Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

29-04-2004
Vijf koninklijke onderscheidingen in Heumen

Vijf lintjes in Heumen

In de gemeente Heumen werden op 29 april 5 inwoners koninklijk onderscheiden. Burgemeester Van Zomeren speldde de versierselen op: driemaal het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau en tweemaal Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

P. Kerstjens (1932) uit Heumen was in zijn dorp Heumen een bestuurder die ook zelf de handen uit de mouwen stak: hij was twaalf jaar voorzitter van de parochieraad, maar assisteerde ook bij de diensten. Tien jaar voorzitter van het schoolbestuur, maar schreef ook eigenhandig het beleidsplan voor het nieuwe samenwerkingsverband "Stichting St. Walrick". Tenslotte was hij tien jaar voorzitter van het Verenigingsgebouw "Terp". Dat dorpsgebouw kreeg hij na een moeilijke tijd weer gezond.
Daarnaast legde hij de dorpshistorie vast en was een vraagbaak voor veel inwoners. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Maldenaar J. Weijers (1939) werd eveneens Lid in deze Orde vanwege zijn verdienste voor met name zijn betekenis voor het Nijmeegse voetbal. Hij is directeur van de exploitatiemaatschappij van het stadion en bestuurslid van hoofdbespeler NEC. Hij was projectleider bij de bouw van het nieuwe stadion en was ook betrokken bij de realisering van gebouw De Eendracht. Genoemde taken waren voor hem vrijwilligerswerk. Voor zijn pensionering zat hij in het bankwezen.

H. van Benthum (1930) uit Malden is al dertien jaar voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Malden. In die functie komt hij, waar het maar kan, gedreven op voor de belangen van ouderen. Zo laat hij geen moment voorbij gaan om in de gemeenteraad aandacht te vragen voor de konsekwenties van gemeentelijk beleid voor zijn generatie. Van Benthum is ook behulpzaam bij diverse activiteiten in Malderburch. Ook hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau werd Prof. Dr. C.H. van Os (1944) uit Overasselt. Hij is hoogleraar in de Fysiologie aan de Medische Faculteit van de KU in Nijmegen. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten, zowel nationaal als internationaal, op zijn vakgebied. Op het gebied van onderzoek heeft hij een indrukwekkende staat van dienst en hij had een grote werfkracht voor externe fondsen. Ook zijn vermogen om studenten te enthousiasmeren wordt geroemd.

Ook aan de KU is werkzaam Prof. Dr. R.C.A. Sengers (1939) uit Malden. Hij is er hoogleraar in de Kindergeneeskunde. Naast zijn grote wetenschappelijke verdiensten waren met name zijn activiteiten in Stichtingen als "Kinderen die wel willen maar niet kunnen", Vrienden van het Kinderoncologisch Centrum" en Fondsenwerving Kinderziekenhuis" aanleiding om hem te onderscheiden. Prof. Sengers werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau.