Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
29 april 2004
Minister Dekker stelt nieuwe aanjaagteams woningproductie in

Minister Dekker van VROM stelt nieuwe aanjaagteams in om de woningproductie op specifieke locaties te stimuleren. De locaties liggen in Alkmaar (diverse binnenstedelijke), Amersfoort (Eemkwartier), Arnhem (Schuytgraaf), Sittard-Geleen (diverse), Venlo (Centrum Zuid), Zaanstad (Saendelft), Zwijndrecht/Dordrecht (Spoorzone) en Zwolle (Stadshagen). Daarnaast haakt VROM aan bij initiatieven in de provincies Gelderland en Overijssel. De huidige aandacht voor de productie in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht blijft bestaan. De aanjaagteams in Vlissingen, Groningen, Hendrik Ido Ambacht/Zwijndrecht, Heerhugowaard, Haarlemmermeer en Den Bosch zijn opgeheven; daar zijn de problemen verholpen.

Op de nieuw aangewezen locaties blijft de bouw van nieuwe woningen achter bij de planning. Met het aanjagen van de woningbouwproductie wil de minister het woningtekort terugbrengen. Door het bouwen van meer nieuwe woningen, kunnen mensen in achterstandswijken makkelijker verhuizen naar een andere woning. Hierdoor kunnen deze wijken sneller worden aangepakt. De Aanjaagteams Nieuwbouwproductie zijn ingesteld om locale partijen te helpen als processen zijn vastgelopen. De aanjaagteams maken onderdeel uit van het actieprogramma woningproductie dat minister Dekker in september 2003 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de aanjaagteams de verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen overnemen. De teams stimuleren, brengen specifieke deskundigheid in of zorgen voor een second opinion. Het afgelopen jaar is al ervaring opgedaan met de inzet van aanjaagteams. Op basis van deze ervaring heeft minister Dekker besloten de aanjaagteams te blijven inzetten.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17777 )