Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

29 april 2004

Behandeld

M.J. van Deelen


Kenmerk


- DAM-204/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel overhet mogelijk stopzetten van voedselhulp van de VN aan de Gazastrook

Graag bied ik u hierbij- , mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lidVan Bommel (SP) over het mogelijk stopzetten van voedselhulp van de VN aan de Gazastrook. Deze vragen werden ingezonden op - 5 april 2004 met kenmerk 2030412110.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw van Ardenne, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het mogelijk stopzetten van voedselhulp van de VN aan de Gazastrook.

Vraag 1

Kent u het bericht "VN stopt met voedselhulp in Gaza"? 1) Is het bericht waar? Indien ja, voor welke duur heeft de VN dit besluit vastgesteld?

Antwoord-

Het is correct dat UNRWA gestopt is met de distributie van voedsel in de Gazastrook. Uiteindelijk heeft de stopzetting 3 weken geduurd: op 21 april zijn de voedseltransporten hervat.

Vraag 2

Kan de humanitaire situatie in de Gazastrook door dit besluit ernstig verslechteren, omdat veel bewoners van de Gazastrook volledig afhankelijk zijn van voedselhulp van de VN?

Antwoord

De humanitaire situatie in de Gazastrook is zeer zorgelijk. Twee derde van de inwoners van de Gazastrook leven onder de armoedegrens en zijn grotendeels afhankelijk van internationale humanitaire hulp. Stopzetting van de humanitaire hulp kan daarom ernstige consequenties hebben.

Vraag 3

Is het waar dat dit besluit is veroorzaakt door het verbod van de Israëlische autoriteiten om lege voedselcontainers van de VN het gebied uit te laten gaan?

Antwoord

Volgens UNRWA leidden de beperkingen op de uitvoer van lege containers - die na de Palestijnse aanslagen op Ashdod verder zijn aangescherpt - tot dusdanige problemen dat het zich genoodzaakt zag de voedselhulp stop te zetten. Op dit moment bestaat er een werkbare situatie voor de uitvoer van de containers.

Vraag 4

Deelt u de mening dat de Israëlische autoriteiten met dit verbod een collectieve straf opleggen aan de bevolking van Gaza? Indien neen, waarom niet?

Vraag 5

Op welke wijze staan de maatregelen van de Israëlische autoriteiten op gespannen voet met de Conventie van Genève?

Antwoord

Mogelijk werden deze maatregelen door de Palestijnse bevolking als collectieve straf ervaren. Israël baseerde genoemde maatregelen op veiligheidsoverwegingen.

In het algemeen heeft de Palestijnse bevolking in Gaza op zeer grote schaal te lijden van de gevolgen van Israëlische restricties. Onder andere de EU stelt zich op het standpunt dat de Vierde Geneefse Conventie van toepassing is op de Bezette Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem. Volgens de Conventie dient er vrije toegang te zijn voor humanitaire hulp en dienen veiligheidsrestricties proportioneel te zijn.

Vraag 6

Bent u bereid er bij de Israëlische autoriteiten ten sterkste op aan te dringen dit besluit zo spoedig mogelijk in te trekken? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Langs verschillende wegen is er bij de Israëlische autoriteiten op aangedrongen de toegang voor humanitaire hulp aan de Gazastrook te herstellen. Zo heb ik tijdens mijn gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom op 1 april jl. opgeroepen er alles aan te doen de hulpverlening niet te bemoeilijken. Op 2 april heeft het EU-voorzitterschap een verklaring uitgegeven waarin Israël wordt opgeroepen de situatie zo spoedig mogelijk te redresseren.

Vraag 7

Ziet u alternatieven voor de voedselhulp van de VN voor de inwoners van Gaza?

Antwoord

Neen. Alle voedselhulp moet via Israëlische veiligheidscontroles de Gazastrook worden binnengebracht en wordt met dezelfde restricties geconfronteerd als die van de VN.


1) NOS-Teletekst, blz. 121, 2 april jl.

===