Gemeente Den Helder

29-04-2004
Den Helder: Vlinderstad

Zoals u inmiddels weet, is de gemeente Den Helder vanaf begin april gestart met de actie Den Helder: Vlinderstad. Deze actie vindt plaats in samenwerking met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en de Vlinderstichting. In het kader van deze actie vertellen wij u iedere maand iets over een vlindersoort die in Den Helder voorkomt.

De dagpauwoog
Eén van de meest bekende vlinders is de dagpauwoog. De dagpauwoog kunt u, afhankelijk van de wind en bewolking, al in uw tuin zien als het ongeveer 13 graden Celsius is. Misschien heeft u de vlinder bij u in de schuur gezien, want dat is een van de plaatsen waar ze dagpauwogen overwinteren. Vlinders hebben niet direct last van de kou, aangezien zij beschikken over een soort antivries in hun bloed.

Na de winterslaap
Als de vlinder uit zijn winterslaap ontwaakt gaat hij als eerste op zoek naar nectarplanten. De volwassen vlinder haalt zijn voedsel van de nectarplanten. Het is een echte snoeper, dus als u nectarrijke planten zoals de vlinderstruik in uw tuin heeft kunt u de dagpauwoog soms met tientallen tegelijk in uw tuin aantreffen. In het voorjaar vindt de paring plaats. De vlinder legt in mei 300 tot 400 eitjes, die na een of twee weken uitkomen.

Rupsen op brandnetels
De rupsen leven de eerste tijd in een groep. Naarmate ze groeien, vervellen ze een aantal keer en gaan ze alleen leven. De rupsen van de dagpauwoog leven alleen op brandnetels. Deze is dus van vitaal belang voor deze mooie vlindersoort. De gemeente laat om deze reden op verschillende plekken in de stad de brandnetels staan. U kunt zelf ook uw steentje bijdragen aan het in stand houden van deze vlindersoort, door eventuele brandnetels bij u in de buurt niet weg te halen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over deze of andere vlindersoorten? Kijkt u dan op www.vlinderstichting.nl of www.knnv.nl/denhelder.