort , de heer M.R. van der Heijden is een Koninklijke onderscheiding deelachtig geworden. Deze is hem uitgereikt door Minister G. Zalm op het Ministerie van Financiën.
Mevrouw Van der Stroom begon haar loopbaan in het onderwijs in 1962, laatstelijk (tot 1991) was zij werkzaam als directeur beroepseducatie voor volwassenen en adjunct-directeur van het Regionaal Educatief Centrum.
Haar bestuurlijke loopbaan begon in 1978 als lid van de gemeenteraad van Piershil. Vervolgens was zij raadslid en later wethouder van de gemeente Korendijk. In 1994 werd zij burgemeester van Schermer en sinds 2001 is zij burgemeester van Heemstede. Naast haar werkkring maakt zij zich ook op andere terreinen verdienstelijk. Zo was zij onder meer voorzitter van de Organisatie Vrouwen in de VVD, tevens adviserend lid van het hoofdbestuur. In 1995 was zij afgevaardigde naar de VN-Wereldvrouwenconferentie in Peking. Tevens was zij lid van het Noord-Hollandse Participatie Instituut en is zij voorzitter van de initiatiefgroep Lokaal Sociaal Beleid. Vanaf 2000 voorzitter van de provinciale Klankbordgroep Lokaal Sociaal Beleid. Lid van de Partijraad van de VVD. In 1999 was zij lid van de kandidaatstellingscommissie voor de Eerste Kamer en in 1998 was zij regeringsvertegenwoordiger en spreker namens de Nederlandse Vrouwen Raad bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Van 1997 tot 2001 was mevrouw Van der Stroom voorzitter van het Regionaal Indicatie Orgaan Verpleging en Verzorging. Sinds 1997 maakt zij tevens deel uit van de Provinciale Molencommissie, momenteel in de functie van voorzitter. De heer Pop begon zijn loopbaan in 1967 bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten in Den Haag. Vervolgens was hij burgemeester van Franeker, van Tiel en van Alkmaar en sinds 1995 van de gemeente Haarlem. Daarnaast kan hij bogen op tal van belangrijke verdiensten. Zo was hij onder meer voorzitter van het zogenaamde C20-overleg, voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur van de Regionale Brandweer Zuid- en Midden Kennemerland, lid van de Bestuurlijke Kerngroep Grote-Stedenbeleid (G21), voorzitter van het Politieberaad van de PvdA, voorzitter van de Nederlandse Brandweer Federatie, lid redactieraad NG-Magazine, lid redactie praktijkboek Openbare Orde en Veiligheid, lid redactieraad "De wereld achter de cijfers".
Sinds 1995 is de heer Pop korpsbeheerder van de Regionale Politie Kennemerland. Tevens is hij voorzitter van de regeling Hulpverleningsdienst Kennemerland, voorzitter programmacollege Strategie, Beleid en Communicatie van het Nederlands Politie Instituut, voorzitter van het Nederlands Genootschap Burgemeesters, voorzitter van de VNG-commissie Veiligheid, voorzitter van het Veiligheidberaad van de PvdA, voorzitter Haarlems Muziekfonds, voorzitter Haarlem Promotie, Lid redactie De Gemeentestem.
De heer Van der Heijden begon zijn loopbaan in 1967 in de schoenindustrie. Zijn bestuurlijke loopbaan begon in 1976 toen hij landelijk secretaris werd van de VVD. Van 1982 tot 1988 was hij burgemeester van Leens en sindsdien is hij burgemeester van de gemeente Zandvoort.
Daarnaast heeft hij zich bijzonder ingezet bij de oplossingen van het dossier van de Joodse tegoeden uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2000 is hij dan ook voorzitter van de stichting MAROR. Tevens is de heer Van der Heijden onder meer landelijk voorzitter van de ouderenbond ANBO, lid van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, adviseur met betrekking tot democratiseringsprocessen van het Openbaar Bestuur in voormalig Joegoslavië, adviseur Internationaal Dialoques Foundation, lid Raad van Advies Habitat for Humanity, vice-voorzitter dagelijks bestuur Provinciaal Overleg Kustgemeenten, lid Regionaal College Kennemerland, voorzitter K.N.R.M. In het verleden was hij onder meer Buitenuniversitair Lid van de Universiteitsraad, Rijksuniversiteit Leiden en vice-voorzitter van het Genootschap Nederlandse-Antillen.

Raymond Fillet 29 april 2004