Gemeente Lingewaard


Bezuinigingen onontkoombaar

De inkomsten die de gemeente van het Rijk ontvangt zijn aanzienlijk verminderd en de uitgaven van de gemeente zelf zijn in de afgelopen jaren toegenomen. Dat betekent dat bij ongewijzigd beleid de inkomsten en uitgaven flink uit elkaar gaan lopen. Om in de komende jaren over een gezonde financiële huishouding te kunnen beschikken heeft de gemeenteraad vorig jaar bij de behandeling van de begroting 2004 dan ook besloten de gemeentelijke uitgaven fors te verminderen.

De raad heeft aan het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven in 2004 met een pakket maatregelen te komen die er toe moeten leiden dat in de periode 2004-2007 de uitgaven met ruim 1.800.000 worden verminderd.

Onlangs heeft het college een lijst met bezuinigingsmogelijkheden gepresenteerd. Het is de gemeenteraad die uiteindelijk beslist of de voorgenomen bezuinigingen al of niet door moeten gaan.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste
bezuinigingsmogelijkheden die door het college zijn aangedragen.

Bestuurskosten
Voorgesteld wordt om de bestaande vergoedingen voor de raad, diverse commissies en raadsfracties (denk onder meer aan presentiegelden vergaderingen, reis- en verblijfkosten) te verminderen met 39.500. Ook de kosten voor het houden van raadsvergaderingen moeten verminderen met 5.500.

Voorts stelt het college zich op het standpunt dat na de volgende raadsverkiezingen in 2006 een college met maximaal vier wethouders haalbaar moet zijn, hetgeen dan een besparing oplevert van 87.000. Ook zal door het opzeggen van allerlei lidmaatschappen een bezuiniging worden bereikt van 12.000.

Communicatie/representatie
De kosten voor communicatie moeten met 20.000 worden verminderd. Dat heeft geen gevolgen voor de gemeentelijke informatievoorziening in Hét Gemeente Nieuws. De bezuinigingen worden met name gehaald uit het zelf verzorgen en vervaardigen bijvoorbeeld van brochuresen folders.

In de representatieve sfeer stelt het college voor om de kosten met 9.000 te verminderen. Zo zal de Nieuwjaarsreceptie worden afgeschaft, zal de sleuteloverdracht worden versoberd en zullen de kosten voor andere representatieve uitingen moeten worden teruggedrongen.

Organisatiekosten
Op de ambtelijke organisatie wordt - met name door vermindering van de personeelsformatie - een bedrag bezuinigd van 468.000.

Burgerlijke stand
Het voltrekken van huwelijken in de gemeente wordt versoberd. Hiermee wordt een besparing bereikt van 4.000.

Openbare orde en veiligheid
De uitgaven voor de gemeentelijke brandweer moeten worden teruggedrongen met 45.000. Deze maatregel wordt bereikt door vermindering van de bijdrage aan de regionale brandweer en besparing op kosten van de brandweer.

Integrale veiligheid
Elk wijkplatform ontvangt jaarlijks een eigen budget om daarmee maatregelen te treffen ter verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Het totale budget hiertoe zal in 2007 verminderd dienen te worden met totaal 50.000.

Openbare verlichting
De kosten voor openbare verlichting bedragen jaarlijks minder dan in de begroting staat vermeld. Hierdoor kan de begroting op deze uitgavenpost worden bijgesteld, hetgeen een besparing oplevert van 58.000.

Verkeer en vervoer
De kosten voor onder meer bewegwijzering, onkruidbestrijding, onderhoud sloten en fonteinen, vegen van straten, onderhoud verkeersregelinstallaties en onderhoud straatmeubilair moeten met 25.000 worden teruggedrongen.

Schoolzwemmen
Het schoolzwemmen heeft in het huidige tijdsbeeld niet meer die functie waarvoor het vroeger bedoeld was. Veel jonge kinderen hebben bij de start van het schoolzwemmen al een zwemdiploma. Het schoolzwemmen heeft vooral een aanvullende functie. Het college stelt dan ook voor om de huidige bijdrage aan het schoolzwemmen te beëindigen. Dit levert een besparing op van 100.000. Hiervoor in de plaats moet een zogenaamde vangnetregeling komen.

Onderwijs en leerlingenvervoer
In de sfeer van onderwijsbegeleiding moet er een besparing komen van 40.000, terwijl de kosten voor leerlingenvervoer met 30.000 moeten worden teruggedrongen.

Cultuur en recreatie
De uitgaven voor het bibliotheekwezen moeten met 40.000 worden teruggebracht.

Het gemeentebestuur acht het realistisch dat er een fusie gerealiseerd wordt tussen de Streekmuziekschool en de Open Academie. Beide instellingen richten zich op het bieden van kunstzinnig onderwijs. Een fusie versterkt de activiteiten van beide instellingen en leidt tot minder overheadkosten. Dit moet een besparing opleveren van 30.000.

Subsidies
Alle subsidies en andere gemeentelijke bijdragen aan sportverenigingen, culturele verenigingen en instellingen werkzaam op maatschappelijk terrein blijven gehandhaafd op het niveau van 2004. Dat levert een besparing op van 54.000 in 2007.

Ook de jaarlijkse verhoging van het cultuurfonds komt te vervallen. Dit levert een besparing op van 1.800.

Het subsidie aan overlegorganen/dorpsraden wordt stopgezet. Dit levert een besparing op van 3.425.

Exploitatiesubsidies dorpshuizen/ontmoetingscentra De exploitatie van deze centra kan worden geprivatiseerd. Dit zou per accommodatie de volgende besparing kunnen opleveren: accommodatie De Kinkel 12.870, ontmoetingscentrum Doornenburg 10.549, ontmoetingscentrum De Tichel 4.150, dorpshuis Angeren 10.550 en sport- en ontmoetingscentrum De Brink 23.000.

Zwembad De Hoenderik
Dit zwembad is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige milieueisen. Met de huidige staat van onderhoud is openhouden na 1 januari 2006 niet meer verantwoord. Sluiting van het zwembad in 2006 levert een besparing op van 120.800.

Natuur en landschap
De inzet is om de kosten voor onderhoud openbaar groen, aankoop van boom- en plantmateriaal en beheer landschappelijke elementen met 40.000 terug te dringen.

VVV
Het college stelt voor om 15.000 op VVV-activiteiten te bezuinigen.

Sociale voorzieningen
In de sfeer van sociale voorzieningen worden de volgende bezuinigingsmaatregelen voorgesteld.

Voor thuiswonende kinderen zal de basisnorm worden gehandhaafd, maar zal de gemeentelijke toeslag komen te vervallen. Dit levert een besparing op van 36.800.

Voor hen die een bijzondere bijstand aanvragen wordt het drempelbedrag verhoogd. Dit zal een besparing opleveren van 20.000.

De gemeentelijke bijdrage aan 65-plussers met een minimuminkomen voor sociaal-culturele activiteiten en duurzame
gebruiksgoederen/woninginrichting is komen te vervallen. Dit levert een besparing op van 36.000.

Kwijtschelding belastingen
Indien het inkomen onder de bijstandsnorm ligt wordt momenteel kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen gehanteerd.Voorgesteld wordt de uitgaven voor kwijtschelding te beperken met 100.000. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden aangedragen.

Maatschappelijk werk
Het subsidie voor algemeen maatschappelijk werk aan de Stichting Thuiszorg zal gefaseerd worden verminderd tot een uiteindelijke bezuiniging ad 20.000.

In het kader van de internationale samenwerking zal de gemeentelijke bijdrage aan het project in Kenia worden stopgezet. Dit levert een besparing op van 2.350.

Voorzieningen gehandicapten
Het voorstel is om de Verordening Wet Voorziening Gehandicapten aan te passen en de daarop afgestemde beleidsregels te wijzigen in die zin dat het normbedrag voor forfaitaire vergoedingen met 10% wordt verlaagd. Voorts zal de vergoeding voor oplaadkosten voor scooter/rolstoel komen te vervallen. Ook zal de vergoeding aan bewoners van bejaardenhuizen voor kosten deelname aan maatschappelijk verkeer worden beperkt. Dit alles levert op termijn in 2007 een besparing op van 149.200.

Voor verhuis- en inrichtingskosten voor gehandicapten zal het maximumbedrag worden vastgesteld op

4.500. Met dit bedrag kan in voldoende mate in de meest noodzakelijke kosten worden voorzien.

Voorts wordt overwogen om een drempelbedrag in te voeren voor kleine (woon)voorzieningen, dat gelijk is aan het drempelbedrag bijzondere bijstand. Dit alles levert op termijn een besparing op van 30.000.

Volksgezondheid en milieu
Inzet is om de bijdrage van de gemeente aan de Gezondheidsdienst Arnhem met 17.500 te verlagen.

Deze bezuiniging kan echter niet door de gemeente alleen worden gerealiseerd. Dit kan alleen in regionaal verband geschieden.

Door in minder projecten te participeren van de Milieusamenwerking Regio Arnhem (MRA) wordt een verlaging van de samenwerkingskosten met 5.800 gerealiseerd.

Ongediertebestrijding
Door de activiteiten op dit terrein nog verder terug te dringen kan een besparing worden bereikt van 2.000.

Externe adviesbureaus
Omdat milieubeleidsontwikkelingen intern worden opgepakt en geen externe adviesbureaus behoeven te worden ingezet kan hierdoor een bezuiniging worden gehaald van 26.200.

Ook het inschakelen van externe adviesbureaus op het terrein van milieuhandhaving, vuurwerkcontrole eb afvalwaterbemonstering moet en kan worden beperkt. Dit levert een extra besparing op van 21.000.

Behandeling bezuinigingsvoorstellen
Het pakket aan bezuinigingsmaatregelen wordt besproken in de commissie ABZM op dinsdag 20 april in de voormalige raadszaal van Huissen aan de Langekerkstraat. Deze vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur.

Vervolgens zullen alle bovengenoemde bezuinigingsvoorstellen worden behandeld in de vergadering van de gemeenteraad op een nog nader door het presidium te bepalen datum.Zodra de datum is bepaald wordt u hierover nader geïnformeerd.

Dit artikel kunt u ook lezen op onze gemeentelijke website www.lingewaard.nl
Voorts liggen de bezuinigingsvoorstellen ter inzage in de gemeentewinkels van Bemmel, Gendt en Huissen.

Artikel geplaatst op 6 april 2004