Gemeente Heerlen

b e r i c h t

r
i
c
h
t

Lintjesregen getuigt van maatschappelijke betrokkenheid

Op de dag voor Koninginnedag zijn 17 Heerlense inwoners gedecoreerd tijdens de zogenaamde lintjesregen; allen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte burgemeester Gresel de decoraties uit aan de mensen die zich zonder uitzondering gedurende lange tijd bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Samen met de mensen die eerder dit jaar een koninklijke onderscheiding ontvingen (5 keer lid, 2 keer ridder), zijn in dit onderscheidingsjaar 24 mensen gedecoreerd. Er is gelegenheid de gedecoreerden te feliciteren tijdens een feestelijke bijeenkomst op 30 april om 12.00 uur in het stadhuis. Hierbij is iedereen van harte welkom.

De Heerlense gedecoreerden en hun verdiensten zijn:

De heer H.G.R.M. Banser
Hij heeft in 1963 de Heerlense Schermvereniging Axionikos opgericht en zich sindsdien (bestuurlijk) verdienstelijk gemaakt voor de vereniging. Met de oprichting wilde hij deze sport ook in de regio Zuid-Limburg promoten. Na 40 jaar is S.V. Axionikos nog steeds de enige schermvereniging in deze regio. Tot 1 januari 2003 heeft de heer Banser alle bestuurlijke activiteiten voor zijn rekening genomen. En ondanks zijn 40 jaar maîtreschap zet hij zich nog steeds met enorm veel enthousiasme in voor de schermsport en weet hij dit nog steeds goed over te brengen. Het idee dat de schermsport een elitair karakter zou hebben, wordt door zijn 'nuchtere' houding ontkracht. De huidige leden komen uit heel Zuid-Limburg en zelfs uit de grensstreek van België. Beroepsmatig was hij werkzaam als directeur van Technopark Educatie. Gelet op de aard, de duur en de regionale en zelfs landelijke uitstraling van zijn activiteiten werd de heer Banser benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

De heer W.M.J. Beer
Al sinds 1973 is hij bestuurslid van de Recreatie Sport Vereniging Hoensbroek (circa 250 leden), waarvan sinds 1993 vice-voorzitter. Hij staat bekend als een echte verenigingsman en een talentvol organisator. Met een nooit te stoppen enthousiasme organiseerde hij in de loop der jaren tal van activiteiten voor jong en oud; van touwtrekwedstrijden, de Auvermoerloop tot spellenmiddagen op diverse jeugdkampen. Ook is hij vrijwilliger bij de Telematicaloop. Lachende gezichten en enthousiaste verhalen zijn zijn bezoldiging. Bijzonder is ook te noemen dat het huis van de familie Beer elk jaar rond kerst de plaats is waar alle bestuursleden bij elkaar komen voor een kerstattentie en lekkere hapjes en drank. Al met al is hij de stille kracht, die voor iedereen klaarstaat en waarvan je weet zonder hem zouden tal van dingen die RSVH heeft opgebouwd niet zo vanzelfsprekend zijn. Vanwege zijn inspanning gedurende geruime tijd ten bate van de samenleving werd de heer Beer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer H.W.A. Bemelmans
Naast zijn werkzaam leven als eigenaar van 'Electro Bemelmans', maakt hij zich al meer dan 40 jaar verdienstelijk voor met name het stadsdeel Heerlerheide. Hij is lid van de Koninklijke Schutterij St. Sebastiaan, waar hij dit jaar zijn 40-jarig lidmaatschap viert. In die jaren was hij penningmeester, officier, lid van het exercitiepeloton en actief schutter. Daarnaast maakt de heer Bemelmans sinds 1974 deel uit van de Werkgroep Heerlerheide. Als vrijwilliger en penningmeester heeft hij zich vooral ingezet voor het bewaren van de historie van het dorp en de inpassing van het stadsdeel in een nieuwe structuur, passend bij de revitalisatie van de wijk. Ook het behoud van de naam Heerlerheide, de instandhouding van het plaatselijk hechte verenigingsleven en de ondernemersinspanningen hebben speciaal zijn aandacht genoten. Tot slot maakt hij zich nog verdienstelijk voor tal van verenigingen uit de wijk, zoals voor kerkelijk zangkoor St. Cecilia, mannenkoor L'Esprit en diverse werkgevers-organisaties. Vanwege zijn inspanningen gedurende geruime tijd ten bate van de samenleving en het stimuleren van anderen werd de heer Bemelmans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw G.P. Bodelier-Hagelstein
Van 1965 tot vorig jaar was zij actief bij de bejaardenvereniging Heksenberg, waarvan de laatste 20 jaar als tweede voorzitter. Steeds weer opnieuw werd ze herkozen. Bescheiden op de achtergrond, maar wel op alle fronten actief. Zo verzorgde zij onder meer de organisatie van uitstapjes, de jaarlijkse kerstviering en andere speciale activiteiten. Gedurende 38 jaar verzorgde zij de bejaarden-soos van de vereniging en legde ze vele honderden ziekenbezoeken af. Al sinds 1971 is ze bezorger van het parochieblad 'Het Gerardusklokje', sinds 1988 collectant voor de Nierstichting en van 1953 t/m 2003 (50 jaar) bloedgever. Voor dit laatste mocht ze vorig jaar ook als een van de weinige vrouwen de 'zilveren druppel' ontvangen. In al haar bescheidenheid heeft zij 'gewoon' gedaan wat zij dacht dat nodig was. Hoe gewoon het ook was voor haar, zo bijzonder was het voor de samenleving. Vanwege haar inspanningen gedurende lange tijd ten bate van de samenleving en het stimuleren van anderen werd mevrouw Bodelier-Hagelstein benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw M.A.S. Bressers-Roth
Zij is al sinds 1950 lid van de toneelvereniging Kuvri. Vanaf het eerste uur heeft ze taken binnen de vereniging vervuld die van groot belang zijn voor de continuïteit van de vereniging. Ze kan het beste getypeerd worden als de stille, bescheiden, hard werkende en onmisbare kracht. Zo blijkt ook uit haar activiteiten voor de Zonnebloem. Mensen konden steeds opnieuw een beroep op haar doen. Al 17 jaar zet zij zich actief in voor de vele gasten van de Zonnebloem en met name om ouderen zo goed mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Ze is onder andere belast met de ziekenbezoeken, kerst- en paasviering, ontspanningsmiddagen en begeleiding van tal van activiteiten op het terrein van welfare. Naast bovengenoemde activiteiten beheerde ze in de jaren '80 en '90 samen met haar echtgenoot het parochiehuis van de H. Martelaren van Gorcum. Mevrouw Bressers-Roth werd vanwege de duur, aard en de uitstraling van haar activiteiten gedecoreerd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.

De heer drs. R.P.C.H. Dijcks
Naast zijn werkzaamheden als leraar Duits en hoofdregisseur van het schoolcabaret vond de heer Dijcks sinds 1972 telkens weer de tijd voor vele activiteiten op het gebied van cultuur, welzijn en sport. Hij is al 40 jaar lid van Voetbalvereniging SV Eikenderveld. Vanaf begin jaren '80 vervult hij verschillende bestuursfuncties. Onder zijn bezielende leiding heeft de wijkvereniging zich staande kunnen houden en werd zelfs twee keer promotie bewerkstelligd. Ook in mindere perioden is hij steeds de drijvende kracht om mensen te stimuleren en te motiveren. Zonder zijn tomeloze inzet zou Eikenderveld beroofd zijn van een van de laatste sportverenigingen. Verder heeft hij in 1972 mede het Jeugd Centrum Laanderstraat opgericht. Ook is hij de drijvende kracht achter het carnaval in Eikenderveld. Hij is de oprichter van de carnavalsvereniging De Eekheuëre, lid van het muzikale carnavalsduo Vincent en Dijcks en promotor van het Heerlense carnavalslied. Tot slot is hij promotor van het Heerlens dialect, lid van het kolderieke trio DiekDiekDun en de Sjpasmonie Akseptabel Gesjravel en lid van de bewonersraad. Voor de wijk is deze man goud waard; een duizendpoot. Vanwege zijn inspanningen gedurende geruime tijd voor de samenleving werd de heer van Dijck Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw B.A.M. Jongen-Reijmersdahl
Zij is sinds 1975 vrijwillig actief voor de Zonnebloem en sinds 1980 voor de Invalidenbond Hoensbroek. Aan haar activiteiten voor beide verenigingen besteedt zij maar liefst 25 tot 30 uur per week. Niet alleen in verenigingsverband maar zeker ook individueel zet zij zich enorm in voor de oudere, zieke of invalide medemens. Door haar werk heeft zij in de loop der jaren bij vele mensen de eenzaamheid weten te doorbreken. Naast haar werk als bestuurslid, oprichter, voorzitster, organisator bij bovenstaande organisaties heeft zij van 1980 tot 1990 een groep ex-mijnwerkers begeleid, is ze van 1994 tot 2000 vrijwilligster geweest in de verpleegkliniek Schuttershof, zet zij zich vanaf 1985 in voor mensen die tussen wal en schip zijn gekomen en heeft zij van 1995 tot 2000 stervensbegeleiding gedaan. In de jaren '90 was zij bovendien lid van de werkgroep Toegankelijkheid en het Platform Gehandicapten Beleid. Sinds 1999 is zij zelf aan een rolstoel gekluisterd. Ondanks deze handicap blijft zij haar vrijwilligerswerk met evenveel enthousiasme uitvoeren. Ze is een voorbeeld voor velen. Gelet op de aard, intensiteit en uitstraling van de activiteiten werd mevrouw Jongen-Reijmersdahl benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw E.P. Keijman-van Reijn
Zij is al sinds de jaren zeventig maatschappelijk actief; eerst voornamelijk in de politiek, daarna vooral gericht op senioren. Als bestuurslid en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen heeft ze vooral bestuurlijk richting gegeven aan de doelstellingen van de vereniging en de kwaliteit en het niveau van het programma dat wekelijks aan de leden werd aangeboden. Vanaf de oprichting in 1974 was ze bestuurslid van de VVD Heerlen tot 1978, vervolgens werd ze tot 1986 raadslid waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter. In 1978 heeft ze een afdeling voor vrouwen mede opgericht. Ze zette zich in om meer vrouwen geïnteresseerd te krijgen voor de politiek en enthousiast te krijgen om eraan deel te nemen. In de jaren tachtig en negentig was ze onder andere lid van de adviesraad Vroedvrouwenschool en de vrouwenadviescommissie voor woningbouw en rijksgecommitteerde voor de MDS Driesstraat. Vanaf 1998 heeft ze zich vooral gericht op de seniorenraad. Als vice-voorzitter en bestuurslid levert zij nog steeds een bijdrage aan het adviseren van het gemeentebestuur. Mevrouw Keijman-van Reijn heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Daarom werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer drs. B.W.M. Lipsch
Beroepsmatig vervulde hij de functie hoofd Personeel en Organisatie bij de SNS-bank. Daarnaast had hij meerdere bestuurlijke activiteiten voor onder andere de Parochie H. Martinus (sinds 1978), de Scouting Welten (sinds 1981), de Stichting Wonen Parkstad (sinds 1990), het Kerkelijk Zangkoor St. Ceacilia Heerlerbaan (sinds 1999), de Stichting Pensioenfonds SNS Bank Nederland NV (sinds 1999) en de LBM (sinds 2002). Kortom, hij is al zeer lange tijd betrokken bij allerlei maatschappelijke en culturele verenigingen. Hij wordt getypeerd als een zeer integere, sympathieke en intelligente man die zich als vrijwilliger enorm inzet voor de gemeenschap. Hij is niet alleen actief als bestuurslid, maar steekt ook flink de handen uit de mouwen. Hij zorgt bijvoorbeeld voor het beheer en onderhoud van gebouw en terrein van de Scouting, en voor de geweldige vrijetijdsbesteding van vele jongeren. Vanwege de aard, duur en uitstraling van zijn activiteiten werd de heer Lipsch benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer H.J.J. Loonen
Hij was tot 1987 werkzaam als chef parkeercontrole bij de gemeente Heerlen. Hij is al 64 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Na een actieve loopbaan als voetballer, heeft hij zich gestort op het scheidsrechterschap. In deze periode heeft hij zich tevens verdienstelijk gemaakt door zich gedurende 10 jaar in te zetten als bestuurslid van de scheidsrechtervereniging De Mijnstreek. Vanaf 1990 tot nu is hij actief als penningmeester van voetbalvereniging R.K.H.B.S. Hij is enorm betrokken bij de club, werkt hard en zet zich heel trouw en nauwgezet in. Ook op het persoonlijke vlak is hij bijzonder attent. De heer Loonen heeft bijna een dagtaak om alle activiteiten voor de vereniging te ontplooien. Hij is dan ook een verenigingsman van de zuiverste soort. Naast bovengenoemde activiteiten is hij bijna 20 jaar actief geweest als docent/vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. De heer Loonen heeft zich geruime tijd ingespannen voor de samenleving en werd daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer E.H.J.E. Mengelers
Naast zijn beroep als voorman/werkmeester bij Nedcar in Born zet de heer Mengelers zich al vele jaren als vrijwilliger in voor vele verenigingen in met name de wijk Heksenberg. Hij is zeer begaan met het wel en wee van de wijk en de verenigingen die er actief zijn. Hij is een zeer behulpzame man op wie nooit tevergeefs beroep kan worden gedaan. Van 1960 tot 1967 was hij voorzitter van de R.K. Mijnwerkersbond. Vervolgens was hij tot 1975 bestuurslid van voetbalvereniging RKVV Heksenberg. In 1971 richtte hij D'r Heksenbergse Vasteloavends Verein op, waarvan hij vervolgens president, secretaris en raadslid was. Vanaf 2000 is hij ook nog secretaris van de bejaardenvereniging Heksenberg en de Katholieke Bond voor Ouderen Heerlen-Noord en lid van de wijkraad en de Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen. Gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van de activiteiten werd de heer Mengelers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer A. Peters
Tot zijn pensionering was hij werkzaam bij slagerij Mion. Hij is een begrip in Heerlen-Noord. Het is een man die zich al vijftig jaar inzet voor de gemeenschap in al haar facetten. Het maakt niet uit wie of wat er een beroep op hem doet. Als het in het belang van de gemeenschap of vereniging is steekt hij daar graag kosteloos zijn ziel en zaligheid in. Vanaf de oprichting in 1954 is de heer Peters het gezicht van de carnavalsvereniging De Jonge Böck. Hij was maar liefst 44 jaar lid van de raad van elf, waarvan 33 jaar president. Vanaf 1998 is hij voorzitter van het erebestuur. En nog steeds kan de vereniging rotsvast vertrouwen op zijn inzet. In 1970 heeft hij de supportersvereniging van RKSNE (nu NEC 92) opgericht, met als doel geld in te zamelen om de jeugd meer te bieden. Mede door zijn inzet zijn er tijden geweest dat de vereniging 15 jeugdelftallen telde. Verder zet hij zich sinds 20 jaar in voor de Invalidensportdag en het parochietreffen. Maar zijn hart ligt vooral bij de jeugd. Dat blijkt wel uit zijn inzet als Sinterklaar voor de allerkleinsten. Dit doet hij steeds met veel elan en zichtbaar groot plezier. Vanwege zijn inspanningen gedurende geruime tijd ten bate van de samenleving en het stimuleren van anderen werd de heer Peters benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.S.A. Rozestraten
Naast zijn werkzaamheden als administrateur/procuratiehouder van garage Vencken was hij in de avonduren en weekeindes werkzaam als directeur van assurantiekantoor Tresor BV. Vanaf 1884 ontplooit hij als vrijwilliger activiteiten voor onder andere de Nederlandse Hartstichting, de Unie van Vrijwilligers en Zorgcentrum Tobias. Hij heeft een betekenisvolle bijdrage geleverd aan de voortgang van de activiteiten van genoemde instellingen. Als lid van de Unie van Vrijwilligers heeft hij een groot aantal personen begeleid en hulp geboden. Hij haakte nooit af, al was het nog zo zwaar. Hij deed alles voor hen. In de jaren negentig heeft hij een bridgeclub opgericht, die in eerste instantie bedoeld was voor mensen uit huize Tobias. Nu, op 80-jarige leeftijd, maakt hij zich nog steeds op verschillende fronten verdienstelijk. Zijn activiteiten hebben een bijzondere waarde voor de samenleving. Om die reden werd de heer Rozestraten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.K. Simonis
De heer Simonis is werkzaam bij de Coöperatieve Zuid-Limburg als administratief medewerker. Hij zet zich daarnaast al sinds 1988 in voor het amateur-theater in Heerlen. Hij verzorgde tot vorig jaar onder andere de verkoop van de entreekaarten voor de uitvoeringen van het Streektheater, de mailing aan abonnees, de verkoop van groepsarrangementen aan bedrijven, verenigingen en instellingen en de acquisitie. Verder ontplooide hij activiteiten als secretaris van het oudercomité van de Mariaschool Molenberg, als penningmeester van de vereniging voor behoud hoogstam fruitbomen Loorhof, als voorzitter van het actiecomité bewoners Aarveld en als penningmeester van de huurdervereniging Heerlen-Treebeek-Molenberg. De heer Simonis heeft zich geruime tijd ingespannen voor de samenleving en werd daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw C.M.H. Visbeek-Cox
Zij is vanaf 1990 bestuurslid van en vrijwilliger bij de stichting Wereldwinkel in Heerlen, die als doel heeft het verbeteren van de levensomstandigheden van achtergestelde groepen mensen in de Derde Wereld. Aanvankelijk was het haar echtgenoot die via een bestuurszetel betrokken raakte bij de organisatie, maar vanaf de zoektocht naar een nieuwe locatie is mevrouw Visbeek-Cox ook volop actief geraakt. Ze heeft van meet af aan als spil gefunctioneerd. En niet alleen in de winkel zelf, maar ook als bestuurslid heeft zij een belangrijke inbreng gehad. Geen moeite was haar ooit te veel. Zij weet mensen te troosten en op te beuren. Ze steekt veel energie in de winkel. En ook daarbuiten zet ze zich al jaren in voor de verdrukte medemens. Zo is zij al jaren betrokken bij de Werkgroep Filippijnen Heerlen bij Heerlen Mondial en is ze al vele jaren actief bij Parochiële Missieacties, vastenacties en dergelijke. Vanwege de aard, duur , betekenis en uitstraling van haar bijzondere activiteiten voor de samenleving is mevrouw Visbeek-Cox benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer P.H.M. Voncken
In de wijk Nieuw-Einde geniet de heer Voncken grote bekendheid. Vooral zijn sociale gevoelens voor de medemens zijn hier debat aan. Iedereen kan rekenen op zijn steun en hulp. Hij verzette jarenlang bijzonder veel werk voor de R.K. parochie Christus Koning Nieuw-Einde. Hij startte in 1982 als collectant en is sinds 2002 lid van het kerkbestuur. Sinds 1984 is hij bestuurslid van het Comité Parochietreffen Nieuw-Einde, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. Ook is hij sinds 1990 vrijwilliger van het RK kerkkoor St. Caecilia Nieuw-Einde. Naast zijn parochiewerkzaamheden is hij sinds 1981 voorzitter van de scouting Nieuw-Einde. Door zijn persoonlijke inzet is het scoutinggebouw geheel gerenoveerd. Van 1967 tot 1992 was hij bovendien actief bij de Bewoners Belangenvereniging Vrieheide-de Stack. Eerst als bestuurslid en daarna nog 12 jaar als voorzitter. Veel van zijn vrije tijd heeft hij besteed aan het wegwijs maken van bewoners in wetten en voorschriften ten behoeve van hun leefgenot. Vanwege zijn inspanningen gedurende geruime tijd ten bate van de samenleving is de heer Voncken benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer W.H.H. Vrolings
Naast zijn beroep van directeur van de O.B.S. Hoensbroeck van de Stichting Samenwerkingsbestuur Primair Onderwijs Parkstad is hij sinds 1994 actief bij de onderwijsvoorziening Alineos van het asielzoekerscentrum in Heerlen. In zijn werk is hij de steun en toeverlaat voor veel collega's en is zijn ambitie gericht op het inrichten van een efficiënte en effectieve organisatie voor openbaar onderwijs binnen deze regio. Daarnaast verzette hij tal van activiteiten op het gebied van politiek, sport en cultuur. Zo was hij raadslid en lid van de Culturele Raad en van de bestuurscommissie Openbaar Onderwijs. Ook was hij vrijwilliger bij de volleybalvereniging Taveno Heksenberg, initiator van de

instuif voor jongeren in Heksenberg en van 1978 tot 1996 achtereenvolgens bestuurslid, vice-voorzitter en voorzitter van de Fanfare St. Joseph in Heerlerheide. Van 1997 tot nu is hij voorzitter van de Oranje Vereniging en penningmeester van de St. Corneliushuis in Heerlerheide. Doordat hij anderen stimuleert en zich geruime tijd heeft ingespannen ten behoeve van de samenleving is de heer Vrolings benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gemeente Heerlen, 29 april 2004
Concernstaf Communicatie
Maureen Bisscheroux, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

---- --