DENOCARD

Veel valsgelddetectoren niet betrouwbaar

Culemborg, 29 april 2004
Valsgelddetectoren die met een geluidssignaal of een gekleurd lampje aangeven of een biljet echt of vals is, blijken in veel gevallen niet goed te werken. Dit is de uitslag van de test van De Nederlandsche Bank, die zij gisteren publiceerde. Echte biljetten worden in veel gevallen afgekeurd, en valse biljetten worden regelmatig goedgekeurd door de verschillende apparaten.

Volgens DNB kunnen apparaten die het eindoordeel aan de gebruiker overlaten, echter uitstekende hulpmiddelen zijn bij het herkennen van vals geld.

De MCD-900 van Denocard Jadrimex is één van deze apparaten, die werkt met behulp van infrarood. Er zijn reeds duizenden apparaten naar volle tevredenheid in gebruik in Nederland.
Zodra een biljet onder de camera van het apparaat wordt gehouden, verschijnt het infrarood beeld op de kleine zwart/wit monitor.

Werking
Bij eurobiljetten mag aan de voorzijde van het biljet slechts een klein gedeelte van de inkt zichtbaar worden op de monitor. De achterkant vertoont bij de biljetten van 5, 10 en 20 euro alleen de iriserende baan en slechts één serienummer van de twee. Bij de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro geeft de achterzijde alleen de denominatiecijfers en één serienummer weer. Indien de volledige afbeelding op de monitor verschijnt, of twee serienummers in plaats van één, heeft men te maken met een vals biljet. Op deze wijze is in één oogopslag duidelijk of het biljet vals of echt is.

Geen twijfels meer
Met de MCD-900 infrarooddetector is de gebruiker niet langer afhankelijk van een foutgevoelig systeem met een geluidssignaal of een gekleurd lampje. Hij of zij hoeft alleen te kijken of de hele of een gedeeltelijke afbeelding op de monitor te zien is. Dit maakt gebruikerstrainingen of ingewikkelde handleidingen overbodig. Iedere gebruiker kan binnen enkele seconden met het apparaat overweg en zal vanaf dat moment geen valse biljetten meer accepteren of goede biljetten afwijzen. Ook biljetten die verkreukeld zijn of in de wasmachine geraakt zijn, zullen niet voor verwarring zorgen. Met de MCD-900 ziet u met eigen ogen of de juiste afbeelding verschijnt op de monitor, en dus of het een echt of een vals biljet betreft. Uit diverse testen is gebleken dat de MCD-900 een 100% score heeft voor zowel valse als echte biljetten.

De MCD 900 is modern vormgegeven, zeer betaalbaar en er gaat een sterk preventieve werking vanuit door plaatsing van de infrarood detector op, in plaats van onder de toonbank.