Gemeente Breda

Persberichten

29-04-2004

Veel bouwinitiatieven in Breda

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Programma Wonen vastgesteld en geconcludeerd dat in Breda op dit moment sprake is van een groot aantal bouwinitiatieven. Een andere conclusie is, dat er in 2004 veel woningen worden opgeleverd. Evenals vorig jaar blijft de nadruk liggen op het toevoegen van middeldure huurwoningen en goedkope koopwoningen. Vorig jaar lag tevens het zwaartepunt op het toevoegen van middeldure koopwoningen. Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen, want in dit segment zijn voldoende bouwinitiatieven genomen. Het programma Wonen komt hiermee overeen met de uitgangspunten van de beleidsnotitie Perspectief Wonen.

Hoge woningbouwproductie
In 2004 wordt een groot aantal opleveringen verwacht. Belangrijke projecten zijn: Chassépark (theater- en museumwoningen), Slachthuisterrein, een deel van de woningen van het project Wagemakerspark en project Tichelaar (omgeving Boeimeersingel). Verder worden er onder andere 88 woningen in de Kroeten (Waterwegbree) opgeleverd, 160 woningen in Nieuw Wolfslaar en 256 woningen in Om de Haenen (Teteringen).

Voortgang
Er verloopt vaak veel tijd tussen het indienen van een bouwinitiatief en de uiteindelijke bouw. Wettelijke voorschriften en daarmee samenhangende procedures en plaatselijke omstandigheden zijn daar de oorzaak van. Het bouwtempo wordt tevens bepaald door de snelheid van verkoop en de economische omstandigheden. Zo zijn in 2003 veel projecten vertraagd, niet ontwikkeld of uitgesteld tot 2004. Om deze processen sneller te laten verlopen gaat de gemeente vanaf mei starten met een nieuwe Intakeprocedure, waarin alle bouwinitiatieven centraal worden aangemeld en uitgezet. Begin juni gaat de gemeente meer informatie hierover verstrekken.

Meer woningen voor starters
Om meer nieuwbouwwoningen voor starters op de markt te krijgen, is de Gemeente Breda samen met een andere gemeente bezig met een experiment op het gebied van Verkoop onder Voorwaarden. Dit betekent dat (nieuwbouw) huurwoningen door de woningcorporaties onder strikte voorwaarden met kortingen aan hun huurders te koop worden aangeboden. De administratieve handelingen worden uitgevoerd door een stichting die binnenkort wordt opgericht. In mei wordt bekend welke corporaties hieraan gaan meewerken.

Daarnaast is Woonstichting Singelveste bezig met een onderzoek naar het verkopen van bestaande huurwoningen met korting aan hun huurders. Na de zomer is hier meer over bekend.

Initiatieven van corporaties
De gemeente bouwt zelf geen woningen, maar stimuleert marktpartijen waaronder corporaties tot het nemen van bouwinitiatieven. Hierin is zij echter afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt. De corporaties laten zien dat zij op dit moment het gat in de markt trachten te vullen. Zij hebben veel initiatieven ontwikkeld en gaan de komende jaren starten met diverse woningbouwprojecten. In de Alliantie voor Wonen in Breda, de prestatie-afspraken tussen gemeente en corporaties, zijn hierover concrete afspraken gemaakt.

Van initiatief naar bouwproject
De gemeente heeft in Perspectief Wonen de ambitie gesteld om in Breda 13.000 woningen in de periode 2000 tot 2010 te realiseren. De komende jaren verwacht de gemeente voldoende bouwinitiatieven. Uit ervaring blijkt dat circa 60 procent van de initiatieven wordt omgezet in een bouwproject. Als we kijken naar de initiatieven die bekend zijn en deze correctie van 60% toepassen, dan wordt in de periode 2005-2010 verwacht dat er 7100 woningen worden gebouwd. De gemeente komt hiermee dicht bij haar ambitie. Om ervoor te zorgen dat deze ambitie gehaald gaat worden, wil zij de komende jaren meer ruimte voor bouwen van woningen reserveren. De gemeente heeft hiervoor veel plannen maar is afhankelijk van de toestemming van de provincie.

Breda, 29 april 2004