Time : 3:19:00 PM
Date : Thursday, April 29, 2004
Sender Name: European Copper Institute

Oplossing voor Kyoto: per jaar 100 miljoen ton CO² minder in de atmosfeer dankzij energie-efficiënte elektromotoren

Persbericht 29 april 2004

Op initiatief van het European Copper Institute, in samenwerking met talrijke partners en onder het patronaat van het Europese Motor Challenge-programma werd vandaag een studie voorgesteld die aantoont dat de industrie in de Europese Unie ieder jaar meer dan 200 miljard kWh zou kunnen besparen. Het enige wat men daarvoor moet doen, is het energetische rendement verbeteren van de systemen die door elektromotoren worden aangedreven. Een dergelijke energiebesparing komt overeen met een jaarlijkse verlaging van de CO2-emissie met 100 miljoen ton, of meer dan een kwart van de Europese doelstellingen in het kader van het Protocol van Kyoto.
Systemen die door elektromotoren worden aangedreven, zijn verantwoordelijk voor 65% van het elektriciteitsverbruik in de Europese industrie. Maar zowel uit kosten- als uit ecologische overwegingen komt het erop aan om zo weinig mogelijk kWh's te verbruiken. De studie toont in ieder geval aan dat de Europese industrie minder elektriciteit zou verbruiken en haar CO2-emissies met 100 miljoen ton per jaar (EU van de 25) zou kunnen drukken als ze haar installaties zou moderniseren. Bovendien zou door deze ingrepen de factuur voor de milieukosten voor de maatschappij ieder jaar met 6 miljard kunnen worden gedrukt.
De studie toont ook aan dat de industriële ondernemingen meteen zouden profiteren van de modernisering van systemen die door elektromotoren worden aangedreven. Zij zouden immers op termijn ieder jaar 10 miljard Euro op de energiefactuur kunnen besparen en daarbovenop nog eens 5 tot 10 miljard Euro voor onderhoud en reparaties.
Volgens de experts die verantwoordelijk zijn voor de studie, is het de taak van de overheden om gezamenlijke acties in te voeren om de industrie aan te sporen om te investeren. Men denkt aan een reeks reglementeringen op basis waarvan men normen en regels kan opstellen voor de inspectie van installaties, financiële ondersteuning zodat bedrijven meer geneigd zijn om te investeren in
energiebesparingsprogramma's aan een communicatiecampagne om Europa bewust te maken van de kansen die op dit vlak liggen. De modernisering van motorsystemen vormt een essentieel actiemiddel om de Europese industrie te helpen om aan het Europese engagement van Kyoto te voldoen. De Europese Unie heeft er zich immers toe verbonden om de broeikasgassen, en dan meer bepaald CO2 te verlagen: men mikt hierbij op een daling van 8% tegen het jaar 2012 (ten opzichte van 1990). Op 31 maart van dit jaar moesten de lidstaten hun nationale emissiereductieplan in de industrie aan de Commissie voorleggen. Slechts vijf lidstaten haalden deze deadline. De Commissie moet tegen 30 juni alle nationale plannen hebben bestudeerd.
De technische oplossingen waarmee het energetische rendement van elektromotoren kan worden verbeterd, zijn gekend en worden ook in het verslag geïllustreerd. Zo weet men dat de optimalisatie van de kopermassa's in de nieuwe generaties motoren een aanzienlijke bijdrage kan leveren tot het beperken van de energieverliezen. Koper is immers het beste elektrische geleidende niet-edele metaal. De studie die vandaag werd voorgesteld, werd uitgevoerd in samenwerking met de Katholieke Universiteit van Leuven, de Universiteit van Coimbra en het Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (Karlsruhe).
Het European Copper Institute is een joint venture tussen de toonaangevende koperproducenten ter wereld en de Europese fabrikanten van halfafgewerkte producten. Het instituut heeft als opdracht om in Europa de voordelen van koper voor de samenleving te promoten. www.eurocopper.org
Motor Challenge is een Europees programma op vrijwillige basis, dat door de Europese Commissie wordt voorgesteld om de bedrijven te helpen de energetische doeltreffendheid van hun systemen met elektromotoren te verbeteren.
http://energyefficiency.jrc.cec.eu.int/Motorchallenge/index.htm

Informatie:
European Copper Institute
Christian de BARRIN
Directeur Communicatie
Tel.: + 32 2 777 70 82
GSM: 0476 30 99 60
cdb@eurocopper.org

Contacten met de pers:
Ogilvy Public Relations
Evelyn GESSLER
Tel: +32 2 545 65 42
GSM: 0475 23 53 92
evelyn.gessler@ogilvy.be

URL: http://www.eurocopper.org