Stadsdeel Zeeburg

Kunstwerk Tafels & Bijen feestelijk onthuld

Op zaterdag 24 april 2004 werd in het Rietlandpark het kunstwerk Tafels & Bijen van kunstenaar Frank Mandersloot onthuld door Hannah Belliot, wethouder Kunst van de gemeente Amsterdam. In het naastgelegen reclamebureau PPGH/JWT werd het kunstwerk officieel in ontvangst genomen door wethouder Jan Hoek van stadsdeel Zeeburg.

In zijn speech blikt kunstenaar Frank Mandersloot terug op de 9 jaar waarin hij aan het project heeft gewerkt

Voorbijganger kunnen het kunstwerk Tafels & Bijen nauwelijks ongemerkt passeren. Vier immense gestapelde tafels, twee van beton en twee van hout, vullen het straatbeeld. Deze verwijzen naar Amsterdam, de stad die op palen is gebouwd. Op de derde tafel zijn bijenkasten geplaatst, die worden beheerd door imkers. In samenwerking met de stadsecoloog is een plan gemaakt voor een bloemrijke groenvoorziening in de omgeving. Mandersloots kunstwerk toont dan ook de relatie tussen mens en natuur midden in de stad. Lees verder...
Het kunstwerk complementeert de fraai vormgegeven tramhalte Rietlandpark. Vanaf 12 december doet de IJtram deze halte aan op weg van Centraal Station naar IJburg.

Veel publiek bij onthulling kunstwerk Tafels en Bijen

Na onthulling van het kunstwerk ontving stadsdeelwethouder Jan Hoek het boek Voor de Bijen met onder meer een tekst van stadsecoloog Arie Koster. Daarmee heeft stadsdeel Zeeburg officieel het beheer van het kunstwerk overgenomen.
Het boek is ook gepresenteerd bij Artimo A-z boekhandel. Tijdens de presentatie werd kunstenaar Mandersloot geïnterviewd door Jeroen Boomgaard (lectoraat kunst en publieke ruimte, UvA/Rietveldacademie).

Wethouder Hannah Belliot overhandigt het boek Voor de Bijen aan wethouder Jan Hoek van stadsdeel Zeeburg

Het kunstwerk Voor de Bijen is een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en wordt medegefinancierd door het projectbureau IJtram van de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam.