CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 29 april 2004
CDA: Raad gaat niet over de relatie tussen wethouder en hoofd dienst.

De CDA-fractie heeft met stijgende verbazing de afgelopen weken de commotie rond het vertrek van het hoofd van dienst van de RET gevolgd. De heer Clayden gaat per 1 mei met vervroegd pensioen. Nadat dit bekend werd gemaakt verschenen er allerlei berichten en politici die melden dat dit niet zo maar kan, er worden allerlei zaken gesuggereerd zoals ruzies, een gouden handdruk, strijd over wel of niet verzelfstandigen enzovoort. De CDA-fractie begrijpt niet dat een simpel feit, namelijk het met vervroegd pensioen gaan van een hoofd van dienst, tot een heuse rel kan leiden. De Raad sprak vandaag over deze kwestie naar aanleiding van een interpellatieverzoek van de PvdA.

De CDA-fractie is van mening dat het niet aan de politiek is om te spreken over individuele ambtenaren in de Raad; daar komt bij dat de gemeenteraad ook niet over de relatie tussen een wethouder en een hoofd van dienst gaat. Dus ook niet over de pensioenregeling die is getroffen, waarvan de wethouder heeft gemeld dat het een FPU-regeling is. Het is natuurlijk niet aan de orde om bij het vervroegd pensioen gaan van een hoofd van dienst, eerst eens met de commissie te spreken over de voorwaarden daarvan en wat iedereen daarvan vindt. Dit kan natuurlijk niet en we willen het ook niet. De CDA-fractie vindt dat dit een zaak van het College is.

Er is de afgelopen tijd door de PvdA, maar ook door de OR gesuggereerd, dat er sprake zou zijn van een meningsverschil tussen wethouder en directeur over de toekomst van de RET . De CDA-fraktie weet niet of dat zo is, maar dat is wat het CDA betreft ook totaal niet relevant. Het primaat ligt bij de politiek en niet bij de RET. En in de Raad wordt besloten over de toekomst van de RET en niet bij de dienst.

De kritiek van de PvdA over de informatievoorziening deelt de CDA-fractie niet. De wethouder heeft direct na het uitkomen van het vertrek van de directeur de commissie ingelicht, en later een gesprek gehad met de OR waarin het een en ander is toegelicht. Ook heeft de wethouder het adviesrecht van de OR bevestigd over de nieuw te benoemen directeur.