Gemeente Breda

Persberichten

29-04-2004

Preventieproject auto-inbraken nu ook in Tuinzigt en Zuidoost

Het auto-inbraak preventieproject 'Niets er inNiets eruit!' dat in november 2003 van start ging in het centrumgebied van Breda, wordt sinds kort ook uitgevoerd in de wijken Tuinzigt en Zuidoost. Gebleken is namelijk dat automobilisten in deze wijken vaker slachtoffer van een auto-inbraak zijn dan in andere delen van de stad. Met het project willen gemeente en politie automobilisten bewust maken van het feit dat er niet in auto's wordt ingebroken als er geen buit in ligt.

Daarom wordt er tot de zomer vaker gecontroleerd op hotspots in het centrum en in Tuinzigt en Zuidoost. De controleurs attenderen automobilisten niet alleen persoonlijk op achtergebleven spullen en niet afgesloten portieren. Zij doen dit ook door middel van flyers, die onder de ruitenwissers van auto's worden gedaan. Het extra oogje in het zeil is er vooral op piekdagen.

Wie onverhoopt toch slachtoffer is geworden van een auto-inbraak kan daarvan aangifte doen bij een van de politiebureaus in de stad of via internet (www.politiemwb.nl). Van deze laatste mogelijkheid - het digitaal doen van aangifte - wordt regelmatig gebruik gemaakt, zo blijkt uit de evaluatie van het project in het centrumgebied: van de 4.595 aangiften in 2003 werden er 1.242 via internet gedaan. Overigens is de firma Carglass bezig om aangiften in de toekomst ook via dit autoschadebedrijf af te handelen.

Het aantal auto-inbraken verminderde vorig jaar ten opzichte van 2002 met 13% (675). In 2003 werden in Breda 4.595 aangiften van auto-inbraak gedaan. Het jaar daarvoor waren dat er nog 5.270. In de laatste maanden van 2003 daalde het aantal aangiften spectaculair: met 50% ten opzichte van 2002.

Om het aantal auto-inbraken nog verder te verminderen, zijn er op verschillende plaatsen in de stad gratis preventiehangers te krijgen. Dit zijn gele, fluoriserende kaarten, waarop staat dat er niets kostbaars in de auto ligt. De preventiehangers liggen bij het parkeerbedrijf aan de Fellenoordstraat, in de parkeergarages, bij de balie voorlichting in het Stadskantoor, bij het deelstadskantoor Ulvenhout, en bij de politiebureaus en bibliotheken.

Breda, 29 april 2004